Μπορεί μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Σαντορίνης που συγκλήθηκε εκτάκτως προκειμένου να ενημερώσει η Δημοτική Αρχή το Συμβούλιο για το τι συμβαίνει με τον ΧΑΔΑ του νησιού, δεδομένης της κατάστασής του αλλά και της παρέμβασης εισαγγελέα για τους κινδύνους που εκπορεύονται απο αυτή, μπορεί λοιπόν να μην μάθαμε πως θα σκεπάζονται στο άμεσο μέλλον οι λόφοι των σκουπιδιών, μάθαμε όμως λεπτομερώς το ιστορικό δεκαετιών της χωματερής αλλά και το άκρως ενδιαφέρον μέλλον που σχεδιάζει για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νησιού ο ΦΟΔΣΑ, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου.

Όσο κι αν μοιάζει δύσκολο να το καταλάβει κανείς, πόσο μάλλον για όσους δεν παρακολούθησαν τη συνεδρίαση και περίμεναν σήμερα, την επόμενη μέρα, να μάθουν πως είπε ο δήμαρχος οτι θα λύσει το πρόβλημα, είναι γεγονός οτι απάντηση δεν δόθηκε. Και κυρίως δεν υπήρξε υπόσχεση και επίσημη δέσμευση στον κόσμο του νησιού, σε κατοίκους και επιχειρηματίες, οτι το πρόβλημα πάση θυσία θα λυθεί κι οτι τη φετινή τουριστική περίοδο δεν θα εκτεθούμε με ανυπολόγιστες άμεσες και έμμεσες συνέπειες στους επισκέπτες του νησιού.

Τι μάθαμε από τη χθεσινή συνεδρίαση σχετικά με το άμεσο μέλλον της απαράδεκτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χωματερή του νησιού; (σ.σ. γιατί μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα άλλα στοιχεία γι αυτήν και το βαθύτερο παρελθόν και μέλλον της). Μάθαμε οτι ο δήμαρχος “έχει άσσο στο μανίκι” όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης λές κι όλη η πολύωρη συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε για να “δημιουργήσει κλίμα” τέτοιο ώστε στο αποκορύφωμά του να αποκαλύψει το “κρυμμένο του χαρτί” και “να τη σκάσει” σε όλους, ενώ μάθαμε παράλληλα, και ώρες νωρίτερα, οτι αν δεν βρεθεί εργολάβος -τον οποίο ο Δήμος Θήρας αναζητά εδω και μήνες- τότε ο Δήμαρχος έχει αποφασίσει και θα αναλάβει το κόστος της ευθύνης να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς αυτό όμως προφανώς να μας λύνει το πρόβλημα. Γιατί άμα ήταν έτσι, εύκολη και πρακτική η “έκτακτη ανάγκη”, να την κηρύξουμε άμεσα, να έρθει να τα διαχειριστεί κανάς άλλος τα σκουπίδια, ή να συνειδητοποιήσει το κράτος “το μη περαιτέρω” στο οποίο έχουμε φτάσει και να δώσει το “πράσινο φως” να πάρει ο Δήμος Θήρας κι ο Δήμαρχος προσωπικά, όποια απόφαση θέλουν με μοναδικό σκοπό να θαφτούν έστω κι όπως όπως τα σκουπίδια..

Το τι θα γίνει από αυτά, περιμένουμε να το δούμε. Θα βρεθεί δηλαδή εργολάβος, ο οποίος αποτελεί τον άσσο στο μανίκι στο δημάρχου; Κι αν είμαστε σε αυτή τη φάση κι ήδη γίνονται συζητήσεις, γιατί δεν μας το είπε ξεκάθαρα ο Δήμαρχος οτι υπάρχει “σχεδόν ενδιαφερόμενος” κι οτι ωριμάζουν οι συζητήσεις μπάς και πειστεί να αναλάβει αυτό το έργο με το ανάλογο και νόμιμο κόστος, παρά μας είπε οτι αν δεν βρεθεί εργολάβος, “έχει τη δυνατότητα να επιτάξει τα μηχανήματα ιδιωτών που υπάρχουν στο νησί” για να σκεπάσουν τα σκουπίδια, χωρίς όμως να μας λέει τα “ψιλά γράμματα” αυτής της επιλογής, οτι εάν δηλαδή “πατήσει πόδι” και διαφωνήσει η άλλη πλευρά, γιατί τα μηχανήματα της π.χ. εκτελούν ιδιωτικά έργα βάσει συμβολαίων, δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Εν ολίγοις, ως προς τη χωματερή και την κατάσταση της σήμερα, όπως και εχθές, γιατί στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο δεν ανακοινώθηκε κάτι βέβαιο ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης, ισχύει οτι ίσχυε. Ξέρουμε οτι σχεδόν ξέραμε, και κυρίως οτι βλέπαμε, βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε.

Δημιουργήθηκαν όμως και κάποιες απορίες από τη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ δεν λύθηκαν κι αυτές που είχαμε νωρίτερα. Έχει υπολογιστεί το κόστος του εργολάβου για τη συγκεκριμένη εργασία και ποιό είναι αυτό; Γιατί όπως ξέρουμε μέχρι στον Αύγουστο του 2022 ήταν στα 7.000 το μήνα και μετά έγινε διαγωνισμός που ανέβασε το κόστος στο 60.000 το μήνα! Στη βάση ποιών στοιχείων γίνονται οι υπολογισμοί; Ποιό είναι το κόστος σήμερα; Στα πόσα χρήματα κοστολογεί το έργο της επιχωμάτωσης ο Δήμος Θήρας; Και μετά τους δύο μήνες, όπως προσδιόρισε ο Δήμαρχος το διάστημα για το οποίο ψάχνει εργολάβο, όταν θα είμαστε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου με τους όγκους των απορριμμάτων να έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με σήμερα, τι θα κάνει; Γιατί ο δήμαρχος ψάχνει εργολάβο για δύο μόνο μήνες; Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος; Υπάρχουν συγκεκριμένοι διοικητικοί ή άλλοι περιορισμοί; Γιατί, μη φανταστεί κανείς οτι μέσα σε δυό μήνες θα έχει προχωρήσει η μεταβατική λύση, γιατί όπως καταλάβαμε από τη χθεσινή συνεδρίαση, όλα γίνονται κι όλα δεν γίνονται κι όλα είναι εν τέλει στον αέρα.

Συγκεκριμένα στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας που συγκλήθηκε για να πραγματοποιηθεί ενημέρωση για την κατάσταση του ΧΑΔΑ απο πλευράς της δημοτικής αρχής, ο δήμαρχος Θήρας κ. Σιγάλας χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είναι έτοιμος να κάνει σύμβαση κι ας το αντιμετωπίσει καθένας όπως θέλει» εννοώντας προφανώς οτι είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη καταγγελία, χωρίς όμως να απαντά στο γιατί δεν έχει κάνει την περιβόητη αυτή σύμβαση ίσα με σήμερα. Ενώ συνεχίζοντας είπε πως αν δεν έρθει εργολάβος, μπορεί κι έχει τη δυνατότητα να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, χωρίς όμως να εξηγεί πως θα έλυνε αυτή η επιλογή το πρόβλημα, και πως θα εξελισσόταν μια «επίταξη μηχανημάτων» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Επίσης είπε οτι θα μπορούσε κι εκείνος να πάει στον εισαγγελέα, -καταγγέλλοντας ποιόν και τι άραγε..;- και να κλείσει το νησί, αλλά δεν το έκανε για να μην «τινάξει το νησί στον αέρα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Απο την χθεσινή συνεδρίαση για τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί με τη ανεξέλεγκτη χωματερή του, η οποία είναι ακόμη πιο ανεξέλεγκτη κι απ όσο νόμιζαν οι περισσότεροι μιας και δεν υπάρχει ο παραμικρός έλεγχος στην είσοδό της ως προς το ποιοί μπαίνουν μέσα, πότε και τι μεταφέρουν,  μάθαμε επίσης αυτό που από εικοσαετίας γνωριζουμε, οτι τα κάθε λογής μπάζα είναι το πιο χρήσιμο υλικό για τη χωματερή, γιατί με αυτά σκεπάζονται τόσα χρόνια τα σκουπίδια ελλείψει άλλου χώματος, μιας κι ολούθε ο τόπος είναι γεμάτος προχειροσκεπασμένα σκουπίδια..

Επίσης μάθαμε και δε μάθαμε αν γίνεται ανακύκλωση μιας κι οι απόψεις που ακούστηκαν δημόσια διίστανται, μεταξύ του οτι και οι γαλάζιοι κάδοι αδειάζουν «χύμα» στη χωματερή και του οτι η ανακύκλωση ως ιδιωτική εταιρεία με βάση το κέρδος, πάει σχετικά καλά. Επειδή λοιπόν κατά κανόνα όταν ακούγονται ακραίες απόψεις η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, μοιάζει ασφαλής επιλογή να θεωρήσουμε οτι περίπου τα μισά ευρισκόμενα στους  μπλέ κάδους απορρίμματα καταλήγουν αδιάλεχτα στη χωματερή ως «κοινά απορρίμματα» και τα -υπόλοιπα- μισά στην ανακύκλωση.

Στο ζήτημα της ανακύκλωσης ασκήθηκε κριτική στο Δήμο Θήρας για τη μη υποστήριξή της  σε οτι αφορά την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, γεγονός το οποίο είναι εμφανέστατο και αυταπόδεκτο, μιας και ο συντριπτικά περισσότερος κόσμος δεν γνωρίζει καν αν στη Σαντορίνη γίνεται ανακύκλωση, που και πως..

Στη έκτακτη συνεδρίαση της Τετάρτης το παρόν του -και μια νότα αισιοδοξίας- έδωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκος ο οποίος ανέφερε πως απο τον Απρίλη θα υπάρξει χρηματοδότηση για την ανακύκλωση, ενω το πλέον ενδιαφέρον σημείο της παρέμβασής του ήταν η ανακοίνωση της δημοπράτησης του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων της Σαντορίνης, κόστους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ με σύμβαση με τον Δήμο που θα φτάνει στα 27 χρόνια, που προβλέπει τη διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονους τρόπους με τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις στο περιβάλλον, έργο για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον 4 μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε παρέχοντας πολλές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας, τις εγκαταστάσεις της, τη μεθοδολογία της, αλλά και το κόστος που θα κληθούν να αναλάβουν οι δημότες, ενώ, εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του οτι η χωροθέτηση της μονάδας αυτής δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Αναμφίβολα, η ενημέρωση που παρείχε ο Περιφερειάρχης είναι πολύ σημαντική, διότι αφενός μας καθυσηχάζει οτι το νησί αναμένεται ύστερα από δεκαετίες να αποκτήσει σοβαρή και σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων, αφετέρου όμως η μη οριστική χωροθέτηση δεν μπορεί παρά να μας ανησυχεί.

Υπερβαίνοντας το θέμα των προβλημάτων του υφιστάμενου ΧΑΔΑ και συζητώντας την “ενδιάμεση λύση” και συγκεκριμένα το που αυτή θα γίνει, ο δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά οτι είναι σαφές οτι είναι μονόδρομος η χωροθέτησή της στον ίδιο χώρο που λειτουργεί ο σημερινός ΧΑΔΑ, μιας και με τα υπολείμματα της ενδιάμεσης λύσης, θα αποκαθίστανται ο ανενεργός ΧΑΔΑ, συνδέοντας με αυτό τον τρόπο το μέλλον και την «τύχη» τους. Μάλιστα ο δήμαρχος είπε οτι για το λόγο αυτό θα ζητήσει από το αρμόδιο Υπουργείο «οι 2 διαγωνισμοί (σ.σ. για την ενδιάμεση και την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ) να γίνουν ένας» όπως χαρακτηριστικά είπε, ώστε με τα υπολείμματα της ενδιάμεσης να αποκαθίστανται ο ΧΑΔΑ, πηγαίνοντας τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, και λέγοντάς οτι η αποκατάσταση του πρώην ΧΑΔΑ θα γίνεται σε βάθος, θα ξεθάβονται και θα επεξεργάζονται δηλαδή τα παλιά απορρίμματα, τους χειμερινούς μήνες, ώστε και η αποκατάσταση να γίνει εκτενέστερα και .. «δουλειά να υπάρχει», στο «εργοστάσιο» της ενδιάμεσης. Συνδέοντας, τέλος, την ενδιάμεση με την οριστική, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «δεν θα γεμίσουμε το νησί» με μικρούς ΧΑΔΑ.

 

Συμπερασματικά πάντως, η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου, ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για να μάθει κανείς το ιστορικό της σημερινής άσχημης, επικίνδυνης και αδιέξοδης κατάστασης καθώς και για να μάθει τους αισιόδοξους σχεδιασμούς του ΦΟΔΣΑ, αλλά και την αδυναμία του Δήμου Θήρας παράλληλα, να διαχειριστεί μια γνωστή, αναμενόμενη, μεταβατική και προσωρινή διαχείριση της χωματερής μέχρι να έρθει η «επόμενη μέρα», που το μόνο που προβλέπει είναι η επικάλυψη των απορριμμάτων με χώμα..

 

Προηγούμενο άρθροΟ CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, μια πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου στο πλαίσιο του 4oυ νεανικού διαγωνισμού “Idea Platform” συνεχίζεται!
Επόμενο άρθροΗ Σαντορίνη είναι το πιο δημοφιλές ελληνικό νησί με 112.700 μηνιαίες αναζητήσεις στο Google