Το τρίτο μέρος του προγράμματος Κάτω από το Τοπίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιστεγάζοντας έναν κύκλο έρευνας, συμμετοχικών έργων και πολιτιστικών εκδηλώσεων της ομάδας Μπουλούκι στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Από την Κυριακή 26 έως την Τετάρτη 29 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε το Συμπόσιο Κάτω από το Τοπίο με κεντρικές ομιλίες από διακεκριμένους στοχαστές και ένα τριήμερο εργαστήριο για νέους ερευνητές, στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά. Παράλληλα, εγκαινιάστηκε και η ομώνυμη διμερής έκθεση: i) «Knowing from Below» στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα Σαντορίνης και ii) «In/Ex Situ» στον υπόσκαφο οικισμό της Αγριλιάς στη Θηρασιά.

Η διμερής Έκθεση Κάτω από το Τοπίο παρατείνεται λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 18 Σεπτεμβρίου!
.

Συμπόσιο Κάτω από το Τοπίο |  Ένα σύντομο χρονικό 
Ημέρα ανοικτών διαλέξεων & εγκαίνια έκθεσης «Knowing from Below»  [Σαντορίνη] 
Το Συμπόσιο ξεκίνησε την Κυριακή 26 Ιουνίου με μία ημέρα ανοικτών διαλέξεων από τέσσερις διεθνώς αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς, στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας Δ. Νομικός στη Βλυχάδα της Σαντορίνης.

Η πρωινή συνεδρία με συντονίστρια την Κλαίρη Παλυβού  ομότιμη καθηγήτρια στην αρχιτεκτονική σχολή ΑΠΘ, άνοιξε με την ομιλία της Jane Mah Hutton – καθηγήτριας αρχιτεκτονικής τοπίου στο Πανεπιστήμιο του Waterloo στον Καναδά, η οποία μίλησε για τις ιστορικές μεταφορές υλικών και εργασιακών πρακτικών που καθόρισαν τη μορφή των σημερινών πόλεων και τοπίων. Έπειτα, η Teresa Gali-Izard – καθηγήτρια αρχιτεκτονικής τοπίου στο ETH της Ζυρίχης παρουσίασε τις ιδέες της για έναν σχεδιασμό τοπίου που λαμβάνει υπόψη όλες τις μορφές ζωής.

Ακολούθησε το άνοιγμα της έκθεσης με τίτλο «Knowing from Below» στις δύο κεντρικές αίθουσες του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας, υπό την γενική επιμέλεια της μουσειολόγου Ερατώς Κουτσουδάκη.  Η ενότητα αυτή εστιάζει στην παρουσίαση της ιδιαίτερης μεθοδολογίας, των ευρημάτων και των αποτελεσμάτων του συνόλου του προγράμματος Κάτω από το Τοπίο που έχει υλοποιήσει το Μπουλούκι στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά από το 2020 έως και σήμερα.

Η απογευματινή συνεδρία υπό τον συντονισμό του Βασίλη Γκανιάτσα  καθηγητή στην αρχιτεκτονική σχολή του ΕΜΠ, ξεκίνησε με την ομιλία του Kenneth Olwig  ομότιμου καθηγητή στο Swedish University of Agricultural Sciences, ο οποίος μίλησε για τις διαφορετικές γενεαλογίες της έννοιας του τοπίου και την πολιτική τους διάσταση.

Τέλος, ο Karsten Harries – ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο Yale, ολοκλήρωσε την ομιλία του προτρέποντας «η ομορφιά των τοπίων να διδάξει πρακτικές φροντίδας προς τη γη, το μόνο μας σπίτι».

Η ημέρα έκλεισε με μία από θαλάσσης ξενάγηση γεωλογικού χαρακτήρα στην καλντέρα του νησιωτικού συμπλέγματος από τον Δρ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη.

Εργαστήριο νέων ερευνητών/ ερευνητριών [Θηρασιά]
Μεταξύ Δευτέρας 27 και Τετάρτης 29 Ιουνίου, μία ομάδα 50 ατόμων αποτελούμενη από νέους/ες ερευνητές και ερευνήτριες, προσκεκλημένους ομιλητές, ακαδημαϊκούς δασκάλους, μέλη και συνεργάτες της διοργάνωσης, σχημάτισε ένα υπαίθριο εργαστήριο στη Θηρασιά.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις συνεδρίες, κάθε μία αποτελούμενη από τρεις με τέσσερις παρουσιάσεις. Η κάθε συνεδρία συντονίστηκε από έναν εκ των προσκεκλημένων ομιλητών, και περιέλαβε τη συμμετοχή δύο ακαδημαϊκών σχολιαστών, οι οποίοι παρείχαν παραγωγικό σχολιασμό στους νεότερους ερευνητές, πριν η συζήτηση ανοίξει στην υπόλοιπη ομάδα.

Οι ερευνητικές δουλειές είχαν ποικίλο ύφος και θεματολογία, ενώ η τοπιακή έρευνα αποτέλεσε κοινό πεδίο πειραματισμού τους. Οι συζητήσεις άγγιξαν ευρύτερα θέματα της έννοιας του τοπίου, όπως αυτά της περιφερειοποίησης, της τοπικής ταυτότητας, της «σιωπηρής» γνώσης και της συμπεριληπτικότητας, ενώ οι τοποθεσίες του εργαστηρίου – η αυλή του δημοτικού σχολείου της Θηρασιάς και ο παραλιακός οικισμός του Κόρφου – ενθάρρυναν τη δημιουργική σκέψη στην ίδια κατεύθυνση.

Στρογγυλές τράπεζες & εγκαίνια έκθεσης «In/Ex Situ» [Θηρασιά] 
Το απόγευμα της 27ης Ιουνίου, διεξήχθησαν στον προαύλιο χώρο της κεντρικής εκκλησίας του – σχεδόν ακατοίκητου – υπόσκαφου οικισμού της Αγριλιάς δύο συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, με σκοπό την αγκύρωση των θεωρητικών προβληματισμών του συμποσίου στα πρακτικά ζητήματα του τόπου και του ελληνικού κτίζειν.

Η πρώτη συζήτηση με συντονιστή τον αρχαιολόγο δρ. Φαίδωνα Μουδόπουλο-Αθανασίου είχε καλεσμένους ομιλητές τους Μαρία Δαλκαφούκη  CEO του Οίκου Δαλκαφούκη, δρ. Γιώργο Βουγιουκαλάκη  ηφαιστειολόγο στο ΕΑΓΜΕ, Jane Mah Hutton και Κλαίρη Παλυβού. Εξερεύνησε τις συνέπειες της μειούμενης χρήσης τοπικών υλικών και εργασιακών πρακτικών στο ελληνικό πλαίσιο και τις δυνατότητες εκ νέου εισαγωγής τους στη σύγχρονη οικοδομική πραγματικότητα.

Η δεύτερη συζήτηση συντονίστηκε από την αρχιτέκτονα και υποψήφια διδάκτορα Μαριλένα Μελά με τη συμμετοχή του Λευτέρη Ζώρζου  εκπροσώπου της τοπικής ΕΛΛΕΤ και ιδρυτή του Santorini Archive Project, Κωνσταντίνου Παπασπυρόπουλου – γεωλόγου στο ΥΠΕΝ, Nectar Efkarpidi – διευθυντή του Molonglo Group, και Θεανώς Σ. Τερκενλή – καθηγήτριας γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αφορμώμενη από την υπερ-ανάπτυξη και οικοδομική εξάπλωση σε πολλά ελληνικά νησιά, η συζήτηση αναζήτησε εναλλακτικές πρακτικές διαχείρισης των ελληνικών πολιτιστικών τοπίων.

Μετά το πέρας των συζητήσεων,  ακολούθησαν τα εγκαίνια της δεύτερης εκθεσιακής ενότητας με τίτλο «In/Ex Situ». Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα γλυπτικά έργα φοιτητών/τριων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών που δημιουργήθηκαν, μέσω πειραματισμού με τα τοπικά υλικά και τις ιστορικές τεχνικές χρήσης θηραϊκής γης, κατά τη διάρκεια 12ήμερου βιωματικού εργαστηρίου που είχε λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2021. Τις δημιουργίες των φοιτητών πλαισιώνουν γλυπτικά και ζωγραφικά έργα καθηγητών της ΑΣΚΤ αλλά και ντόπιων καλλιτεχνών, οι οποίοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση.

Τελική Διάλεξη Συμποσίου  [Σαντορίνη]
Το Συμπόσιο έκλεισε στη Σαντορίνη την Τετάρτη 29 Ιουνίου με μία ανοιχτή διάλεξη στον εξωτερικό χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου Τομάτας.

Ο Tim Ingold – ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Aberdeen και μία από τις σημαντικότερες φωνές στην σύγχρονη ανθρωπολογική σκέψη, αφού παρακολούθησε και συμμετείχε ενεργά σε όλο το συμπόσιο, έδωσε την τελική κεντρική διάλεξη σαν απάντηση στις συζητήσεις των προηγούμενων ημερών.

Η πρωτοποριακή προσέγγιση του υλικού πολιτισμού από τον Ingold, μέσα από τις επικαλύψεις της αρχαιολογίας και της ανθρωπολογίας, της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, τον έχει καταστήσει μία από τις εξέχουσες φωνές διεθνώς γύρω από τις μελέτες του making – η συμμετοχή του στις εργασίες του συμποσίου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την ομάδα μας.

Το κοινό είχε την σπάνια ευκαιρία να ακούσει και να συζητήσει τις ιδέες του για το τοπίο σαν ένα χώρο συνεχούς ανανέωσης, για τις ιστορίες σαν μέσο μετάδοσης γνώσης μεταξύ γενεών, για την παράδοση σαν μία «συνέχιση της διαδικασίας της ζωής».

Με την ολοκλήρωση της διάλεξης και της συζήτησης που ακολούθησε, το συμπόσιο ολοκληρώθηκε με την προβολή των εικονογραφήσεων του graphic harvester Γιώργου Κωνσταντίνου, ο οποίος – έχοντας συμμετάσχει στο σύνολο της εκδήλωσης – αποτύπωσε δημιουργικά σε πραγματικό χρόνο ολόκληρη την τετραήμερη δράση!

Το Συμπόσιο και η Έκθεση Κάτω από το Τοπίο διοργανώθηκαν από το Μπουλούκι – Περιοδεύον Εργαστήριο για τις Παραδοσιακές Τεχνικές Δόμησης, υπό την αιγίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και υποστηρίζονται από το JM Kaplan Fund, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Headley Trust, την ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, την ΕΥΔΑΠ, το Cyclades Preservation Fund, την Blue Star Ferries και πλήθος τοπικών επιχειρήσεων:

‘Agrilia’ Secluded Cave House – Lava Oia’s – Kristy Cave House – Old Oia Houses – Pelican Hotel – Santo Caves – Bioclimatic Cave House – Evizorzia Villas – Merovigla – Oia’s Sunset – Caliva – Sunset View – Mulberry House -Andronis Arcadia – Archipel Mansion – Santorini Tennis Club – Santorini’s Finest Collection – Qhera – Ammoudi Fish Tavern – Skala Restaurant – Γεωθήρα – Οινοποιείο Μικρά Θήρα – Οινοποιείο Gaia Wines – Οινοποιείο Βενετσάνου – Οινοποιείο Χατζηδάκη

Προηγούμενο άρθροTUI : Ισχυρό το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου. Ο όμιλος αναμένει το 2022 να κλείσει κοντά στα επίπεδα του 2019
Επόμενο άρθροΕξιχνιάστηκε άμεσα υπόθεση ληστείας και βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος αλλοδαπού στη Θήρα Συνελήφθησαν τέσσερις δράστες σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα