Η εφετινή τουριστική περίοδος άνοιξε με μεγάλες προσδοκίες για τους τουρίστες και τους επιχειρηματίες, αλλά και με μεγάλες προκλήσεις.

Από τη μια η διεθνής αναταραχή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η αύξηση στο ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός … και από την άλλη απροσδόκητα προβλήματα στον τουριστικό κλάδο, που ανοίγει στον μαζικό τουρισμό μετά από δυο χρόνια πανδημίας.

Οι απεργίες και οι απειλές αποχωρήσεων προσωπικού αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη. Οι πτήσεις παρουσιάζουν καθυστερήσεις σε σχεδόν όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια κι ακόμη η σεζόν είναι στην αρχή της.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο προετοιμάζεται μια μαζική απεργία των σιδηροδρόμων μεταξύ 21 και 25 Ιουνίου. Η απεργία απειλεί και το Βέλγιο, την Brussels Airlines και τη Ryanair. Η εικόνα που έχουμε αυτή την ώρα είναι εκατομμύρια τουρίστες έτοιμοι να ξεχυθούν στις παραλίες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και ταλαιπωρία ειδικά για όσους ταξιδεύουν με αεροπλάνα. Το επισημαίνει σε πρωτοσέλιδα και ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Η Air France ανακοίνωσε ήδη ότι ακύρωσε 85 πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων και πλέον εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής στα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Αλλά και στο Άμστερνταμ, στη Φρανκφούρτη και στη Λισαβόνα, η κατάσταση είναι πραγματικά ανησυχητική λόγω έλλειψης προσωπικού και δυσκολίας προσλήψεων.

Η κοινωνική κατάσταση είναι τεταμένη στον τομέα των μεταφορών σε όλη την Ευρώπη. Εκτός από τις μισθολογικές απαιτήσεις και τη διατήρηση της απασχόλησης, πολλά κοινωνικά κινήματα σχετίζονται ιδιαίτερα με τις συνθήκες εργασίας.

Οι άνθρωποι που εργάζονται στις αεροπορικές εταιρίες αλλά και στους σιδηροδρόμους είτε εξουθενώνονται στην κυριολεξία είτε απειλούνται με ξαφνικές απολύσεις, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυτοματοποίηση πολλών διαδικασιών κόβουν θέσεις εργασίας.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 70% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο κλάδος του τουρισμού βιώνει απότομη μείωση του εργατικού δυναμικού, καθώς πολλοί εργαζόμενοι στράφηκαν σε άλλους κλάδους. Οι τουριστικές απώλειες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την εγχώρια προσφορά.

Αλλά, οι απαιτήσεις έχουν αλλάξει. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί. Και οι τουρίστες ζητούν πολύ υψηλότερης ποιότητας υπηρεσίες για τις επίσης κοστοβόρες, πλέον, διακοπές τους. Ταυτόχρονα οι εποχικοί υπάλληλοι στον τουρισμό δεν βρίσκουν αξιοπρεπή καταλύματα, καθώς τα δωμάτια που άλλοτε απευθύνονταν σε αυτούς σήμερα έχουν ενταχθεί στην αγορά το Airbnb.

 

Όλα αυτά, και πολλά ακόμη, φέρνουν και την Ευρώπη και την Ελλάδα αντιμέτωπες με ένα νέο περιβάλλον προκλήσεων και ανασχεδιασμών και στη βαριά βιομηχανία του Τουρισμού, που εφέτος αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων αλλά μάλλον και παραπόνων.

Προέλευση και το πλήρες κείμενο μπορείτε να διαβάσετε στο : Ertnews.gr

Ο μαζικός τουρισμός επιστρέφει στην Ευρώπη

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Προηγούμενο άρθροΠρωτόκολλο Συνεργασίας για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί υπέγραψε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, στηρίζοντας την πρωτογενή παραγωγή της χώρας
Επόμενο άρθροΣήμερα το πρώτο ακτοπλοϊκό δρομολόγιο Ελλάδας – Κύπρου μετά από 21 χρόνια