Πολύς λόγος γίνεται για τον βιώσιμο τουρισμό την στρατηγική για την ανάπτυξη του τουρισμού και την ίδια στιγμή το νησί της Ανάφης είναι χωρίς ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.

Ένα πρόβλημα που κρατάει χρόνια και η λύση του ακόμη αναζητείται, κρατώντας ομήρους τους κατοίκους του νησιού και τους επισκέπτες μακριά από αυτό. Δεν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης του νησιού αλλά και προγραμματισμού για να το επισκεφθείς, δεν υπάρχουν ακόμη δρομολόγια αναρτημένα για να ξέρει κάποιος πότε και με πιο πλοίο μπορεί να ταξιδέψει.

“Από τα 10 τελευταία δρομολόγια το τελευταίο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο τα 6”, λέει ο Δήμαρχος Ανάφης Ιάκωβος Ρούσσος στην Χαρά Καπότου στην ραδιοφωνική εκπομπή “Σημείο Αναφοράς” με επίκεντρο τις Κυκλάδες στον FM1 .

“Τα 4 δρομολόγια που δεν έγιναν, ο λόγος ήταν ότι στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι πάνω από 6 μποφόρ και με αυτούς τους ανέμους το συγκεκριμένο πλοίο δεν ταξιδεύει”.

“Το δρομολόγιο που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα το απόγευμα 11 Απριλίου ακυρώθηκε καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα έρθει.

Καμιά απάντηση από το Υπουργείο, επισημαίνει ο Δήμαρχος Ανάφης, έγγραφα συνέχεια, επαφές, συναντήσεις και αποτέλεσμα μηδέν.

“Δεν μπορώ να καταλάβω, το εξής παράλογο”, αναφέρει ο Ι. Ρούσσος.

“Γιατί όταν λήγει μια σύμβαση τον Οκτώβριο πρέπει το Υπουργείο να περιμένει μέχρι το Μάϊο για να προχωρήσει στην επόμενη. Ας μου το εξηγήσει κάποιος να το καταλάβω”, δηλώνει αγανακτισμένος.

Ζητήσαμε να βγάλουν τις γραμμές(δρομολόγια) από τον Σεπτέμβριο πριν λήξει η σύμβαση με την εταιρεία…”

“Ασθενείς ψάχνουν τρόπο να μετακινηθούν στην Ανάφη…”

“Χθες είχαμε δύο περιστατικά υγείας, τονίζει ο Δήμαρχος Ανάφης και δεν είχαμε πώς να τους μεταφέρουμε.Στο ένα κινδύνευε η ζωή μιας κοπέλας και έπρεπε να βάλουμε μέσον για την μεταφορά της”.

 

Τι γίνεται με τους ασθενείς και με τα επείγοντα περιστατικά?

“Χτυπάει κάποιος και δεν έχουμε ελικόπτερο , μας λένε να τον μεταφέρουμε με καϊκι . Ποιο καϊκι ταξιδεύει με 8 μποφόρ?

Για αυτή την εβδομάδα το πρώτο δρομολόγιο έχει μεταφερθεί για την Παρασκευή.

Αν θελήσει ένας άνθρωπος να επισκεφθεί το νησί δεν μπορεί να έρθει. Δεν μπορεί να προγραμματίσει να έρθει ή να φύγει από το νησί. Όχι μόνο δεν υπάρχουν δρομολόγια αλλά και αυτά που υπάρχουν δεν γίνονται στην ώρα τους . Πηγαίνει ο κόσμος στο λιμάνι στις 10:00μμ που είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση και καταλήγει να φύγει στις 6 το πρωί.
Πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για τις συμβάσεις με τις εταιρείες, άμεσα.

“Ξεκάθαρα φταίει το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής” αναφέρει ο Δήμαρχος Ανάφης , καμία εταιρεία δεν έχει ευθύνη.
“Θα έπρεπε το θέμα να έχει λυθεί χθες και όχι αύριο”.

 

“Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι επιχειρηματίες του νησιού” αναφέρει ο Γιώργος Χάλαρης Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανάφης, στην Χαρά Καπότου στην ραδιοφωνική εκπομπή “Σημείο Αναφοράς” με επίκεντρο τις Κυκλάδες στον FM1

“Δεν νοείται το 2022 αντί να πηγαίνουμε καλύτερα με τα πλοία να πηγαίνουμε χειρότερα επισημαίνει. Αυτή τη στιγμή αν θέλετε να έρθετε στο νησί δεν μπορείτε”. Ακυρώσεις επίσης καταγράφουν οι επιχειρήσεις λόγω του προβλήματος, κάποιοι επισκέπτες έχουν ήδη προχωρήσει σε ακυρώσεις, έλληνες και ξένοι. Κανείς δεν μπορεί να προγραμματίσει ένα ταξίδι στην Ανάφη καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει τα δρομολόγια και τον τρόπο ώστε να προσεγγίσει το νησί.

Προσπαθούμε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού, που οι περισσότερες είναι οικογενειακές, και έχουν γίνει με πολύ κόπο να ανταποκριθούμε στις συνθήκες. Κάνουμε πράγματα, να μεγαλώσουμε το χρονικό διάστημα της σεζόν, σε σχέση με τον πολιτισμό, την γαστρονομία, εκδηλώσεις, εναλλακτικές δράσεις κλπ και δεν έχουμε πλοία.
Πρέπει οι συμβάσεις με τα πλοία να αλλάξουν να μην γίνεται ανανέωση κάθε χρόνο να γίνουν για 5 χρόνια να υπάρχουν σταθερά δρομολόγια. “Δεν ζητάμε 100 πλοία αλλά σταθερά δρομολόγια”, επισημαίνει ο Γ. Χάλαρης. “Να μπορούν οι επισκέπτες να προγραμματίσουν την επίσκεψη τους στο νησί”.

Σε επικοινωνία που είχε το santorinimagazine.gr με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η απάντηση είναι ότι προσπαθούν να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Όπως αντιλαμβάνεστε άμεση λύση δεν υπάρχει. Οι κάτοικοι της Ανάφης θα συνεχίσουν να ζουν με ανασφάλεια μη γνωρίζοντας πότε και πως θα ταξιδέψουν. Όσο για τους επισκέπτες, δύσκολο να μάθουν πότε μπορούν να επισκεφθούν το νησί, καθώς δρομολόγια έχει όποτε και δεν φεύγουν και στην ώρα τους. Οι επισκέπτες, με αυτά τα δεδομένα σίγουρα θα οδηγηθούν σε μια άλλη απόφαση, να επισκεφθούν δηλαδή άλλο νησί που θα έχει τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία και δεν θα χρειάζεται να κοιτάζουν στη σφαίρα που προβλέπει το μέλλον, για να μάθουν πότε και πως θα ταξιδέψουν. Όσο για το Πάσχα, φαντάζει χαμένη υπόθεση για τους επιχειρηματίες της Ανάφης με αυτά τα δεδομένα.

Μην ξεχνάτε ότι το νησί της Ανάφης είναι σε απόσταση αναπνοής από την Σαντορίνη έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς του κόσμου.

Σας παραθέτω την φωτογραφία από την παραλία του Περιβόλου στην Σαντορίνη μια ανατολή πάνω από την Ανάφη με την ευχή να ανατείλει μια καλύτερη μέρα για τους κατοίκους της.

 

Στις 6 Απριλίου ο Δήμαρχος Ανάφης με την Ενωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανάφης, έστειλε επιστολή για το θέμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Στη συνέχεια και ο Βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, κατέθεσε αναφορά με την πρόταση του Δήμου Ανάφης που συνυπογράφει η Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανάφης στις 8 Απριλίου αλλά χρειάζεται περίπου ένα μήνα η διαδικασίαμ μας δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ.

Σας παραθέτουμε την επιστολή του Δήμου και της Ενωσης Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανάφης

Πηγή:santorinimagazine.gr

Προηγούμενο άρθροΦίλιππος Φόρτωμας: Σε τροχιά ολοκλήρωσης το έργο στο Φράγμα Τσικαλαριού Νάξου
Επόμενο άρθροΜε επιπλέον 260.000 ευρώ, η ΠΝΑΙ χρηματοδοτεί έργα επισκευής και συντήρησης των σχολικών κτιρίων του Δήμου Άνδρου