Σε ένα από τα ομορφότερα χωριά της Σαντορίνης, το Εμπορείο (Νημπορειό), βρίσκεται ίσως το πιο καλοδιατηρημένο καστέλι του νησιού.

Στα στενά σοκάκια (ριμίδια) του, οι κάτοικοι του Εμπορείου, θυμούνται όσα έζησαν παλιά, σε άλλες εποχές, τότε που η Σαντορίνη δεν είχε τη φήμη τη σημερινή, τότε που στο Καστέλι ζούσαν οικογένειες σε σπιτάκια μικρά τόσα «όσο να χωρείς όπως έλεγαν…»

Ιστορίες από τα παλιά, παιχνίδια στις «πλατείες» που δεν υπάρχουν πια, φεγγέρες και πανηγύρια με λαούτα και βιολιά, νοικοκυραίοι που δούλευαν «από ήλιο σε ήλιο» για να τα βγάλουν πέρα.

Εικόνες που ξεδιπλώθηκαν μπροστά μου διασχίζοντας τα σοκάκια του Καστελιού, περνώντας από τα υπόσκαφα σπιτάκια με τα μικρά περιβόλια και με τη βοήθεια της περιγραφής – ξενάγησης που μας έκανε ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας.

Καιρό τώρα μου έλεγε:  «Πάμε  στο Καστέλι να σου πω ιστορίες παλιές, να δείξουμε στον κόσμο την ομορφιά της Σαντορίνης, να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νεότεροι»

Μέσα από την περιγραφή του κ. Δαρζέντα και τις εικόνες που καταγράψαμε με την κάμερα, παρουσιάζουμε στο βίντεο που ακολουθεί, ένα από τα ομορφότερα σημεία του νησιού που αξίζει τον κόπο να επισκεφτείτε αν δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα.

Ευχαριστώ θερμά τον κ. Χαράλαμπο Δαρζέντα για την όμορφη βόλτα και για όσα έμαθα αυτό το φθινοπωρινό απόγευμα του Οκτώβρη για την Σαντορίνη που δεν πρέπει να χαθεί..!!

Μαντώ Στουρνάρα

Προηγούμενο άρθροΑποχαιρετιστήρια επιστολή του απερχόμενου Διοικητή Γ.Ν. Θήρας Βασίλειου Μαλαματένιου
Επόμενο άρθροΧαράλαμπος Κόκκινος: «Να επιστραφούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας.»