17.1 C
Santorini
Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική Τουρισμός Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή, 27η Σεπτεβρίου, με τις δηλώσεις διεθνών οργανώσεων...

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή, 27η Σεπτεβρίου, με τις δηλώσεις διεθνών οργανώσεων και φορέων να δημιουργούν αισιοδοξία αλλά και προβληματισμούς

16

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού η σημερινή, 27η Σεπτεβρίου, με τις δηλώσεις φορέων του τουρισμού να δημιουργούν αισιοδοξία αλλά και προβληματισμούς

Στο μήνυμα του για τη σημερινή ημέρα ο Γενικός Γραμματέας του Ο.Η.Ε. Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει οτι : «Tην Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και την αειφόρου ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς». 

Σύμφωνα με τον κ. Γκουτέρες ο τομέας του τουρισμού αγγίζει σχεδόν κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών μας, επιτρέποντας στους περιθωριοποιημένους ανθρώπους και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω να επωφεληθούν από την τοπική και άμεση ανάπτυξη.

«Ο τουρισμός συνεχίζει να υποφέρει λόγω της πανδημίας COVID-19: τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95 % σε μέρη του κόσμου και οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ τέλος 2021. Αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΟΗΕ η κλιματική αλλαγή επηρεάζει επίσης σοβαρά πολλούς σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τα αναπτυσσόμενα νησιωτικά κράτη όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30 % της οικονομικής δραστηριότητας.

«Με πολλά εκατομμύρια βιοποριστικά μέσα σε κίνδυνο, είναι καιρός να επανεξετάσουμε, να μεταμορφώσουμε και να ξεκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό» τονίζει και καταλήγει λέγοντας: Με τις σωστές εγγυήσεις, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας. (…) Αυτό σημαίνει στοχευμένη δράση και επένδυση για στροφή προς τον πράσινο τουρισμό, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και της φιλοξενίας, προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Και σημαίνει να δώσουμε σε όλους τον λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς μπορούμε να διασφαλίσουμε μια περιεκτική, αειφόρο ανάπτυξη, να εκπληρώσουμε την υπόσχεση των ΣΒΑ και να μετατρέψουμε τον τουρισμό για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως κινητήρια δύναμη ευημερίας, φορέα ένταξης, μέσου προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας και πράκτορα πολιτισμικής κατανόησης μεταξύ των λαών.

Γκουτέρες – Ο τουρισμός είναι κινητήριος δύναμη ευημερίας

 

 

Στο μήνυμά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, δηλώνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο πως : 

“Το θέμα «Rethink Tourism» για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ”
Ρέτσος για Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Νέα δεδομένα στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ανάκαμψης

«O ελληνικός τουρισμός, παρά τις οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, κατέγραψε ισχυρή ανάκαμψη τη φετινή χρονιά, ανακτώντας πλήρως, σε ότι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα προ της πανδημίας επίπεδα», τονίζει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, επισήμανε πως  «η μεγάλη ζήτηση ανέδειξε ζητήματα που απασχολούν τόσο τον ελληνικό, όσο και τον διεθνή τουρισμό, όπως οι ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό, ενώ η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων, καθώς και ο κίνδυνος για οικονομική επιβράδυνση, δημιουργούν δημιουργούν νέα δεδομένα στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ανάκαμψης. Ως πιο πρόσφατες προκλήσεις, η σοβαρή συμφόρηση στα διεθνή αεροδρόμια και οι καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων, θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τις εξελίξεις στον παγκόσμιο τουρισμό».

Επίκαιρο το «Rethink Tourism»

Μέσα σε αυτή τη δύσκολη για μία ακόμη χρονιά συγκυρία, το θέμα «Rethink Tourism» για τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, είναι επίκαιρο περισσότερο από ποτέ, εξηγεί ο κ. Ρέτσος.

«Πρόκειται για μία συζήτηση που έχει ανοίξει ο ΣΕΤΕ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, προβάλλοντας τις δυνατότητες του τομέα και τους τρόπους μελλοντικής ανάπτυξης σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Με αυτή τη λογική, εκπονήσαμε και δημοσιοποιήσαμε τη μελέτη «Ελληνικός Τουρισμός 2030 – Σχέδια Δράσης». Μια μελέτη που απαντάει σε όλες τις ανησυχίες και τις ανάγκες του σήμερα. Πρόκειται για το πιο ολοκληρωμένο έργο που έχει γίνει ποτέ στον χώρο του τουρισμού. Μια πλήρης χαρτογράφηση, τόσο από πλευράς προϊόντος, όσο και από πλευράς αγορών και συνόλου των υποδομών που επηρεάζουν την τουριστική δραστηριότητα. Η μετάβαση στην αειφορία, η κυκλική οικονομία, η Πράσινη Συμφωνία, η ισόρροπη ανάπτυξη προορισμών και περιφερειών σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, η επιχειρηματική βιωσιμότητα και το θετικό της αποτύπωμα στην οικονομία και την κοινωνία, αποτελούν βασικούς στόχους του ΣΕΤΕ και αντικατοπτρίζουν τον διαρκώς αυξανόμενο προσανατολισμό του Τουρισμού, σε ένα βιώσιμο μοντέλο στρατηγικής ανάπτυξης», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

 

Στο δικό του πολύ ενδιαφέρον μήνυμα ο κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου είναι αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, επικεφαλής Corporate & Investment Banking, σημειώνει οτι : Μετά τη δύσκολη διετία 2020-2021 που σημαδεύτηκε από τους περιορισμούς της πανδημίας, η τουριστική σεζόν φέτος αγγίζει, και σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει, τις επιδόσεις του 2019, που ήταν έτος-ρεκόρ σε όρους ταξιδιωτικών εισπράξεων και διεθνών αφίξεων για την Ελλάδα. Παρότι η τουριστική σεζόν εξελίχθηκε εν μέσω πληθωριστικών πιέσεων και κρίσεων στο διεθνές περιβάλλον, η χρονιά αναμένεται πως θα κλείσει με ταξιδιωτικές εισπράξεις κοντά στα €20 δισ., έναντι €18,2 δισ. το 2019. Πρόκειται για μια αναμφίβολα ισχυρή επίδοση που όσο κι αν υποβοηθήθηκε από την έντονη ανάγκη των πολιτών να ταξιδέψουν μετά την πανδημία, κατέταξε τον προορισμό «Ελλάδα» στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως για μία ακόμη φορά.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού που γιορτάζουμε την Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, θα μπορούσε να είναι συνώνυμη του ελληνικού brand name, υπό την προϋπόθεση της διαχρονικότητας. Σε έναν κόσμο που εξελίσσεται διαρκώς, το πραγματικά μεγάλο στοίχημα δεν είναι απλώς να πετύχουμε μία, ακόμη, καλή τουριστική χρονιά. Είναι να εξασφαλίσουμε ότι η ζήτηση θα παραμένει υψηλή στον χρόνο και θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της τουριστικής αγοράς, καθιστώντας τον κλάδο ως μια διατηρήσιμη, ισχυρή πηγή πλούτου για τη χώρα.

Η ικανότητα προσαρμογής στα νέα δεδομένα και τα διεθνή πρότυπα είναι ο παράγοντας που θα καθορίσει την πορεία και τη θέση του ελληνικού τουρισμού στο μέλλον. Η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να προπορευθούν, για τον μετασχηματισμό, την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του τουριστικού προϊόντος.

Το ρεκόρ των 4,4 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων στα εγχώρια αεροδρόμια τον Ιούλιο, ίσο σχεδόν με τον μισό ελληνικό πληθυσμό, καταδεικνύει τη μεγάλη μας ευκαιρία αλλά και τη μεγάλη μας ευθύνη.

Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως ο επισκέπτης αξιολογεί κάθε φορά τη συνολική εμπειρία που αποκομίζει και την οποία μπορεί να επικοινωνήσει, άμεσα, σε κάθε άκρη της Γης, με τη διάδοση των σύγχρονων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εμπειρία αυτή δεν εξαντλείται στη διαμονή, στο φυσικό κάλλος, στον πλούτο των πολιτιστικών αξιοθέατων και στη διασκέδαση. Πλέον, ο επισκέπτης απαιτεί άνετη και γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο όπου και αν βρίσκεται, προσβασιμότητα προορισμών, επαρκείς και ασφαλείς δημόσιες υποδομές και παροχές (μεταφορών, υγείας, ασφάλειας κ.ο.κ.), ακόμα και την αποτελεσματική διαχείριση ενός προβλήματος που ενδεχομένως προκύψει κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Ενδιαφέρεται, επίσης, να γνωρίσει την ελληνική γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες με τοπική ταυτότητα προέλευσης, αναζητά εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας – ευεξίας και αναβαθμισμένες υπηρεσίες 365 ημέρες τον χρόνο. Κάτι που είναι απαραίτητο και για όσους, με αυξανόμενο ρυθμό, επενδύουν σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Είναι γνωστό επίσης ότι οι υποδομές, κυρίως στο οδικό δίκτυο και ακολούθως στις μαρίνες, στο αποχετευτικό σύστημα, στη διαχείριση των απορριμμάτων, χρειάζονται άμεση βελτίωση και, σε κάποιες περιπτώσεις, εκ νέου σχεδιασμό, καθώς σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς τα όρια δοκιμάζονται στην κορύφωση κάθε τουριστικής σεζόν. Ζητήματα όπως η ανακύκλωση, η ύπαρξη συστημάτων αποδοτικής διαχείρισης και μέτρησης πόρων, η τοποθέτηση φορτιστών για αυτοκίνητα και σκάφη θα έπρεπε ήδη να μας απασχολούν.

Την τελευταία δεκαετία τα ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα διπλασιάστηκαν, ενώ οι πολυτελείς τουριστικές κατοικίες πολλαπλασιάστηκαν, κάτι που επιβεβαιώνει την πρόθεση εγχώριων και διεθνών επενδυτών να εμπιστευθούν τη χώρα μας. Ωστόσο αυτό, από μόνο του, δεν είναι αρκετό. Απαιτείται συνεχής βελτίωση και αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και των παροχών των τουριστικών καταλυμάτων, στη βάση των κριτηρίων βιωσιμότητας, με όλες τις επιχειρήσεις να αξιοποιούν αποδοτικά κάθε διαθέσιμο πόρο, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Εξίσου σημαντικό μέρος της ευθύνης του επιχειρηματικού τουριστικού κλάδου είναι να δώσει έμφαση και στο έμψυχο υλικό, δηλαδή σε υψηλά καταρτισμένο και καλά αμειβόμενο προσωπικό, δημιουργώντας έτσι υπεραξία και προοπτική.

Το νέο μοντέλο του τουρισμού είναι άμεσα συνυφασμένο με τη συνολική εμπειρία του ταξιδιώτη και την αναβαθμισμένη ποιότητα του προσφερόμενου προϊόντος. Η ενασχόληση με τον συγκεκριμένο κλάδο προϋποθέτει διορατικότητα και απαιτεί στρατηγική και μακροπρόθεσμο όραμα. Αυτό πρέπει να αποτελέσει το νέο «DNA» της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, καθώς ο πήχης τοποθετείται από τον ίδιο τον επισκέπτη, κάθε χρόνο, ολοένα και ψηλότερα.

 

 

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: τα ρεκόρ και το στοίχημα

 

 

Προηγούμενο άρθροΣεμινάριο Τεχνικού Ασφαλείας στη Σαντορίνη / Υποβολή απαραίτητων δικαιολογητικών συμμετοχής έως 5 Οκτωβρίου 2022
Επόμενο άρθροΗ δήλωση του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρη Τάσιου, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού