Το Δημοτικό Συμβούλιο Θήρας στην πρόσφατη συνεδρίαση του, ενέκρινε μία σειρά από δράσεις που θα αποτελέσουν μέρος της τουριστικής προβολής του νησιού για το 2023.

Συγκεκριμένα ενέκρινε τη διοργάνωση εκδήλωσης με αντικείμενο τον τουρισμό πολυτελείας με προϋπολογισμό 37.000, την πραγματοποίηση on line προβολής με προϋπολογισμό 10.000, την “ενίσχυση της επιδραστικότητας” (είναι μάλλον η “εξέλιξη” της “αναβάθμισης”..) της σελίδας santorini.gr με προυπολογισμό 30.000, η δημιουργία 12 βίντεο τουριστικής προβολής με προϋπολογισμό 24.000 ευρώ, ενώ εγκρίθηκε και η παρουσία του Δήμου Θήρας σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις, μέσω της συμμετοχής, εντός των περιπτέρων του ΕΟΤ ή και με αυτόνομη παρουσία όπου αυτό απαιτείται, έχοντας μάλιστα καταλήξει στην αυτόνομη συμμετοχή σε συγκεκριμένες εκθέσεις.

Αναμφίβολα, η προβολή της Σαντορίνης πρέπει να θεωρείται απαραίτητη και επιβεβλημένη κι αυτό είναι κάτι το οποίο έχει δηλώσει τόσο στα αρμόδια όργανα όσο και δημόσια, διαχρονικά, το σύνολο των εκλεγμένων εκπροσώπων του τόπου μας. Το θέμα λοιπόν δεν είναι το “ναι” στην προβολή του νησιού και δεν κρίνεται αυτή η αυτονόητη επιλογή, αλλά οι διαδικασίες που προκύπτουν από  αυτή. Το πως, δηλαδή, επιλέγονται αυτοί που θα διαχειριστούν την εικόνα του νησιού αλλά και τα χρήματα των πολιτών του.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, οι δράσεις που πρόσφατα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από την αντίστοιχη εισήγηση και το “πέρασμά” τους απο την τουριστική επιτροπή, από ποιούς συντάσσονται; Ποιοί, δηλαδή, και πως, με ποιές μεθόδους και ποια κριτήρια, προκρίνουν και κοστολογούν, τις συγκεκριμένες προτάσεις; Υπάρχουν τεχνικές εκθέσεις, μελέτες κι έχουν ληφθεί οικονομικές προσφορές για να προυπολογίζει ο Δήμος Θήρας συγκεκριμένα ποσά σε συγκεκριμένες δράσεις; Ή οι προτάσεις αυτές είναι “στο περίπου” τόσο σε οτι αφορά το περιεχόμενο όσο και το κόστος; Κι επιπλέον, οι εταιρείες στις οποίες ανατίθενται δράσεις, και μάλιστα κάποιες από αυτές απευθείας, έχουν ιστορικό επιβεβαιωμένης επιτυχίας και καλής εκτέλεσης αντίστοιχων δράσεων σε άλλους Δήμους, και ποιοί είναι αυτοί;

Διότι, η παρουσίαση από πλευράς Δήμου Θήρας σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο μιας σειράς δράσεων με χαρακτηριστικά που ίσως κάποιος θα μπορούσε να χαρακτηρίσει ακόμη και “φωτογραφικά” και ο σχετικός προϋπολογισμός ποσών για τις δράσεις αυτές, θα μπορούσε να θεωρηθεί αυθαίρετος, είναι ζητήματα που προβληματίζουν αν δεν εξηγηθεί το σκεπτικό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των επιλογών τους.

Επίσης, οι φετινές προτάσεις του Δήμου Θήρας για την τουριστική προβολή του νησιού, μοιάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις περσινές. Τι έγινε λοιπόν με αυτές; Υλοποιήθηκαν; Υλοποιήθηκαν εν μέρει; Ποιές από αυτές και σε ποιό βαθμό; Πως μπορεί να προσδιοριστεί η επιτυχία ή αποτυχία τους, ώστε να μαθαίνουμε από τα λάθη και να μην τα επαναλαμβάνουμε και μάλιστα με κόστος; Ποιοί και πως κρίνουν την εκτέλεση του περσινού προγράμματος; Αν και που πραγματοποιείται αυτή η διαδικασία; Στην περίπτωση που όλα αυτά είναι σαφή και ξεκάθαρα απο πλευράς του Δήμου Θήρας και οι επιλογές του έγιναν στη βάση συγκεκριμένων τεχνικών προδιαγραφών, η ενημέρωση των κατοίκων του νησιού για τις αυτές, θα λύσει τις απορίες τους για τις επιλογές του Δήμου. Αλλιώς, μάλλον τυχαιότητα..

Επειδή η Σαντορίνη ζεί σε ποσοστό μεγαλύτερο κι απ το 90% απο τον τουρισμό, η τουριστική προβολή του νησιού δεν αποτελεί αντικείμενο ούτε για παιχνίδια, ούτε για εξυπηρετήσεις, ούτε για πειραματισμούς, ούτε για χάρες, αλλά αντικείμενο σοβαρότατης και υπεύθυνης αντιμετώπισης.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της Σαντορίνης είναι αποδεδειγμένα και κατ’ ανάγκη μπροστά και σε θέση να κρίνει τις επιλογές του Δήμου Θήρας από τις οποίες σε υπολογίσημο βαθμό εξαρτάται.

Στέκεται, ως εκ τούτων, ο Δήμος Θήρας στο ύψος των συγκεκριμένων περιστάσεων; Τιμά τη θέση στην οποία βρίσκεται αυτός και το νησί με τις επιλογές του; Ή μήπως κι εν πολλοίς, η τουριστική πολιτική του Δήμου Θήρας και οι επιλογές του χαρακτηρίζονται από τυχαιότητα κι έλλειψη συναίσθησης του μεγέθους της ευθύνης, αν όχι από ωφελιμιστικές σκοπιμότητες;

Προηγούμενο άρθροΣτην έκθεση ITB Berlin συμμετείχε η Π.Ο.Ξ. αναδεικνύοντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της ορεινής Ελλάδας
Επόμενο άρθροΑνδρέας Βλάχος : Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ “βλέπει” το νερό ως εμπορικό προϊόν