Οι Έλληνες αρχίζουν ξανά να ταξιδεύουν εντός αλλά και εκτός Ελλάδος

Σε επίπεδα που είναι ελαφρώς αυξημένα σε σύγκριση με το 2019 βρίσκονται οι κρατήσεις εισιτηρίων για πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού ενόψει της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, γεγονός που δείχνει ότι οι Έλληνες ανακτούν τις ταξιδιωτικές συνήθειες που είχαν προτού εκδηλωθεί η πανδημία. Η τάση αυτή τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι το διάστημα ανάμεσα σε μία κράτηση και την έναρξη υλοποίησής της, που υπολογίζεται ότι διαρκούσε περίπου 15 ημέρες, έχει διευρυνθεί, καθώς η αβεβαιότητα που υπήρχε λόγω της έξαρσης της πανδημίας και της αλλαγής υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει, ως ένα βαθμό, αμβλυνθεί. Όπως αναφέρουν από την Aegean, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς, οι κορυφαίοι προορισμοί των Ελλήνων ταξιδιωτών περιλαμβάνουν τη Βιέννη, τη Λισσαβώνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βουδαπέστη. Και ακολουθούν οι μεγάλες πόλεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, η Κοπεγχάγη και το Άμστερνταμ.

Κοινός παρονομαστής των προτιμήσεων των Ελλήνων τουριστών είναι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, όπως και οι παραδοσιακοί προορισμοί city break, οι οποίοι δηλαδή ενδείκνυνται για σύντομης ολιγοήμερης διάρκειας ταξίδια. Κατ’ αντιστοιχία, μένει να φανεί, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, εάν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη αποτελέσουν εκ νέου προορισμούς city break, δεδομένου ότι λόγω της πανδημίας οι ξένοι ταξιδιώτες είχαν στραφεί στην ελληνική περιφέρεια και στα νησιά.
Επίσης, σύμφωνα με τις τάσεις που καταγράφονται, οι αναχωρήσεις για την αργία της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου ξεκινούν από τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου και κορυφώνονται την Τετάρτη (κυρίως μετά το μεσημέρι) και την Πέμπτη, ενώ η επιστροφή στην Ελλάδα προγραμματίζεται, ως επί το πλείστον, για τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου. Στη Θεσσαλονίκη, η αναχώρηση τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου τείνει να είναι συνηθέστερη λόγω της τοπικής αργίας της 26ης Οκτωβρίου (ημέρα απελευθέρωσης της πόλης και εορτασμού του πολιούχου της, Αγίου Δημητρίου).

Εξίσου υψηλή πληρότητα καταγράφεται και για τις πτήσεις εσωτερικού, για τις οποίες όμως καταγράφονται αυξημένες κρατήσεις εδώ και αρκετές εβδομάδες.

Ευρύτερα, η επιστροφή στο ταξίδι των Ελλήνων σχετίζεται και με τη διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των αφίξεων – αναχωρήσεων τον μήνα Σεπτέμβριο, επιδόσεις που συνεχίζονται και κατά τον φετινό Οκτώβριο, θεμελιώνοντας την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, όπως είχαν προβλέψει παράγοντες των αερομεταφορών από τις αρχές του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα και Σαντορίνη οι κρατήσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε συνέχεια των καλών επιδόσεων του καλοκαιριού και του Σεπτεμβρίου. Ικανοποιητική πληρότητα αποδίδεται και στις συνδέσεις με την Ελβετία, τη Γερμανία, την Αυστρία κι ευρύτερα τις σκανδιναβικές χώρες λόγω και των φθινοπωρινών διακοπών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία.

Σημειώνεται ότι η Aegean εξακολουθεί να έχει σε ισχύ μεγάλο μέρος του θερινού προγράμματος πτήσεων, διατηρώντας το 80% της δραστηριότητάς της, συγκριτικά με το 2019.

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Προηγούμενο άρθροΔήμος Θήρας: “Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης των Παιδικών Χαρών”
Επόμενο άρθροVIDEO: Η κα Εύη Νομικού στην εκπομπή “Θηραϊκές καλημέρες” για το VIRTUAL DIVER