Θα μπούμε κατευθείαν στο θέμα και στη λύση που θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει υπάρξει ώστε φέτος, μια χρονιά που το νησί περίμενε πολύ κόσμο, ακόμη και υπέρβαση των ρεκόρ επισκεψιμότητάς του, ώστε οι αστυνομικοί που θα έρχονταν για την προστασία και ασφάλεια όλων μας να είχαν εξασφαλισμένη στέγη και να μην το εγκατέλειπαν λόγω «ανωτέρας βίας» άρον άρον, επιστρέφοντας στις έδρες τους. Πως θα γινόταν αυτό; Προφανώς με προετοιμασία και έγκαιρο σχέδιο. Ενδεχομένως και με «στρατηγικό σχεδιασμό» για την υποστήριξη της λειτουργίας της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήρας, προφανώς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση του τόπου. Αντ΄ αυτού του σχεδίου όμως και της υποστήριξης από το Δήμο Θήρας της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Θήρας, τι βλέπουμε οδεύοντας στα μισά σχεδόν του φετινού καλοκαιριού; Καταγγελτικά δημοσιεύματα για τις συνθήκες ζωής και την καθημερινότητα του τόπου, τα οποία τον εκθέτουν, αυτόν και τις υπηρεσίες του, με αφορμή τις μαζικές αποχωρήσεις αστυνομικών που ήρθαν για να καλύψουν τις μεγάλες καλοκαιρινές ανάγκες, αλλά έφυγαν ελλείψει στέγης.

Κι επειδή εξ αρχής αναφερθήκαμε σε λύση, ας την «αποκαλύψουμε» για να μην μας «φταίει ο Δήμαρχος» γενικά και αόριστα κατά τη γνωστή ρήση που έχει καταλήξει να εξυπηρετεί πολλούς δημάρχους από το να βρίσκουν λύσεις θεωρώντας ότι αποτελούν «εξιλαστήρια θύματα» στο πρόβλημα κάθε φουκαρά. Η λύση λοιπόν, που είναι και απλή, θα ήταν η έγκαιρη μίσθωση ακινήτων, μεμονωμένων κατοικιών ή συγκροτημάτων επιπλωμένων διαμερισμάτων, από το Δήμο Θήρας για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των αστυνομικών. Μάλιστα, αφενός για να μην «παρεξηγηθούμε» ότι μας «φταίει ο Δήμαρχος» κι αφετέρου για να αποδοθεί η πρόταση σε αυτούς που την εξέφρασαν πρώτοι επίσημα, οφείλουμε να πούμε ότι η λύση αυτή προτάθηκε από την ΠΟΑΣΥ, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, η οποία ξεκάθαρα σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε αυτή την αδυναμία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Σαντορίνης, καταλογίζοντάς της ότι δεν έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Εκτός δε από την έγγραφη διαμαρτυρία για τις απίστευτες καταστάσεις που βιώνουν αστυνομικοί που έχουν αποσπαστεί στην Σαντορίνη, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Γρηγόρης Γερακαράκος μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open το πρωί της Τετάρτης 8/6, γνωστοποίησε ότι τα προβλήματα που υπήρχαν στη Μύκονο, λύθηκαν, με τη συνεργασία του Δήμου και εκπροσώπων του κράτους σε αντίθεση με τη Σαντορίνη όπου αστυνομικοί συνεχίζουν να ανακαλούν αποσπάσεις λόγω της έλλειψης στέγης σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος ζωής.

Έχοντας φτάσει στα μισά σχεδόν του καλοκαιριού και με το πρόβλημα να αποδυναμώνει την υπηρεσιακή ικανότητα και δυναμική της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Σαντορίνης, εξουθενώνοντας παράλληλα εργασιακά, κι αυτό είναι εξίσου σοβαρό, τους αστυνομικούς της οι οποίοι καλούνται να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες του νησιού, αναρωτιόμαστε γιατί άραγε ολιγώρησε ή και αδιαφόρησε η δημοτική αρχή του νησιού μας, στερώντας από τη Σαντορίνη την προστασία και ασφάλεια που της αξίζουν, ταλαιπωρώντας παράλληλα τους εδώ υπηρετούντες αστυνομικούς;  Οι δε προβληματισμοί μας, κι επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό, μας κάνουν να αναρωτιόμαστε παράλληλα για το έργο ιδιωτικής εταιρείας security με την οποία έκανε σύμβαση ο Δήμος Θήρας και μάλιστα σε εποχή «νεκρή» τουριστικά για το νησί ( για 5 μήνες από Δεκέμβρη ως τον Απρίλη 2022 ) δαπανώντας συνολικά για δυο απευθείας αναθέσεις το συνολικό ποσό των 148.800,00 euro , με αναφορές σχετικά με την αναγκαιότητά της, ως προς το εάν έχει υπάρξει κάποια ενδεχομένως σύγχυση ως προς τις παρεχόμενες υπηρεσίες των εν λόγω εταιρειών ασφαλείας σε σχέση με αυτές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αυτό πάντως που μας λυπεί, έχοντας φτάσει στα μέσα Ιουνίου με την τουριστική κίνηση να βαίνει διογκούμενη, είναι ότι για μια ακόμη φορά, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις, η Σαντορίνη μετρά μια ακόμη απώλεια, εμφανιζόμενη παράλληλα ως τόπος προβληματικός.

Την ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ που αναφέρει τα ακόλουθα, μπορείτε να δείτε εδώ : http://www.poasy.gr/site/index.php/el/anakoinwseis/p-o-as-y/poasy-2022/item/1963-i-aksioprepis-diaviosi-einai-adiapragmatefti

Πρόβλημα με τη διαμονή των αποσπασμένων αστυνομικών και στη Σαντορίνη – Ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ

Η αξιοπρεπής διαβίωση είναι αδιαπραγμάτευτη

Μετά τους αποσπασμένους στη Μύκονο αστυνομικούς, που αντιμετώπισαν έντονο πρόβλημα διαμονής και ζήτησαν την παρέμβαση της Ομοσπονδίας μας, πληροφορούμαστε ότι το ίδιο πρόβλημα δημιουργήθηκε και στη Σαντορίνη, καθώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί.

Την ώρα που ζητείται ενίσχυση της αστυνόμευσης με πρόσθετο αστυνομικό προσωπικό και είναι γνωστό ότι τη θερινή περίοδο είναι αυξημένο το κόστος ζωής, δεν υπάρχει καμία μέριμνα για αξιοπρεπή διαβίωση των αστυνομικών στο νησί, με αποτέλεσμα να καλούνται οι ίδιοι να επωμίζονται το επιπλέον κόστος για τη διαμονή και τη σίτισή τους.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι όσοι ζητούν -και καλώς- για το δήμο τους ενισχυτική δύναμη τους θερινούς μήνες, οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει στους συναδέλφους μας τις αναγκαίες συνθήκες διαβίωσης για τις παρεχόμενες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία.

Η Ομοσπονδία, όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή για την αντιμετώπιση του προβλήματος στη Μύκονο, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να δοθεί τέλος σε μια απαράδεκτη κατάσταση που δεν τιμά κανέναν.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση της Εστίας Πύργου για τα 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΕΛΕΦΕΡΙΚ, το Σάββατο 11 Ιουνίου
Επόμενο άρθρο120.000 ευρώ για κάθε ένα από τα επτά Παγκόσμια Γεωπάρκα της Ελλάδας