Την άμεση ανέλκυση του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου «Sea Diamond» ζητάει με Ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος έχει ως εξής:

«Τη δικαιολογημένη ανησυχία των κατοίκων της Σαντορίνης έχει προκαλέσει η μη ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου ”Sea Diamond” εδώ και 15 χρόνια ρυπαίνοντας το θαλάσσιο περιβάλλον και συνιστώντας απειλή για τη δημόσια υγεία. Στο εν λόγω ναυάγιο, που βρίσκεται σε περιοχή ΝATURA 2000, παραμένουν εγκλωβισμένοι πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου που διαρρέουν. Η διάβρωση των υλικών του πλοίου οδηγεί σε έκλυση πολλών ακόμη επικίνδυνων ουσιών, όπως επικίνδυνα βαρέα μέταλλα. Η ρύπανση έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα και στην υγεία των κατοίκων, οδηγεί σε οικολογική υποβάθμιση της περιοχής.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την ανέλκυση του ”Sea Diamond” έχει αναδείξει τον επείγοντα χαρακτήρα του προβλήματος, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές που υπάρχουν. Ωστόσο, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων κανένα ουσιαστικό μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αποκαλύπτεται, με αφορμή και αυτό το ζήτημα, ότι η “πράσινη μετάβαση” που προωθείται από την ΕΕ αφορά το μεγάλο κεφάλαιο και τις “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων και όχι την επίλυση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

– Στο αίτημα των κατοίκων για άμεση ολική ανέλκυση του ναυαγίου και για τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί;

– Στο γεγονός ότι το περιβαλλοντικό έγκλημα μεγεθύνεται και η πλοιοκτήτρια εταιρεία συνεχίζει ανενόχλητη να ρυπαίνει;».

 

 

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΓΙΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

 

Στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, σε Σαντορίνη και Ανάφη, στις 3 και 4 Ιουνίου, ενόψει των αποκαλυπτηρίων μνημείου τιμής για τους πολιτικούς εξόριστους στην Ανάφη, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση με αντιπροσωπείες του Συνδικάτου Επισιτισμού Τουρισμού Θήρας, του Σωματείου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας, της ΕΛΜΕ και του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Σαντορίνης οι οποίες μετέφεραν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στο νησί, όπως το πρόβλημα της στέγασης, η ακριβή διαμονή, η υποστελέχωση του νοσοκομείου και των υπηρεσιών του δήμου, η άγρια εκμετάλλευση με τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και διαμονής των εργαζομένων στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, στο τουρισμό.

Στο τέλος της συνάντησης επιδόθηκε επιστολή που προέκυψε από κοινή σύσκεψη των σωματείων στις 19/03 και η οποία είχε επιδοθεί και στη Δημοτική αρχή τη μέρα της απεργίας στις 6/4. Με βάση αυτή την επιστολή οι βουλευτές του ΚΚΕ (Μαρία Κομνηνάκα, Γιάννης Δελής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου, Γιώργος Μαρίνος και Θανάσης Παφίλης) στις 17/6 κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητούν εξηγήσεις για ποιο λόγο δεν έχει δοθεί το επίδομα στέγασης στους εργαζόμενους του δημοσίου και του δήμου του νησιού και απαιτούν την ενεργοποίηση του ν.4483 αρ.32 περί κινήτρων σε εργαζόμενους ορεινών και νησιωτικών περιοχών καθώς και την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας

Αναμένουμε με ενδιαφέρον τις εξηγήσεις που θα δώσει η δημοτική αρχή, βάσει των οποίων θα δοθεί και η απάντηση από το αρμόδιο υπουργείο στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται αυτό που τόνισε και ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ότι δηλαδή μόνο η οργανωμένη πάλη μέσα από τα σωματεία και η κοινή δράση των σωματείων μπορούν να προκαλέσουν εξελίξεις και πιο αποτελεσματικά οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Η αναμονή λύσεων «από τα πάνω», οι αυταπάτες που καλλιεργούν διάφοροι «επίδοξοι σωτήρες» για κυβερνητική εναλλαγή, αφοπλίζουν το εργατικό κίνημα, που πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων.

 

 

Προηγούμενο άρθροΔημιουργία Αθλητικού Πάρκου Φολεγάνδρου από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου Υπογραφή διαβαθμιδικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου Φολεγάνδρου
Επόμενο άρθροΣυρμαλένιος: «Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης μαζί με την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού για τις ΑΠΕ δημιουργεί μεγάλη κοινωνική αναταραχή»