Αίσθηση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στο κοινό της Σαντορίνης η έρευνα και αποκάλυψη της εκπομπής “Κάμερες” του Κομνηνού Στρογγύλη, σύμφωνα με την οποία η διαθήκη του Γιώργου Συρίγου που συντάχθηκε το 1997, λίγα χρόνια πρίν το θάνατό του, και περιέγραφε με μεγάλη λεπτομέρεια τις επιθυμίες και εντολές του, για τη διαχείρηση της τεράστιας σε αξία ακίνητης περιουσίας του διαθέτη, των μετοχών και μετρητών του, με σκοπό τη δημιουργία δύο κοινοφελών ιδρυμάτων, ενός στη Σαντορίνη κι ενός στην Αθήνα, δυστυχώς δεν έχει “προχωρήσει”.

Μάλιστα, στην εκπομπή αποκαλύφθηκε το πολύ μεγάλο μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του αείμνηστου δωρητή, με τα ακίνητα να βρίσκονται σε κεντρικά σημεία των Φηρών και στην “καρδιά” της εμπορικής και επιχειρηματικής κίνησης, πλήν όμως όντας πλέον ερείπια απο την πλήρη εγκατάλειψη. Μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις, η εικόνα των εγκαταλειλειμένων και επικίνδυνων αυτών κτηρίων δημιουργούσε απορίες στους κατοίκους των Φηρών ως προς το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και την εγκατάλειψή τους.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύφθηκαν στην εκπομπή, διαχειριστής της διαθήκης είχε οριστεί απο τον δωρητή ο κ. Ιωάννης Ασιμής πλαισιωμένος απο ισόβιο Διοικητικό Συμβούλιο, τον οποίο όμως πολύ πρόσφατα με απόφασή του καταλογίζοντάς του καθυστερήσεις και κολυσιεργείες, αντικατέστησε η επιβλέπουσα δημόσια αρχή για τα κληροδοτήματα, το Υπουργείο Οικονομικών και η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Παρακολουθώντας την εκπομπή θα μπορέσετε να δείτε τα επίσημα έγγραφα, τόσο της διαθήκης και των κληροδοτημάτων, όσο και τα πρόσφατα απο πλευράς των δημοσίων αρχών.

Σε κάθε περίπτωση το θέμα της διαχείρησης της διαθήκης Συρίγου που προέβλεπε τη δημιουργία κοινωφελών ιδρυμάτων είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σοβαρό, μιας και αν μη τι άλλο, οι καθυστερήσεις στην εκτέλεση της επιθυμίας του δωρητή έχουν στερήσει το νησί τουλάχιστο μια δεκαετία απο έργα και υποστήριξη που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το κοινό καλό, πέρα απ το οτι δεν θα είχαν καταλείξει ερείπια κτήρια μες το κέντρο των Φηρών.

Την εκπομπή μπορείτε να παρακολουθήσετε στο βίντεο που ακολουθεί :

Προηγούμενο άρθροΗ Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ στη Σαντορίνη για την εκδήλωσή της και την υποψηφιότητα του κ. Βλάχου
Επόμενο άρθρο35.825 οικιακούς κομποστοποιητές θα μοιράσει ο ΦοΔΣΑ σε νοικοκυριά του Νοτίου Αιγαίου