Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην κοινή συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και ΠΕΔ

Ο Νίκος Συρμαλένιος τοποθετούμενος στην κοινή διαδικτυακή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και της ΠΕΔ, συμφώνησε στον κοινό αγώνα των νησιωτών στους παραπάνω δύο στόχους.

Ειδικότερα επεσήμανε:

Α) Σε ότι αφορά την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ οι οποίοι καταργήθηκαν με την ψήφιση του 3ου μνημονίου το καλοκαίρι του 2015, τόνισε ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της ασφυκτικής πίεσης των δανειστών, που αξιοποίησαν και την αποδοχή του από το περίφημο mail Χαρδούβελη το 2014. Επεσήμανε επίσης ότι καταφέραμε αυτός να μην εφαρμοστεί στα 5 νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κώ που δέχθηκαν τον μεγάλο όγκο της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να το διεκδικήσουμε μαζί με τις άλλες νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε., όπως έχει κάνει τα τελευταία χρόνια το Επιμελητήριο των Κυκλάδων. Τώρα όμως πρέπει να το διεκδικήσουμε ενωμένοι πέραν και πάνω από κομματικές αντιπαραθέσεις

Β) Σε ότι αφορά την εγκατάσταση μεγάλων βιομηχανικών αιολικών πάρκων τόνισε κατηγορηματικά ότι είμαστε εναντίον και ότι ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι οι ΑΠΕ όποιας μορφής να συνάδουν με τα μεγέθη και την κλίμακα του νησιωτικού χώρου.

Ζήτησε από όλους την δέσμευση ότι δεν θα εγκατασταθεί καμία ανεμογεννήτρια πριν ολοκληρωθεί το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ και παράλληλα την εκπόνηση για κάθε νησί μελέτης για την φέρουσα ικανότητα.

Επίσης αναφερόμενος στη διατύπωση του Περιφερειάρχη ότι το Ν. Αιγαίο λαμβάνει από τα ευρωπαϊκά προγράμματα το μικρότερο κονδύλι από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, υπενθύμισε τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και χρηματοδότησαν σημαντικά έργα τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο Αιγαίο.

Τέλος ζήτησε από την κοινή συνεδρίαση να διεκδικήσουμε δυναμικά τη στερέωση και επέκταση του Μεταφορικού Ισοδύναμου, που σήμερα έχει υποβαθμιστεί με τις μεγάλες καθυστερήσεις των πληρωμών και τον περιορισμό του στα καύσιμα.

Προηγούμενο άρθροΟ αθλητής της Ελληνικής Παραολυμπιακής Ομάδας κ. Κωνσταντίνος Καραούζας και οι κυρίες Γεωργία Νομικού και Θαλελαία Καραμολέγκου από την Ε.Ο.Σ. στις “Θηραϊκές καλημέρες”
Επόμενο άρθροΦίλιππος Φόρτωμας: «Αναγκαία η δημιουργία ειδικού πλαισίου εκπαίδευσης στο Νεώριο της Σύρου»