Παρά το γεγονός οτι έχουν περάσει περισσότερες απο δέκα ημέρες απ’ όταν το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών του νησιού στο Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων κατέστει κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο μετά και την αποχώρηση του εργολάβου που έθαβε τα απορρίμματα, Ο Δήμος Θήρας εμφανίζεται αδύναμος να διαχειριστεί την κατάσταση, αφήνοντας τα απορρίμματα άταφα να σχηματίζουν λόφους που όχι μόνο είναι ορατοί απο δεκάδες σημεία αλλά και τον κύριο δρόμο του νησιού, αλλά κοντεύουν να τον ακουμπήσουν. 

Και εν μέσω αυτής της τραγικής κατάστασης που δημιουργεί ολοένα και νεότερα ερωτηματικά στους πολίτες ως προς το “τι συμβαίνει” αλλά και το “τι γίνεται αλλά και τι δεν γίνεται” ο Δήμος Θήρας σιωπεί και δεν δίνει καμία εξήγηση αλλά καθώς φαίνεται δεν αναλαμβάνει και δράση υπέρ κάποις λύσης. 

Εμείς πάντως θα ήταν αδύνατο να κάνουμε κάτι διαφορετικό απο το να αναρωτιόμαστε δημόσια και να απαιτούμε εξηγήσεις ως προς αυτό. Τι συμβαίνει, και γιατί καταλήξαμε σε αυτό το φαινόμενο αλλά και τι δράσεις έχει υπόψη του να αναλάβει ο Δήμος Θήρας για να εξομαλύνει, προσωρινά προφανώς, αυτή την κατάσταση. 

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου του 2022.

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη Σαντορίνη είναι ένα ζήτημα και πρόβλημα που δεν την τιμά. Το οτι εδω και δεκαετίες το σύνολο των απορριμμάτων στη Σαντορίνη θάβεται με χώμα σε μια απο τις πιο όμορφες περιοχές επάνω στην καλντέρα και παράπλευρα του πλέον πολυσύχναστου δρόμου της αλλά και ξενοδοχείων αξιώσεων, εκπλήσει, αρνητικά βέβαια, τόσο τους επισκέπτες της που δεν χωράει το μυαλό τους την αντίθεση, όσο και τους κατοίκους του νησιού που έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με το γεγονός.

Δεδομένης της κατάστασης και του οτι ο ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στη Σαντορίνη δεν βρίσκεται “κρυμμένος” σε κάποιο απόμερο και δυσπρόσιτο σημείο του νησιού αλλά στο πλέον κεντρικό του, είναι αναμενόμενο πως κάθε δυσλειτουργία του είναι αναπόφευκτα ορατή κι αισθητή. Κι η εικόνα, αλλά και οσμή, μιας ακόμη δυσλειτουργίας, είναι αυτή που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες, με το γεγονός να επιβεβαιώνει και ο δήμαρχος κ. Σιγάλας σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη. Συγκεκριμένα και ενημερώνοντας για το πρόβλημα, ανέφερε οτι τα πολλά προηγούμενα χρόνια οι χωματουργικές εργασίες, η “επιχωμάτωση”, που πραγματοποιούνταν στον ΧΑΔΑ προκειμένου να καλυφθούν τα απορρίμματα, αποτελούσαν εργολαβία ρουτίνας, η οποία πραγματοποιούνταν με μηχανήματα του δήμου και λειτουργικά έξοδα, όπως το πετρέλαιο και η μισθοδοσία, του εργολάβου που αναλάμβανε αυτό το έργο. Πλέον όμως, και ειδικά τη φετινή χρονιά, με τις αυξήσεις στο κόστος του πετρελαίου σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση των απορριμμάτων ως αποτέλεσμα της αντίστοιχης αύξησης του τουρισμού, τα χρήματα που είχαν προυπολογιστεί για τη συγκεκριμένη εργασία δεν έφταναν ούτε για την κάλυψη των εξόδων, με αποτέλεσμα ο εργολάβος να εγκαταλείψει το έργο και να αποχωρήσει. Μη έχοντας άλλη επιλογή και βρισκόμενος σε αυτή την κατάσταση, ο Δήμος Θήρας ανέλαβε, όπως ανέφερε ο δήμαρχος για 3-4 μήνες την επιχωμάτωση των απορριμμάτων, έργο που δεν κατάφερε και δεν ήταν και στις προθέσεις του να συνεχίσει, προκηρύσσοντας τον Σεπτέμβριο του 2022 νέο διαγωνισμό για 4 μήνες με κόστος 53.940 το μηνα.
Κι εδω ξεκινούν οι απορίες μας ως προς το τι έγινε και ναυάγησε και η νέα εργολαβία, με τον εργολάβο να εγκαταλείπει εκ νέου το έργο ως ασύμφορο, πόσο μάλλον σε μια περίοδο όπως η τωρινή, που το νησί έχει τον λιγότερο δυνατό κόσμο λόγω της τουριστικής υπόστασής του, και άρα τα λιγότερα δυνατά απορρίμματα και το λιγότερο αντίστοιχα έργο από πλευράς εργολάβου.  Τι δεν υπολογίστηκε σωστά σε αυτή την περίπτωση ή τι δεν συζητήθηκε όπως έπρεπε; Ο Δήμαρχος ανέφερε επίσης οτι με “εντέλλεσθε”,  με δική του, δηλαδή, εντολή υπερβαίνοντας τους υπηρεσιακούς περιορισμούς, έδωσε την εντολή να πληρωθεί ο εργολάβος “τα πρώτα” 60.000 ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την επιχωμάτωση των απορριμμάτων στον Χ.Α.Δ.Α.

Από όλα τα παραπάνω και κυρίως από την εικόνα του Χ.Α.Δ.Α. τις τελευταίες μέρες, αναρωτιόμαστε για όλα όσα θα έπρεπε να έχουν προβλεφθεί ώστε το νησί να μην εμφανίζει αυτή την εικόνα καθώς και για να μην δημιουργείται όλη αυτή η αναταραχή σε υπηρεσίες και διαδικασίες. Και αυτά που θα έπρεπε να έχουν γίνει είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας Δήμου, μιας και η λειτουργία του Χ.Α.Δ.Α., όσο κι αν εξελιχθούν οι διαδικασίες ανεμπόδιστα στην κατεύθυνση που έχει χαράξει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ακολουθεί ο Δήμος Θήρας, επιλέγοντας τη λύση ΣΔΙΤ και μάλιστα στο συγκεκριμένο σημείο, δεν πρόκειται να μεταβληθεί για τους πολλούς επόμενους μήνες. Συνεπώς, η διαχείριση του ΧΑΔΑ θα έπρεπε να γίνεται με μεγαλύτερη προσοχή, μιας κι όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτός είναι δυστυχώς ο τόπος και ο τρόπος που διαχειρίζεται η Σαντορίνη τα απορρίμματά της σήμερα, και θα έπρεπε να τα διαχειρίζεται καλύτερα.

Η φωτογραφία είναι αρχείου, απο την σελίδα :  www.georgakopoulos.org/work/multimedia/the_most_beautiful_landfill_on_earth/

Προηγούμενο άρθροΤην πρώτη επιχειρησιακή σύμβαση με τους εργαζομένους της υπέγραψε η Δ.Ε.Υ.Α. Θήρας
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση της Θηραϊκής Πολιτείας για την κατάσταση στο ΧΑΔΑ