Με έκδηλη ανησυχία παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες τις διαστάσεις που έχει πάρει η γενικότερη και όχι μόνο δικαστική αντιπαράθεση μεταξύ των Ναυπηγείων της Σύρου και του Παρατηρητηρίου Ποιότητας και Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και των εκπροσώπων του. Το Παρατηρητήριο Σύρου καταγγέλλει ρύπανση της θάλασσας και του αέρα από τα Ναυπηγεία.

Η ONEX Neorion Shipyards η οποία αποτελεί πλέον το νέο φορέα διοίκησης των ναυπηγείων, σύμφωνα με τις ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και κοινοτικές οδηγίες, λειτουργεί σεβόμενη το περιβάλλον και έχει χαράξει πολιτικές που το αποδεικνύουν. Από το 2018 ο όμιλος ΟΝΕΧ έχει επιτελέσει μεγάλο κοινωνικό έργο στο νησί της Σύρου αξίας αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ ετησίως δημιουργώντας δεκάδες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους της Σύρου. Το Ναυπηγείου Σύρου εκτός από μία στρατηγική επένδυση για τη Σύρο και τις Κυκλάδες είναι και για όλη την Ελλάδα.

1. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε μελέτη που να καταδεικνύει ρύπανση οπουδήποτε στη Σύρο πολλώ δε μάλλον δεν υπάρχει μελέτη, που να υποδεικνύει την εταιρεία ΟΝΕΧ και τα Ναυπηγεία Σύρου ως ρυπαντές του νησιού. Αν βέβαια υπάρχουν κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα, είμαι βέβαιη ότι η εταιρεία θα λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

2. Σε όλα τα μέχρι τώρα πορίσματα των Αρμοδίων Αρχών του νησιού (Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Λιμεναρχείο Σύρου) που έχουν εκδοθεί επί καταγγελιών μελών του Παρατηρητηρίου για ρυπαντικές πράξεις των ναυπηγείων, δεν υπάρχει ούτε ίχνος αναφοράς στα Ναυπηγεία Σύρου ενώ όλες έχουν αρχειοθετηθεί.

3. Τα Ναυπηγεία Σύρου λειτουργούν με εν ισχύ βρισκόμενη μελέτη Τήρησης Περιβαλλοντολογικών Όρων.

Κατόπιν των ανωτέρω:

Α) Εκφράζω την θλίψη, την απορία μου, για όσα συμβαίνουν στο νησί μας και αναρωτιέμαι από που εκπορεύονται και τι σκοπό έχουν.

Β) Μήπως θα πρέπει οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να ερευνήσουν τις συμπεριφορές και τις δηλώσεις συγκεκριμένων ανθρώπων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις τέλεσης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, όπως αυτά της διασποράς ψευδών ειδήσεων και της συκοφαντικής δυσφήμιση, καθώς είναι αδιανόητο κάποιοι να τρομάζουν το συριανό λαό. Θεωρώ αδιανόητο μια ελάχιστη μειοψηφία πολιτών που ελέγχεται και καθοδηγείται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό φορέα να δημιουργεί κίνδυνο διχασμού στην κοινωνία της Σύρου, κλίμα φόβου και ανησυχίας για τη δημόσια υγεία επιδιώκοντας συγχρόνως να κλείσει άνευ λόγου και αιτίας την παραδοσιακότερη και ιστορικότερη ναυπηγική επιχείρηση όχι του νησιού αλλά και μία από τις πιο σημαντικές της χώρας.

Είναι απαράδεκτο ο συγκεκριμένος σύλλογος να λειτουργεί με τρόπο που θίγει την εθνική άμυνα, την εθνική οικονομία, το αίσθημα δημόσιας υγείας προκαλώντας κοινωνική αναταραχή, κοινωνικό διχασμό, ενώ στοχοποιεί συγκεκριμένη επιχείρηση την διοίκησή της και τους εργαζομένους σε αυτήν.


Κατερίνα Μονογυιού

Βουλευτής Κυκλάδων Νέας Δημοκρατίας

Προηγούμενο άρθροΔήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων: Ενημέρωση πολιτών για τον κατ΄ οίκον εμβολιασμό
Επόμενο άρθροΕυχές για τα Χριστούγεννα από την ΕΠΣ Κυκλάδων