Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία όσων επισκέπτονται το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας  για να νοσηλευτούν ή να εξεταστούν στα εξωτερικά ιατρεία. Η καθημερινότητα των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού επιβεβαιώνει καθημερινά τη θέση του ΚΚΕ : Ένα σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα με νοσοκομεία που λειτουργούν ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη βασική ανάγκη και το δικαίωμα του λαού για υγεία.

Η έλλειψη γιατρών ειδικοτήτων , κυρίως  παθολόγου και πνευμονολόγου,  δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα  που δεν καλύπτεται με την συνεργασία με ιδιώτες γιατρούς (με ΑΠΥ). Οι γιατροί που εξήγγελλε από τοπικό κανάλι ο νέος Διοικητής αμέσως μετά το διορισμό του, που θα ήταν στη θέση τους στις 25 Φλεβάρη, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.

Στους κατοίκους της Σαντορίνης που ταλαιπωρούνται από τη δυσλειτουργία του Νοσοκομείου , προστίθενται και οι κάτοικοι των γύρω νησιών της επαρχίας Θήρας με πρόσφατο παράδειγμα ασθενή που διακομίσθηκε με ειδικό πλοίο από το Κέντρο Υγείας Ίου στο Νοσοκομείο  Σαντορίνης με πνευμονολογικά προβλήματα. Δεν τον εξέτασε ούτε πνευμονολόγος, ούτε παθολόγος αφού δεν υπάρχουν. Οι εξετάσεις , η φαρμακευτική αγωγή, το ΕΚΑΒ  και το εξιτήριο ήταν μια ταλαιπωρία για τον ίδιο και την οικογένειά του για το τριήμερο που διήρκεσε η νοσηλεία του εξ αιτίας της έλλειψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού με αρμοδιότητες αποκλειστικά στο νοσοκομείο.

Είναι παράλογο και εν τέλει ανώφελο, να μεταφέρονται ασθενείς από τα διπλανά νησιά στη Σαντορίνη όταν η κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο είναι χειρότερη από αυτή ενός Κέντρου Υγείας στο νησί τους. Προτιμότερο  να μεταφέρονται όπως προβλέπει το ΕΣΥ στο πλησιέστερο δημόσιο Νοσοκομείο της  Σύρου, που διαθέτει και κάποιο ξενώνα για τους συγγενείς συνοδούς.

Η αντιμετώπιση της Υγείας ως εμπόρευμα και το τέλος της ταλαιπωρίας εργαζομένων και ασθενών, θα φέρει μόνο ένα σύγχρονο και πραγματικά δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο οποίο απαιτείται να ενταχθεί και το Νοσοκομείο της Σαντορίνης.

Είναι δικαίωμα και διαχρονική απαίτηση όλων των Σαντορινιών και των κατοίκων των γύρω νησιών για την προστασία  της Υγείας των ίδιων και των χιλιάδων επισκεπτών.

Σαντορίνη 21.05.2022

Προηγούμενο άρθροΔήμος Θήρας : Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Σαντορίνης – Επιστημονική υποστήριξη του Δήμου από το ΕΜΠ
Επόμενο άρθροAυξάνεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού