Όσο κι αν μοιάζει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, αποτελεί ένα ακόμη δυσάρεστο – και εντυπωσιακό- γεγονός για τη Σαντορίνη. Το νησί που αποτελεί αποδεδειγμένα και σταθερά έναν από τους δημοφιλέστερους διεθνείς προορισμούς της χώρας μας παρέχοντας υψηλού επιπέδου, πρωτοποριακές και εξειδικευμένες τουριστικές υπηρεσίες, στερείται ενός τοπικού “παρατηρητηρίου τουρισμού” , ενός φορέα, δηλαδή, που όπως σε άλλες περιπτώσεις τουριστικών προορισμών, θα μελετούσε και αξιολογούσε την τουριστική κίνηση του νησιού, παρέχοντας πολύ χρήσιμα στοιχεία και συμπεράσματα.

Δυστυχώς, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις και μεγαλοστομίες απο πλευράς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού και τις προσδοκίες που ως εκ τούτου είχαν δημιουργηθεί , και μάλιστα δικαιολογημένα, για την θωράκιση και ενίσχυση της μακράν ισχυρότερης βιομηχανίας του τόπου, κανένας συλλογικός φορέας δεν δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτό.
Η ιδέα μάλιστα μόνο καινούργια δεν είναι, για να μη θεωρηθεί οτι κάνουμε προτάσεις με ευκολία, χωρίς να γνωρίζουμε εκτός από το σκοπό, τα αντικείμενα δράσης αλλά και το μοντέλο συνεργατικής σύστασης και λειτουργίας ενός τέτοιους φορέα. Λαμπρό τέτοιο παράδειγμα που θα μπορούσε να “αντιγράψει” ο Δήμος Θήρας προσαρμόζοντάς το στα δικά μας δεδομένα και μεγέθη, αποτελεί η  “Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό” που δημιουργήθηκε το 2020 για την προώθηση και την προστασία της εικόνας του Νοτίου Αιγαίου ως τουριστικού προορισμού και εργάζεται για τον ενιαίο συντονισμό και την κοινή εκπροσώπησή του τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς. Την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό απαρτίζουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου και παραγωγικοί, επιστημονικοί και κοινωνικοί φορείς της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

 

Κατα τη γνώμη μας, η Σαντορίνη θα άξιζε μιας ανάλογης ομάδας όπου θα συνεργάζονταν εκλεγμένοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι τοπικών επαγγελματικών οργανώσεων, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του τουρισμού, επιστήμονες εκπρόσωποι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με αντικείμενο τον τουρισμό, και όσοι θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στους σκοπούς μιας τέτοιας πρωτοβουλίας.

 

Το κενό πάντως της ύπαρξης ενός παρατηρητηρίου του τουρισμού στο νησί μας που θα παρείχε αξιόπιστα στοιχεία και πληροφορίες για την τουριστική μας κίνηση σε ποσοτικό επίπεδο αρχικά, αλλά και σε ποιοτικό και επι μέρους δεικτών στην συνέχεια είναι εμφανές. Κανένα συγκεντρωτικό επίσημο στοιχείο δεν έχει παρουσιαστεί φέτος για το νησί μας -ούτε και τις προηγούμενες χρονιές βέβαια- μια χρονιά γεμάτη προσδοκίες και ελπίδες μετά από δυό χρόνια που ο τουρισμός υπέστει σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας. Το νησί μας, η Σαντορίνη, θα άξιζε να έχει ένα φορέα που θα συνεργαζόταν θεσμικά με τους διαχειριστές των πυλών εισόδου του νησιού και τους επαγγελματικούς φορείς του, όπως οι ξενοδόχοι, με σκοπό την συγκέντρωση της πληροφόρησης και τη κοινοποίησή της.

 

Η απουσία ενός παρατηρητηρίου για τον τουρισμό θεωρούμε πηγαίνοντας το σκεπτικό ένα βήμα παραπέρα, οτι έχει πλήξει το νησί μας, στερώντας του πολύτιμα και χρήσιμα στοιχεία αλλά συνεργασίες που θα είδαν αποδόσει αξιοπιστία, προοπτικές αλλά και το κύρος που αξίζουν στον τουρισμό του νησιού μας.

 

Το γιατί δεν δημιουργήθηκε ένα τέτοιο παρατηρητήριο, μια τέτοια πρωτοβουλία, σε ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου που ζει απο τον τουρισμό του, είναι περισσότερο από απορίας άξιο, απογοητευτικό, αν δεν αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδουν οι υπεύθυνοι της τοπικής μας αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση και διαχείριση του σημαντικότερου προϊόντος μας.

 

Άμοιρη όμως ευθυνών θεωρούμε οτι δεν είναι ούτε η Ένωση Ξενοδόχων Σαντορίνης, ένα πολύ σημαντικό, αν όχι το σημαντικότερο και ισχυρότερο όπως θα έπρεπε να είναι, επαγγελματικό σωματείο του νησιού, από την οποία θέλαμε και περιμέναμε πολύ περισσότερα μεταξύ των οποίων να αναγνωρίσει πολλές αναγκαιότητες και ελλείψεις κινητοποιώντας παράλληλα την τοπική αυτοδιοίκηση ώστε να λάβει μέτρα και να δράσει ανάλογα.

 

Χαρακτηριστική της απουσίας και έλλειψης μιας τέτοιας πρωτοβουλίας στη Σαντορίνη είναι η εικόνα αλλά κι η επιμέρους κατάσταση που μοιάζει να διαμορφώνεται φέτος, όπου “πίσω” από τις συγκρίσεις και “υπερβάσεις” της τελευταίας χρονιάς των ρεκόρ, του 2019, με την οποία γίνονται ενθουσιώδεις δημόσιες συγκρίσεις, η φετινή χρονιά εμφανίζει αξιοσημείωτους προβληματισμούς και δυσλειτουργίες με τοπικά χαρακτηριστικά, τις οποίες μόνο μέσα από μια σοβαρή εξέταση θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά γινόμενοι καλύτεροι.

Προηγούμενο άρθροΣτην ανάγκη κεντρικών πολιτικών παρεμβάσεων για τις Κυκλάδες αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Σύρος TV1 ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραικών Προιόντων Μ. Καφούρος
Επόμενο άρθροΠεριοδεία του Γραμματέα της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου κ. Πόκκια στα νησιά των Κυκλάδων