Η Ελλάδα ποντάρει στις επιδόσεις του τουρισμού της, αλλά και στα μεγάλα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης για να αντιπαρέλθει τους πληθωριστικούς και υφεσιακούς κινδύνους που διαμορφώνει το διεθνές περιβάλλον, ωστόσο δεν διαθέτει το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να παρέχει τις υπηρεσίες και να υλοποιήσει τα έργα που συνδέονται με τους δύο αυτούς κλάδους.

Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται μόνο σε υψηλής ειδίκευσης επιστήμονες και τεχνικούς, αλλά εκτείνονται μέχρι και το χαμηλής εξειδίκευσης προσωπικό. Εκτιμάται πως περισσότερα από 160.000 άτομα επιπλέον των ήδη απασχολουμένων πρέπει να βρεθούν για να επανδρώσουν τον κατασκευαστικό και τεχνικό κλάδο και περισσότερα από 50.000 άμεσα τον τουρισμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως στον κλάδο της φιλοξενίας έχουν αρχίσει να αξιολογούνται ακραίες λύσεις, όπως η επιστράτευση συνταξιούχων ή η μερική απασχόληση εκπαιδευτικών κατά τους θερινούς μήνες, ενώ στις κατασκευές και τις παραχωρήσεις ξένοι όμιλοι, όπως η γαλλική Egis, που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, δεν βρίσκουν στελέχη και δρομολογούν εξαγορές ολόκληρων ελληνικών εταιρειών συμβούλων – μελετητών προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους στην ελληνική αγορά.

Λείπουν 200.000 εργαζόμενοι σε κατασκευές​​​​​​​ και τουρισμό-1

 

Στον τουρισμό το ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων υπολογίζει ότι από τις 250.000 θέσεις εργασίας τις οποίες προβλέπουν τα οργανογράμματα των ελληνικών ξενοδοχείων, περισσότερες από 50.000 όλων των ειδικοτήτων παραμένουν κενές. Και αυτό παρά τις συγκριτικά υψηλές, όπως εκτιμούν οι επιχειρηματίες του κλάδου, αμοιβές που προσφέρονται.

 

Οι τουριστικές επιχειρήσεις αδυνατούν εδώ και δύο χρόνια τουλάχιστον να βρουν προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους στα ξενοδοχεία και τις άλλες μονάδες φιλοξενίας.

Για τις μικρότερες μονάδες το ζήτημα έχει πλέον χαρακτηριστικά κρίσης: η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ) απέστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολή στους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών με την οποία τους ζητεί να επιτραπεί σε συνταξιούχους και εκπαιδευτικούς του Δημοσίου να απασχοληθούν κατά τους θερινούς μήνες στον τουρισμό, χωρίς να υποστούν τις σχετικές συνέπειες (μείωση σύνταξης για τους πρώτους και σοβαρές συνέπειες για τους δεύτερους) που προβλέπονται από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συντάξεις αλλά και την εκπαίδευση. Συγκεκριμένα η ΣΕΤΚΕ αναφέρει πως παρά το ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή από τον φορέα αυτόν Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, «αυτά δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο». Ωστόσο, σύμφωνα με τη ΣΕΤΚΕ, υφίσταται «έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση».

Το πρόβλημα στον τουρισμό έχει μετρηθεί από το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ). Συγκεκριμένα σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2022 αποκαλύπτει πως στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2021, 53.249 θέσεις εργασίας δεν καλύφθηκαν από τις 244.124 θέσεις που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία.

Δηλαδή το ποσοστό έλλειψης ανέρχεται σε 22% ή περισσότερες από μία στις πέντε θέσεις δεν καλύφθηκαν. Το ποσοστό είναι παρόμοιο σε όλα τα τμήματα λειτουργίας των ξενοδοχείων και κυμαίνεται από 21% έως 24%. Το 50% του συνόλου των θέσεων εργασίας που δεν καλύφθηκε, σχεδόν 26.500 θέσεις, αντιστοιχεί στις ειδικότητες καμαριέρα, ρεσεψιονίστ, σερβιτόρος, βοηθός σερβιτόρου, λαντζέρης, barista και τεχνική υποστήριξη – συντήρηση.

www.kathimerini.gr/economy/561904585/leipoyn-200-000-ergazomenoi-se-kataskeyes-kai-toyrismo/

Προηγούμενο άρθρο“8 Γυναίκες Κατηγορούνται” απόψε στις 20.00 από τηv “Εν οδώ”
Επόμενο άρθροΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΑΙΓΙΑΛΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΡΑΣ