Καταργείται η καραντίνα στους ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη Γερμανία από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, που συγκαταλέγονται στη λίστα με τις “περιοχές κινδύνου”, εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 ή αποδεικτικό πως έχουν νοσήσει ή αρνητικό αποτέλεσμα τεστ έως και 48 ώρες μετά την άφιξή τους.

Αυτό αποφάσισε χθες το Ομοσπονδιακό Υπουργικό Συμβούλιο,

Ως «περιοχές κινδύνου» κρίνονται αυτές όπου τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 100 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών, ενώ εξετάζονται και άλλες παράμετροι, όπως ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιούνται.

Τα αυστηρά μέτρα, πάντως, διατηρούνται για όσους φτάνουν στη Γερμανία από περιοχές «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» ή από περιοχή «παραλλαγών» του βασικού στελέχους του κορωνοϊού. Για τους πρώτους παραμένει η 10ήμερη καραντίνα, ενώ εάν δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 ή αναρρώσει από τη νόσο, θα πρέπει να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση. Πέντε μέρες μετά την άφιξή τους στη Γερμανία, μπορούν να υποβληθούν σε τεστ και αν είναι αρνητικό, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο της καραντίνας.

Όσοι φτάνουν από «περιοχή παραλλαγών» πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την επιβίβαση, αλλά και να μείνουν σε καραντίνα επί 14 ημέρες, ενώ δεν τους δίδεται η δυνατότητα να την διακόψουν νωρίτερα, με αρνητικό τεστ.

Περιοχή «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» χαρακτηρίζεται αυτή όπου τα νέα κρούσματα ξεπερνούν τα 200 ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών.

Όλες οι κατηγορίες καταγράφονται από το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» και αναρτώνται καθημερινά στην ιστοσελίδα του (www.rki.de).

Η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης χαιρετίστηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Γραφείων- DRV, Norbert Fiebig, που δήλωσε ότι ανοίγει μια θετική προοπτική για τους παραθεριστές αλλά και για τις εταιρείες στον ταξιδιωτικό κλάδο. Ο Σύνδεσμος είχε ζητήσει από πέρυσι τεστ αντί καραντίνας, ώστε και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα. «Τίποτα πλέον δεν εμποδίζει τις καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο που πολλοί λαχταρούν», είπε ο κ.Fiebig.

Στις περιοχές «υψηλού αριθμού κρουσμάτων» περιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κροατία, η Τουρκία και η Κύπρος, ενώ στις περιοχές «παραλλαγών» ανήκουν η Βραζιλία, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Έγκυρα πιστοποιητικά εμβολιασμού θεωρούνται τα αδειοδοτημένα από τον ΕΜΑ εμβόλια (BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Johnson&Johnson). Το πιστοποιητικό πρέπει να είναι στα γερμανικά, αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά ή τα ιταλικά.

Πηγή: https://www.tornosnews.gr

Προηγούμενο άρθροΟ Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Θήρας κ. Μανόλης Ορφανός στην εκπομπή “Θηραϊκές καλημέρες”
Επόμενο άρθροVIDEO: Δήμος Θήρας – Κοινότητα Βουρβούλου. Δωρεάν rapid tests από το Δήμο Θήρας