Ελπίδες για επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών για τους Βρετανούς σε “κίτρινες” χώρες, ανάμεσά τους και  η Ελλάδα, δημιουργεί ο πλήρης εμβολιασμός τους και τα τεστ αντιγόνου, που έχουν “ριχτεί”, τελευταία, στη “μάχη” για ταξίδια χωρίς καραντίνα, στη Βρετανία, όπου εδώ και αρκετές ημέρες υπάρχει αυτή φημολογία ενόψει της ανανέωσης των λιστών στις 24 Ιουνίου και της αναθεώρησης του συστήματος φωτεινού σηματοδότη στις 28 Ιουνίου.

Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναφορές, αξιωματούχοι του Υπουργείου Μεταφορών (DfT) εκπόνησαν σχέδια για τους ενήλικες Βρετανούς, που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν σε “κίτρινες” χώρες με τα παιδιά τους, χωρίς να πρέπει να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στο Ην. Βασίλειο. Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να “ανοίξουν” ευρωπαϊκοί προορισμοί που χαρακτηρίζονται ως “κίτρινοι”, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Η δρ Susan Hopkins, επικεφαλής σύμβουλος της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας για τον Covid-19, δήλωσε στο σόου του Andrew Marr, στο BBC, την Κυριακή (20 Ιουνίου), ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινείται προς μια κατεύθυνση όπου άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από την καραντίνα.

Είπε ότι, σχετική απόφαση θα ληφθεί μετά τα αποτελέσματα μελέτης που εκπονείται και στην οποία χρησιμοποιούνται τεστ αντιγόνου ως εναλλακτική λύση στη 10ήμερη αυτο-απομόνωση, μετά την επαφή με θετικά επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σύμφωνα με την Hopkins υπάρχει η δυνατότητα να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν πιο ελεύθερα, αφού το 70% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τον εμβολιασμό τους κατά του Covid-19 έως τις 19 Ιουλίου, οπότε θα μπορούσαν να αρθούν περισσότεροι περιορισμοί. Ωστόσο, υπογράμμισε πως θα ήταν προτιμότερο οι Βρετανοί να κάνουν διακοπές στην πατρίδα τους αυτό το καλοκαίρι, παρά το γεγονός ότι προχωράει ο εμβολιασμός του πληθυσμού.

Στη Sky News εμπειρογνώμονας εμβολιασμών είπε ότι, η Βρετανία θα μπορούσε να “ανοίξει” νωρίτερα και όχι αργότερα, χάρη στον τεράστιο αριθμό ατόμων που έχουν εμβολιαστεί.

Ο Brendan Wren, καθηγητής εμβολιολογίας στη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, δήλωσε ότι το να έχει εμβολιαστεί πάνω από το 81% του ενήλικου πληθυσμού με την πρώτη δόση του εμβολίου και το 59% και με τις δύο δόσεις είναι “πολύ ενθαρρυντικό”.

Ερωτηθείς εάν η επιτυχία του προγράμματος εμβολιασμού σημαίνει ότι η Αγγλία δεν θα χρειαστεί να περιμένει έως τις 19 Ιουλίου για να ανοίξει πλήρως, είπε: “Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Η επαγρύπνηση και ο εμβολιασμός είναι οι δύο λέξεις-“κλειδιά”.

“Νομίζω ότι εάν οι αριθμοί συνεχίσουν να είναι πολλά υποσχόμενοι, τότε υπάρχει μεγάλη ελπίδα να μπορούσαμε να ανοίξουμε στις 5 Ιουλίου”, πρόσθεσε ο Wren.

Μετά τις αναφορές σχετικά με την πιθανή χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών για πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδιώτες, που επιστρέφουν στη Βρετανία από “κίτρινες” χώρες, το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο eDreams ανέφερε αύξηση των αναζητήσεων για την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία.

Είπε: “Αυτά τα δεδομένα δείχνουν την έντονη επιθυμία των Βρετανών να ταξιδέψουν και υπογραμμίζουν την όρεξή τους να είναι προετοιμασμένοι για πιθανές χαλαρώσεις στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, δείχνοντας, επίσης, πόσο ακολουθούν τις ανακοινώσεις που αφορούν στην ταξιδιωτική πολιτική και σχετίζονται με το πότε μπορεί να είναι σε θέση να προγραμματίσουν το επόμενο ταξίδι τους στο εξωτερικό. Παρατηρείται μια αυξανόμενη προσδοκία ότι, οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί ενδέχεται να είναι σε θέση να προγραμματίσουν ταξίδια αυτό το καλοκαίρι και μια θέληση για ετοιμότητα”.

Πηγή: https://money-tourism.gr

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Τον Αύγουστο η χαλάρωση των περιορισμών στα ταξίδια για τους πλήρως εμβολιασμένους
Επόμενο άρθροΤουρισμός: Η Ryanair βλέπει ταχεία αύξηση στα ταξίδια παρά τους περιορισμούς Covid