Διήμερη (4-5/12) οινική εκδήλωση με τίτλο «Χάρτης των Γεύσεων» πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο 4 και 5 Δεκεμβρίου στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη.
Η διήμερη οινική εκδήλωση διοργανώνεται από τη Wine Plus με την υποστήριξη της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Γαστρονομίας Θεσσαλονίκης, της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου και της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων.
Με αφορμή την εκδήλωση, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης, o πρώτος ‘Ελληνας Master of Wine (MW) και ένας από τους μόλις 415 ανθρώπους, που κατέχουν αυτόν τον τίτλο παγκοσμίως, μίλησε στο Αθηναικό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφερόμενος στις σημαντικές ιδιαιτερότητες αλλά και ποικιλίες του ελληνικού αμπελλώνα.
“Σε ένα ξεχασμένο αμπέλι ψηλά στον Υμηττό ή σε έναν παλιό αμπελώνα χαμένο στη χειμερινή ομίχλη δίπλα στο ποτάμι στη Φλώρινα μπορεί να κρύβεται κάτι που αξίζει να «ξυπνήσει»: μία από τις πολλές γηγενείς ποικιλίες αμπελιού της Ελλάδας, ξεχασμένη επί δεκαετίες ολόκληρες, η οποία περιμένει κάποιον ή κάποια οινολόγο- «εξερευνητή» να την ανακαλύψει. Η ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, θετική συνέπεια του κατακερματισμού των καλλιεργειών, είναι ένα από τα μεγάλα ατού του και τον καθιστά συναρπαστικό” ανέφερε ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης.
«Η Ιταλία έχει 60 φορές μεγαλύτερη παραγωγή κρασιού από την Ελλάδα και διαθέτει περίπου 1000 ποικιλίες, εκ των οποίων αρκετές απαντώνται όμως και σε άλλες χώρες. Μεγάλο μέρος των ποικιλιών της Ισπανίας εντοπίζεται και στη Γαλλία και την Πορτογαλία. Η Ελλάδα όμως, με το ένα εξηκοστό της ιταλικής παραγωγής, έχει εκατοντάδες ποικιλίες -κατά ορισμένους 300 και κατά άλλους 500- πολλές από τις οποίες είναι ξεχασμένες ή χαμένες. Οι ελληνικές ποικιλίες είναι αρκετά ιδιαίτερες, υπό την έννοια ότι πάρα πολλές από αυτές είναι ενδημικές, τις βρίσκουμε μόνο στη χώρα μας. Για αυτή την ιδιαιτερότητα, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την Ελλάδα ως το “Jurassic Park” του ευρωπαϊκού αμπελώνα, όπως μου αρέσει να λέω. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας περίπου 200 ποικιλίες, αλλά ανακαλύπτουμε συνέχεια νέες» λέει, ενόψει της διήμερης οινικής εκδήλωσης «Χάρτης των Γεύσεων», που ξεκινά στις 12 το μεσημέρι αύριο Σάββατο, στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχει κάποια από τις όχι ευρέως γνωστές ποικιλίες, που «ανακαλύφθηκε» σχετικά πρόσφατα και παρουσιάζει ευοίωνη προοπτική; Μεταξύ άλλων, ο Κωνσταντίνος Λαζαράκης αναφέρει την ερυθρή Λημνιώνα, την ποικιλία Λιάτικο και τη λευκή Βιδιανό, προσθέτοντας όμως ότι «ακόμα και το Ξινόμαυρο, που στην Ελλάδα θεωρείται “κατεστημένη” ποικιλία, στο εξωτερικό είναι “novel” (καινοφανής)».
Σπάνιο, εξωτικό και συναρπαστικό
Μεθαύριο Κυριακή, ο Έλληνας MW θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο «Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το ελληνικό κρασί σε μόλις 30 λεπτά», σε εκδήλωση που διοργανώνεται από το WSPC- Wine & Spirit Professional Center, στο πλαίσιο του «Χάρτη των Γεύσεων». Ωστόσο, όπως λέει, το ελληνικό κρασί δε μαθαίνεται σε μισή ώρα. «Μέσα από αυτή την ομιλία, στόχος είναι όσοι συμμετέχουν να αποκτήσουν πιο θετική και “σέξι” εικόνα για το ελληνικό κρασί, πιο ευθυγραμμισμένη με την πραγματικότητα. Κι αυτό διότι οι ‘Ελληνες έχουμε ακόμα ιδέες που δεν “κουμπώνουν” με την πραγματική εικόνα του ελληνικού κρασιού σήμερα, οι οποίες εκπορεύονται από την εικόνα που είχε το ελληνικό κρασί πριν από δεκαετίες. Το ελληνικό κρασί είναι μικρό ποσοστό της παγκόσμιας οινοπαραγωγής και άρα είναι κάτι σπάνιο. Όταν λοιπόν έχουμε στο τραπέζι μας μια φιάλη με ελληνικό κρασί, τότε έχουμε κάτι που παγκοσμίως θεωρείται σπάνιο και εξωτικό», λέει χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρει ότι, π.χ, στην Αυστραλία, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου παράγουν το 85% του κρασιού στη χώρα, άρα το τοπίο εκεί είναι πολύ λιγότερο συναρπαστικό σε σχέση με την Ελλάδα, όπου η ποικιλία κυριαρχεί. «Κι αυτή την ποικιλία δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να την αναδείξουμε από εκδηλώσεις όπως ο “Χάρτης των Γεύσεων”» καταλήγει.