Ολοένα και περισσότερους απειλεί η ενεργειακή φτώχεια, με το νέο κύμα ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, που ήρθε για να μείνει.

Σε «χτυπά» κυριολεκτικά το ρεύμα, πιάνοντας το λογαριασμό με τις νέες ανατιμήσεις, που φτάνουν ανά περιπτώσεις μέχρι και 170%.

Αυτό είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα της πράσινης ανάπτυξης, που προωθείται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και «τρέχει»  ολοταχώς να διασφαλίσει στους ενεργειακούς ομίλους τεράστια κέρδη με δισεκατομμύρια χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης , φορτώνοντας τα νοικοκυριά με πράσινα χαράτσια σε λογαριασμούς του ρεύματος.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα των νόμων της απελευθερωμένης αγοράς Ενέργειας ΕΕ και κυβερνήσεων, που κάνει το ρεύμα απλησίαστο.

Το ένα ηλεκτροσόκ διαδέχεται το άλλο. Μετά το ΕΤΜΕΑΡ , το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, που προορίζεται -όπως λένε- για την «αποζημίωση» των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, εφηύραν άλλο ένα χαράτσι:

Τη «Ρήτρα Αναπροσαρμογής», επικαλούμενοι τις διακυμάνσεις του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Για να φανούν ότι δείχνουν και κατανόηση στις δυσκολίες του φτωχού και του πάμπτωχου λαού, βάλανε στο ξεκάρφωμα και μια επιδότηση 9 ευρώ!!! το μήνα.

Αυτή είναι στη πράξη η «πράσινη μετάβαση» που επιβάλλει την απολιγνιτοποίηση της χώρας, εισαγωγή πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου και προώθηση της μονοκαλλιέργειας των ανανεώσιμων, με εργαλείο το εμπόριο ρύπων.

Κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμοι και εταιρείες συστρατεύθηκαν για να καταπιούν οι νησιώτες το παραμύθι των «πράσινων νησιών», καλλιεργώντας προσδοκίες για πολλαπλά οφέλη, ενώ στην πραγματικότητα στηρίζουν τις επενδύσεις ενεργειακών και άλλων ομίλων στα νησιά, ως διαφημιστική καμπάνια και κράχτη για την πράσινη ανάπτυξη.

Όσες φιέστες και να οργανώσουν , οι λογαριασμοί του ρεύματος, η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος και τα πανάκριβα πράσινα εμπορεύματα θα διαψεύδουν τις κάλπικες υποσχέσεις τους. Ήδη μαζί με τις ανατιμήσεις στο ρεύμα αυξήθηκαν οι τιμές και στο σύνολο των αγαθών που είναι αναγκαία για την επιβίωση μιας οικογένειας.

Για τους νησιώτες, ειδικά τώρα το χειμώνα που θα περιμένουν μήνες για να δουν το επόμενο εισόδημα, είναι ανάγκη σήμερα να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα και  πετρέλαιο θέρμανσης, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος, καμία αύξηση στα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στις υπηρεσίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και τηλεπικοινωνιών και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα.

Προηγούμενο άρθροΗ ΠΝΑΙ για το Φεστιβάλ “Ευρωπαϊκή Πολυφωνία”
Επόμενο άρθροΑ. Ξανθός – Ν. Συρμαλένιος: “Στα πρόθυρα της κατάρρευσης το νοσοκομείο Σαντορίνης με ευθύνη της κυβέρνησης”