Εν όψει της έναρξης της νέας τουριστικής χρονιάς με τις ανάγκες για νερό των μονίμων κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρήσεων να αυξάνονται κατακόρυφα, κι ενώ ένας ακόμη χειμώνας -εποχή που στο νησί μας ενδείκνυται για την υποστήριξη των υποδομών του- οδεύει στο τέλος του, οι κάτοικοι κι επιχειρηματίες του Εμπορείου και της Περίσσας αναρωτιούνται γιατί καθυστερεί η λειτουργία της αφαλάτωσης στην περιοχή τους, σε ένα έργο δημοπρατημένο απο το 2018.

Συγκεκριμένα, το έργο της αφαλάτωσης του Εμπορείου που δημοπρατήθηκε το 2018, είναι συνολικού ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ και αποτελείται από δύο υποέργα, την κατασκευή των βαρυτικών δικτύων ύδρευσης και των απαραίτητων δεξαμενών, και την αγορά και εγκατάσταση των μηχανημάτων αφαλάτωσης. Το πρώτο υποέργο έχει ολοκληρωθεί ενώ ως προς το δεύτερο, τον Απρίλη του 2022 κατακυρώθηκε ο διαγωνισμός για την αγορά των μηχανημάτων. Έκτοτε, δεν γνωρίζουμε και δεν έχουμε υπόψη μας την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου και μεταφέροντας τις ερωτήσεις και την αγωνία δεκάδων κατοίκων και επιχειρηματιών του Εμπορείου και της Περίσσας, ρωτάμε την Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας, αγοράστηκαν τα μηχανήματα; Πού βρίσκονται; Πότε αναμένεται να λειτουργήσουν; Γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ οι διαδικασίες και κατα πως φαίνεται για ένα ακόμη καλοκαίρι η νότια πλευρά του νησιού, το Εμπορείο και ολόκληρη η Περίσσα δεν θα έχουν αφαλατωμένο νερό, την ίδια ώρα που άλλες περιοχές του νησιού όπως τα Φηρά και η Οία αποκτούν επιπρόσθετες μονάδες;

Χαρακτηριστικό της κατάστασης αποτελεί το οτι το νερό των γεωτρήσεων, το οποίο έχει μεγάλο ποσοστό σε άλατα, που χρησιμοποιείται από σπίτια και επιχειρήσεις σε Εμπορείο και Περίσσα καταστρέφει αποδεδειγμένα πολύ σύντομα τα μηχανήματα που το χρησιμοποιούν προκαλώντας συστηματική οικονομική ζημιά σε σπίτια κι επιχειρήσεις.

Προηγούμενο άρθροΕπιτυχημένη η ετήσια συνάντηση των μελών του Δ.Σ. και των στελεχών του Επιμελητηρίου Κυκλάδων από όλα τα νησιά
Επόμενο άρθροΠάρος, Ίος και Σαντορίνη εντάσσονται στα υπό χρηματοδότηση περιβαλλοντικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης