Και βέβαια η αναφορά απευθύνεται στο Δήμαρχο Θήρας κ. Σιγάλα ο οποίος για μια ακόμη φορά στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας για την καθαριότητα και υπερασπιζόμενος τις επιλογές του πως « δεν βρίσκουμε προσωπικό. Δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε για το 20% των θέσεων που ζητάμε, δεν καλύφθηκαν οι ανάγκες και η ζήτηση ούτε στις πρόσφατες δίμηνες συμβάσεις». Μάλιστα, ως προς αυτό το πρόβλημα, ο κ. Σιγάλας επιγραμματικά ανέφερε χωρίς να δώσει αναλυτικές πληροφορίες για το τι ακριβώς αιτείται, πως «ζητάμε από το Υπ. Εσωτερικών να αλλάξει τη Νομοθεσία». Προφανώς για να μπορέσει να βρει εργατικό προσωπικό για την καθαριότητα του Δήμου Θήρας. Τώρα πως θα γίνει αυτό, δεν έχουμε καταλάβει μιας και στο «γνωστό δημόσιο» δεν προβλέπονται «μπόνους» και «ανταγωνιστικά πακέτα αποδοχών» όταν οι θέσεις μένουν κενές λόγο αδιαφορίας των πολιτών.

Παρ όλα αυτά, ο Δήμαρχος Θήρας παράτεινε και ανανέωσε για μια ακόμη φορά τη σύμβασή του με τον εργολάβο καθαριότητας, αυτή που προεκλογικά καταδικαζόταν ως ακριβή, αναποτελεσματική αλλά και χαμηλών αποδοχών για τους εργαζόμενους, έναντι της ανάληψης της υπηρεσίας αυτής από το Δήμο, ο οποίος και θα εξυπηρετούσε τους πολίτες που θα έβρισκαν καλύτερα αμειβόμενη δουλειά και δεν θα έμεναν άνεργοι, και θα προσλάμβανε πολλούς για να είναι καθαρό το νησί, και θα του ερχόταν και φτηνότερα. Τρία σε ένα δηλαδή κι όλοι ευχαριστημένοι, τόσο που οι τότε επιλογές παρουσιαζόντουσαν ως μίζερες αλλά και ύποπτες.

Τι έγινε λοιπόν και δεν ευοδώθηκαν οι ενθουσιώδεις, αλλά και δημαγωγικές παράλληλα, προεκλογικές εξαγγελίες, αν ήταν πιστευτές από αυτόν που τις έλεγε, γιατί δε θέλουμε να πιστεύουμε και το αντίθετο.. Τι συνέβει και η καθαριότητα όχι μόνο δεν «κρατικοποιήθηκε»  αλλά έμεινε και στα ίδια χέρια; Μήπως δε βοήθησε το κράτος; Μήπως εξαφανίστηκε το ενδιαφέρον των εκατοντάδων ενδιαφερόμενων; Μήπως ήταν μακροχρόνια η σύμβαση; Τίποτε από αυτά. Και η απάντηση είναι εντυπωσιακά απλή. Ο Κύριος Σιγάλας έπεσε έξω. Εκτίμησε λάθος. Νόμιζε στα πλήθη των ενδιαφερόμενων για το «μισθό του δημοσίου» αλλά και στην δυνατότητα και ικανότητά του να πραγματοποιεί όσες συμβάσεις θέλει και όποτε τις θέλει. Αυτό το «νόμιζε» που δημόσια έχει επιβεβαιωθεί από τον ίδιο το Δήμαρχο, θα μπορούσαμε να το επικαλεστούμε και σε πλείστες άλλες περιπτώσεις, πλην όμως δεν έχουμε ακόμη αντίστοιχες παραδοχές, αλλά συνέχιση των πεποιθήσεων ότι τα «μεγάλα έργα» προχωρούν, οπότε περιμένουμε.

Σε ότι αφορά πάντως την καθαριότητα για την οποία ο Δήμαρχος είπε πως γίνεται με λιγότερο προσωπικό, με λιγότερα μέσα, με περισσότερα απορρίμματα αλλά και με καλύτερα αποτελέσματα, εδώ μάλλον ταιριάζει ένα ακόμη «νομίζει».

Σε πολιτικό και διαχειριστικό επίπεδο πάντως, και χάρη συνέχειας, νομίζουμε κι εμείς, ότι θα άξιζε να αναφερθεί ο Δήμαρχος στο επικαιροποιημένο όραμα και τον σχεδιασμό του για την αποκομιδή των απορριμμάτων και πως κρίνει ότι είναι καλύτερο και συνεχιστεί, ώστε να καταλάβουν οι πολίτες τη θέση του. Θέλει συμβάσεις με εργολάβους και διεθνείς διαγωνισμούς; θέλει να γίνει ο Δήμος εργολάβος -με την αρωγή του Υπ. Εσωτερικών;- και να κάνει συμβάσεις ορισμένου χρόνου; Καλό πάντως είναι να ξέρει ο κόσμος ποια είναι η θέση του Δήμου Θήρας σε αυτό το θέμα, ώστε αφενός να κρίνει ως προς τις προθέσεις και το αποτέλεσμα, κι αφετέρου να μην υπάρχει η διαρκείς κι επαναλαμβανόμενη αίσθηση της ρευστότητας και των προσωρινών «μπαλωμάτων» στο θέμα.

Προηγούμενο άρθροΠ.Ο.Ξ. : Έκτακτα Μέτρα Προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τις 15 Ιουνίου – Σχέδιο διαχείρισης επιβεβαιωμένου κρούσματος COVID-19 – Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις
Επόμενο άρθροΘηραϊκή Πολιτεία : ” Η δε κακή βουλή τω βουλεύσαντι κάκιστη” Ησίοδος. Δηλαδή : Η κακή απόφαση κάνει περισσότερο κακό σε αυτόν που την πήρε.