Σε λειτουργία τέθηκε από σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 με την 2η αναμνηστική δόση (4η δόση) σε άτομα ηλικίας 30 ως 59 ετώνεφόσον το επιθυμούν, σε εφαρμογή της εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το πρόσθετο όφελος που θα προσέφερε μια δεύτερη αναμνηστική δόση με τα υπάρχοντα εμβόλια. Την ίδια ώρα είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο εμβολιασμός είναι η βασική τακτική άμυνας απέναντι στον νέο κορονοϊό, ως εκ τούτου η προσφέρεται η δυνατότητα σε όσους θελήσουν να θωρακιστούν ενόψει περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων εν μέσω θέρους.

Γιατί έξαρση εν μέσω θέρους

Οι αιτίες της θερινής αύξησης των μολύνσεων που ήδη παρατηρείται έντονα σε αρκετές χώρες ανά την υφήλιο, δεν αποτελούν έκπληξη. Η αυξητική τάση αποτυπώνεται και στη χώρα μας με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει ξανά στο “κόκκινο” έπειτα από δύο μήνες όπως μαρτυρούν οι έλεγχοι στα λύματα της συμπρωτεύουσας κάτι που δεν αποτυπώνεται στον αριθμό των κρουσμάτων και ευτυχώς ούτε και στις νοσηλείες.

Πού όμως αποδίδονται

  • στην κυκλοφορία των στελεχών από τις υποομάδες ΒΑ.4 και ΒΑ.5 που παρουσιάζουν μεγαλύτερη μολυσματικότητα και δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής
  • στην εξασθένιση της προστασίας του εμβολίου έναντι της μόλυνσης
  • στην αυξημένη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της τουριστικής περιόδου και
  • στις συνθήκες χαλάρωσης των μέτρων αυτοπροστασίας

Οι ειδικοί επαναλαμβάνουν σε κάθε τόνο ότι η επιδημία δεν έχει τελειώσει. Η νέα μας κανονικότητα περιλαμβάνει τον κορονοϊό με τη μορφή εξάρσεων και υφέσεων για τις οποίες θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Μέχρι να επικρατήσει μια νέα ισορροπία, ανάμεσα στην ανοσία του πληθυσμού και στις λοιμώξεις. “Δεν πρέπει να εκπλησσόμεθα και να γίνεται συζήτηση ότι έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Προφανώς και θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων και ελπίζουμε ότι δεν θα έχουμε πολλούς ασθενείς με βαριά νόσηση λόγω ανοσίας του πληθυσμού” είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητή Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

(Cecilia Fabiano/LaPresse via AP)


Σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς

Για να μειώσουμε τον κίνδυνο μεταδόσεων κατ’ αρχήν θα πρέπει να αποφεύγουμε το συγχρωτισμό, και να κάνουμε σωστή χρήση της μάσκας όταν είμαστε σε συνθήκες συγχρωτισμό.

Όσο για τον εμβολιασμό αποτελεί τη στρατηγική επιλογή για θωράκιση έναντι της νόσου.
«Πρέπει να ξέρουν εκείνοι που εμβολιάστηκαν με τις δύο δόσεις ότι δεν είναι πια προφυλαγμένοι. Εκείνοι που έκαναν τρίτη δόση είναι προφυλαγμένοι σε ποσοστό 50%, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί και νοσήσουν κιόλας είναι σα να έχουν κάνει τέταρτη δόση» είπε στην ΕΡΤ η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια παθολογίας στο ΕΚΠΑ.

Η αναμνηστική δόση συνιστάται για τους υγειονομικούς, τους ανοσοκατασταλμένους και τους έχοντες χρόνια προβλήματα υγείας είπε.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής επανέλαβαν την ιδιαίτερη ανάγκη για δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό για τους άνω των 60.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα δόθηκαν από το αμερικανικό Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της πρώτης ανάλυσης σχετικά με το κατά πόσο οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι εμβολίων προετοιμάζουν την άμυνα του σώματος κατά του κορονοϊού.

Καθορισμός ραντεβού μπορεί να γίνει :

  • Απευθείας από τους πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/, με τη χρήση των κωδικών TAXISNET
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο ΚΕΠ. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  • Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Εμβολιασμός: Άνοιξε η πλατφόρμα για 2η αναμνηστική δόση και για τους άνω των 30

 

Προηγούμενο άρθροΔΕΔΔΗΕ : ανακοίνωση διακοπής ρεύματος την Τετάρτη 29/6
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του IAVCEI στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «Cities on Volcanoes 11»