Ομιλία του βουλευτή στην Ολομέλεια της Βουλής

Η τροπολογία την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχετικά με τη σμύριδα της Νάξου, προσπαθεί να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση, αλλά δεν τα καταφέρνει, διότι επί της ουσίας η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν ανοίγει τα ορυχεία, αλλά επιδιώκει να δώσει το ασφαλιστικό δικαίωμα στους σμυριδορύκτες μέσα από τη διαλογή της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για τη σμύριδα Νάξου.

Όπως τόνισε ο Νίκος Συρμαλένιος, «με την τροπολογία στόχος είναι να καταργηθεί ουσιαστικά το πλαφόν των εβδομήντα πέντε ενσήμων, το οποίο είχε καθιερωθεί με την προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφίσει η ΝΔ, κάτι που είναι απαράδεκτο, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι παρέδιδαν μεγαλύτερες ποσότητες και άρα δικαιούνταν περισσότερα ένσημα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το δέχονταν οι σμυριδορύκτες. Αυτό σήμερα κατοχυρώνει αυτή η τροπολογία.

Ο Νίκος Συρμαλένιος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ψηφίσει την τροπολογία, διότι είναι υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος και για φέτος, για το 2021, στους σμυριδεργάτες-σμυριδορύκτες, αλλά, πρόσθεσε, αυτό δεν είναι λύση. Η λύση που είχε δρομολογήσει  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν να ανοίγουν τα ορυχεία και υπήρχε ειδικό κονδύλι για την περιβαλλοντική διασφάλιση των όρων και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στα ορυχεία. Επίσης είχε γίνει η μελέτη, που είχε ανατεθεί στο ΙΓΜΕ, για να προχωρήσει μια ευρύτερη λύση βιώσιμης τελικά διεξόδου της αξιοποίησης της σμύριδας μαζί με μια ολιστική ανάπτυξη όλων των χωριών της ορεινής Νάξου.

«Εσείς πάτε τώρα σε μια λύση εμβαλωματική, η οποία θα είναι και πάλι προσωρινή και την οποία θα τη βρείτε μπροστά σας, διότι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι οι σμυριδεργάτες, γιατί απλώς μπαλώνετε ένα πρόβλημα», κατέληξε ο Νίκος Συρμαλένιος.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Νίκου Συρμαλένιου:

«Θα μιλήσω ειδικά για την τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Βρούτσης σχετικά με τη σμύριδα της Νάξου. Ο κ. Βρούτσης έφερε αυτή την τροπολογία προφανώς προσπαθώντας να βγάλει από τη δύσκολη θέση την Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση από το 2019 και μετά, που παρέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, βρέθηκε μπροστά σε ένα πρόβλημα, το οποίο ήθελε να το έχει λύσει το 2012. Θυμόμαστε όλοι τη διάταξη που κατέβασε η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, όπου τότε ουσιαστικά είχαν αποφασίσει να κλείσουν τα σμυριδορυχεία. Δεν πέρασε τότε το 2012 αυτό, γιατί κινητοποιήθηκε η αντιπολίτευση, κινητοποιήθηκαν οι σμυριδεργάτες, κινητοποιήθηκε ο Δήμος και όλοι οι φορείς της Νάξου και τώρα, ενώ είχαμε μπει σε μια διαδικασία όπου τα ορυχεία άνοιγαν κανονικά, υπήρχε θεσμοθετημένη διάταξη να ανοίγουν μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου κάθε έτους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν ανοίγει τα ορυχεία, αλλά επιδιώκει να δώσει το ασφαλιστικό δικαίωμα στους σμυριδορύκτες μέσα από τη διαλογή της ήδη εξορυχθείσας σμύριδας.

Προφανώς αυτό δεν το θέλουν ούτε οι σμυριδεργάτες, ούτε τα έξι χωριά στα οποία απασχολούνται οι άνθρωποι αυτοί, ούτε βεβαίως και ο Δήμος και η τοπική αυτοδιοίκηση της Νάξου. Βρέθηκαν σε μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, κινητοποιήθηκαν. Εγώ πριν από δύο εβδομάδες είχα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση η οποία συζητήθηκε με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταγαρά και εκεί μάθαμε ότι επιλέγεται και πάλι η λύση της διαλογής της εξορυχθείσας ήδη ποσότητας. Δηλαδή δεν ανοίγουν τα ορυχεία και φέτος».

«Στη δική μας κυβέρνηση, την τελευταία χρόνια που κυβερνούσαμε, ο κ. Σταθάκης πήρε την προσωπική ευθύνη και παρά τις αντίθετες εισηγήσεις άνοιξαν τα ορυχεία και το ατύχημα το οποίο επικαλείστε έγινε εκτός ορυχείων, δεν είχε καμία σχέση με την ασφάλεια αυτή καθεαυτή των ορυχείων.

Επομένως, τώρα τι γίνεται; Αυτό το οποίο περνάει στην τροπολογία είναι να καταργηθεί ουσιαστικά το πλαφόν των εβδομήντα πέντε ενσήμων, το οποίο είχε καθιερωθεί με την προηγούμενη διάταξη που είχατε ψηφίσει, κάτι απαράδεκτο, γιατί πάρα πολλοί άνθρωποι παρέδιδαν μεγαλύτερες ποσότητες και άρα δικαιούνταν περισσότερα ένσημα. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν το δέχονταν οι σμυριδορύκτες. Αυτό σήμερα κατοχυρώνει αυτή η τροπολογία.

Εμείς θα την ψηφίσουμε διότι είναι υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος και για φέτος, για το 2021, στους σμυριδεργάτες-σμυριδορύκτες, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Η λύση που είχαμε δρομολογήσει ήταν να ανοίγουν τα ορυχεία, υπήρχε ειδικό κονδύλι για την περιβαλλοντική διασφάλιση των όρων και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα στα ορυχεία. Σας αφήσαμε και ειδικό κονδύλι. Επίσης είχε γίνει η μελέτη, που είχε ανατεθεί στο ΙΓΜΕ, για να προχωρήσει μια ευρύτερη λύση βιώσιμης τελικά διεξόδου της αξιοποίησης της σμύριδας μαζί με μια ολιστική ανάπτυξη όλων των χωριών της ορεινής Νάξου.

Εσείς πάτε τώρα σε μια λύση εμβαλωματική, η οποία θα είναι και πάλι προσωρινή και την οποία θα τη βρείτε μπροστά σας, διότι προφανώς δεν είναι ικανοποιημένοι οι σμυριδεργάτες, γιατί απλώς μπαλώνετε ένα πρόβλημα».

 

Για να δείτε το βίντεο της ομιλίας του Νίκου Συρμαλένιου, κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://youtu.be/ViOkm9fhH7A

Προηγούμενο άρθροΗ Δ.Π. “Θηραϊκή Πολιτεία” για την εργολαβία καθαριότητας στη Σαντορίνη
Επόμενο άρθροΟ Μανόλης Ορφανός για τις εκλογές του Σωματείου εργαζομένων του οργανισμού