Για μια ακόμη φορά βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο στόχαστρο της φιλοζωικής οργάνωση PETA τα ιπποειδή ζώα της Σαντορίνης, με την οργάνωση να καταγγέλλει δημόσια τις κακές, κατα την άποψή της, συνθήκες εργασίας και διαβίωσής τους. Μάλιστα, η οργάνωση, που δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται με τις ίδιες καταγγελίες, δεν δίστασε, για μια ακόμη φορά, να εμφανίσει φωτογραφίες με παλιά και υπο θεραπεία μικροτραύματα στα ζώα, κάνοντας λόγο για “παραμέληση” και “εγκατάλειψη”. Οι καταγγελίες αυτές μάλιστα, δεδομένης της μεγάλης αναγνωρισιμότητας της οργάνωσης, είχαν αναστατώσει στο παρελθόν τους ιδιοκτήτες των ζώων που εργάζονται στο δρόμο του παλιού λιμανιού των Φηρών, μιας και τους είχαν αφενός κατηγορήσει για παραμέληση των ζώων τους, ψεύδος που μπορεί να αποδειχθεί απο τα βιβλιάρια υγείας των ζώων, κι αφετέρου δυσφημίσει, προκαλώντας τους προβλήματα και φέρνοντάς τους αντιμέτωπους με επιθέσεις στην επαγγελματική καθημερινότητά τους. Τέλος, σοβαρή πρόκληση αλλά και καχυποψία δημιουργούν το οτι η οργάνωση απευθύνεται με καταγγελτικές επιστολές σε δημόσιες υπηρεσίες, πολιτικούς αλλά και κυβερνητικούς φορείς, ζητώντας σαφώς την πλήρη απαγόρευση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας οτι μόνο έτσι τα συγκεκριμένα θα πάψουν να “βασανίζονται”.

 

Η οργάνωση στις νεότερες καταγγελίες της μεταξύ άλλων γράφει πως “Τα γαϊδούρια και τα μουλάρια του ελληνικού νησιού της Σαντορίνης εξακολουθούν να ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά. Εικόνες από τον Ιούλιο του 2022 δείχνουν πολλά ζώα με ανοιχτές, μη φροντισμένες πληγές. Κι αυτό φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλεται. Η η φιλοζωική οργάνωση PETA παρουσίασε το πρόσφατο φωτογραφικό υλικό στον αναγνωρισμένο ειδικό Dr. Maximilian Pick, ο οποίος επιβεβαιώνει σε μια αναφορά του την ανάγκη προστασίας των εν λόγω ζώων. Ως εκ τούτου, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων επέστησε την προσοχή των αρμόδιων ελληνικών αρχών στις κακοποιήσεις που σημειώνονται εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, η PETA διαδηλώνει μαζί με τις οργανώσεις «Ippothesis», «Save a Greek Stray» και «A Promise to Animals», καθώς επίσης με τη στήριξη της ηθοποιού Τάνιας Τρύπη, την Τρίτη , 27 Σεπτεμβρίου , από τις 17:30 μπροστά στο ελληνικό κοινοβούλιο στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. Οι μαυροφορεμένοι ακτιβιστές με μάσκες με γαϊδουράκια αναμένεται να κρατούν πινακίδες που να ζητούν να σταματήσει ο πόνος των ζώων στη Σαντορίνη με νόμιμη απαγόρευση των διαδρομών για τουριστικούς σκοπούς.

«Ο πόνος των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη είναι χειρότερος από ποτέ, σύμφωνα με τις τελευταίες εικόνες. Οι υπεύθυνοι μένουν άπραγοι, ακόμη και όταν τους προσεγγίζουν για εμφανώς τραυματισμένα ζώα. Η Ελλάδα δεν θέλει σίγουρα να θεωρηθεί ως χώρα διακοπών που καταπατά την καλή διαβίωση των ζώων και βγάζει χρήματα από την κακοποίηση ζώων.

Καλούμε την κυβέρνηση να ενεργήσει επιτέλους υπεύθυνα και να παραδώσει τις εκατοντάδες γαϊδουριών και μουλαριών σε ασφαλείς χώρους όπως καταφύγια ζώων», δήλωσε ο Jens Vogt, συντονιστής δράσης της PETA.

Από το 2018, η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων παρουσιάζει τακτικά εκθέσεις οπτικού υλικού και αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι εφιστούν την προσοχή στη δεινή κατάσταση των γαϊδουριών και των μουλαριών στη Σαντορίνη και λαμβάνουν αποτελεσματικά μέτρα στα μέσα ενημέρωσης.

Η οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων αποκάλυψε αυτές τις κακοποιήσεις στη Σαντορίνη ήδη από το 2018 και το 2019. Οι αυτοσχέδιες ζώνες καθώς και οι σέλες που χρησιμοποιούνται δεν στηρίζονται σωστά και είναι φθαρμένες με συνέπεια να υποφέρουν κάποια ζώα από επώδυνα γδαρσίματα και πληγές στην περιοχή της κοιλιάς. Επίσης το υλικό των χαλιναριών είναι συχνά ακατάλληλο.

Ορισμένα γαϊδούρια και μουλάρια έχουν πληγές γεμάτες μύγες. Όσο τα ζώα αναγκάζονται να περιμένουν μέσα στον ήλιο της Μεσογείου για να κάνουν την επόμενη διαδρομή, οι ιδιοκτήτες δεν τους παρέχουν τα βασικά όπως νερό, σκιά ή προστασία από τις καιρικές συνθήκες.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού νόμου για την καλή μεταχείριση των ζώων και οι κίνδυνοι για τον άνθρωπο.
Ο πόνος και η δυστυχία που υφίστανται είναι αντίθετα με τον ελληνικό νόμο για την καλή μεταχείριση των ζώων. Επίσης η χρήση των γαϊδουριών και των μουλαριών είναι περιττή διότι στην Σαντορίνη υπάρχει τελεφερίκ με το οποίο οι τουρίστες μπορούν να φτάσουν στην παλιά πόλη των Φηρών από το λιμάνι. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι συνεχώς προκύπτουν καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή ανθρώπων.

Η PETA απαιτεί βασικές αλλαγές
Μόνο μια απαγόρευση εξασφαλίζει μια ζωή για τα ζώα χωρίς βασανιστήρια. Για τον λόγο αυτό η PETA απαιτεί άμεση απαγόρευση αυτής της χρήσης. Όλα τα μέτρα της κυβέρνησης για την προστασία των ζώων – όπως η προδιαγραφή μεταφοράς μόνο τουριστών έως ένα συγκεκριμένο σωματικό βάρος – δεν τηρούνται, δεν ελέγχονται επαρκώς και τα παραπτώματα δεν τιμωρούνται συχνά.

Το σύνθημα της PETA είναι εν μέρει: Τα ζώα δεν υπάρχουν για να διασκεδάσουμε με αυτά ή να τα εκμεταλλευτούμε με άλλους τρόπους. Η οργάνωση αγωνίζεται κατά του ειδισμού – μια μορφή διάκρισης κατά την οποία τα ζώα απαξιώνονται με βάση το είδος τους.

Προηγούμενο άρθροΤα 9 καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης κατα το Conde Nast Traveller
Επόμενο άρθροΗ AEGEAN διακρίθηκε και πάλι ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards