*Η εκδήλωση αφιερώνεται στη μνήμη του Γιώργου Χατζηγιαννάκη

Στο πλαίσιο του έτους «Σαντορίνη 1821-2021», η Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ο Δημοτικός Αθλητικός Πολιτιστικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός Σαντορίνης (ΔΑΠΠΟΣ), το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας (Santorini Archive Project) και η Εστία Πύργου Καλλίστης, σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την αναβίωση του εθίμου του Αγίου Αβερκίου, στην ποτοποιία «Κάναβα Σαντορίνη» του Λουκά Ε. Λυγνού στη Μεσαριά, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου και ώρα 18:00μμ.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο του Λουκά Λυγνού, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η παρουσίαση των “200 χρόνων Οινοποιητικής Ιστορίας Θήρας-Θηρασίας”, που αποτελεί καρπό συστηματικής μελέτης και τεκμηρίωσης των σχετικών ιστορικών αρχείων που έχουν βρεθεί στη Σαντορίνη, από τις κ.κ. Άνδροβικ Μαργαρίτα, Αργυρού Κωνσταντίνα, Βαμβακούρη Ιωάννα και Καραμολέγκου Μαργαρίτα.

Παράλληλα με την παρουσίαση των ιστορικών αρχείων, και με αφορμή την ημέρα της γιορτής του προστάτη του κρασιού Αγίου Αβερκίου, που είναι ανέκαθεν συνδεδεμένη με το άνοιγμα των βαρελιών της νέας χρονιάς, θα γίνει αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου δοκιμής των κρασιών της φετινής εσοδείας,  πριν ακόμα εμφιαλωθούν, με συμμετοχή των περισσότερων οινοποιείων της Σαντορίνης, αλλά και της ζυθοποιίας Ftelos Brewery.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει το μουσικό σχήμα Βίκη Σταθοπούλου (πιάνο) και Στέλλα Χατζηδάκη (φωνητικά), ενώ θα προσφέρονται γευστικά σνακ που θα επιμεληθούν οι γνωστοί σεφ του νησιού, Κώστας Αγγελόπουλος, Γιώργος Δόσπρας, Φάνης Μαϊκαντής και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ώρες εκδήλωσης:

18.00-19.00 Ξενάγηση στον μουσειακό χώρο του αποσταγματοποιείου 19.00-19.30 Παρουσίαση ιστορικών αρχείων

19.30-20.30 Δοκιμή νέων εσοδειών των οινοποιείων, συνοδείας σνακ από τους σεφ

20.30-22.00 Μουσικό σχήμα Βίκης Σταθοπούλου στο πιάνο και Στέλλας

Χατζηδάκη στα φωνητικά

Σημειώνεται ότι για την εκδήλωση έχουν ληφθεί και θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης για τον ιό COVID-19.

 

«Κάναβα Σαντορίνη» Λουκά Ε. Λυγνού :

Η ιστορία της ποτοποιίας ΚΑΝΑΒΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ αρχίζει το 1974 όταν ο Ευάγγελος Λυγνός με μεράκι και αγάπη ξεκινάει την παραγωγή ούζου και τσικουδιάς. Την παράδοση πλέον συνεχίζει ο υιός του Λουκάς Λυγνός, παράγοντας ούζο, τσίπουρο αλλά και εξαιρετικής ποιότητας λικέρ. Τα τελευταία χρόνια η ποτοποιία- αποσταγματοποιεία εκσυγχρονίζεται με καινούργιες εγκαταστάσεις καθώς και επισκέψιμο μουσειακό χώρο.

 

Οινοποιεία:

  • Ι ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Κ ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ

  • ΚΑΝΑΒΑ ΡΟΥΣΣΟΥ

  • ΚΑΝΑΒΑ ΧΡΥΣΟΥ-ΤΣΕΛΕΠΟΣ

  • ΚΤΗΜΑ ΣΙΓΑΛΑΣ

  • ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ

  • MIKΡΑ ΘΗΡΑ

  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΑΡΤΕΜΗΣ ΚΑΡΑΜΟΛΕΓΚΟΣ

  • ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΓΑΒΑΛΑ

  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΠΑΡΙΣ

  • ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

  • ANHYDROUS WINERY

  • GAIA WINES

  • KASTELI WINES

  • SANTO WINES WINERY

  • VENETSANOS WINERY

Ζυθοποιία:

  • Ftelos Brewery Santorini

Χορηγοί:

  • VITA EPSILON

  • Ι. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ Κ ΥΙΟΣ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ

  • ΜΙΚΡΑ ΘΗΡΑ

  • Τυροφωλιά

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του ΔΣ της Θηραϊκής Εταιρείας