Δημοσιεύθηκε στο συμπλήρωμα της επίσημης εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις το σχέδιο προκήρυξης, εκ μέρους του ΑΔΜΗΕ, του έργου σύνδεσης της Σαντορίνης με τη Νάξο και κατ` επέκταση με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Σύστημα.

Είναι ένα προκαταρκτικό βήμα εκ μέρους του Διαχειριστή, ο οποίος πολύ σύντομα (το πιθανότερο κατά τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου) θα δημοσιεύσει επίσημα την προκήρυξη του έργου που αποτελεί το πρώτο από εκείνα που συγκροτούν τη λεγόμενη 4η φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων. Η 4η φάση περιλαμβάνει επίσης τη σύνδεση και με Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο, με τα αντίστοιχα έργα να προκηρύσσονται, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου χρόνου.

Η σύνδεση Νάξου – Σαντορίνης αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, ενώ των άλλων τριών νησιών το 2024.

 Σύμφωνα με το σχέδιο που αναρτήθηκε στην εφημερίδα της Ε.Ε., το πρώτο έργο περιλαμβάνει την μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων κυκλώματος 150kV AC, για τη διασύνδεση της Σαντορίνης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (Ε.Σ.Μ.Η.Ε.) στη νήσο Νάξο.

Το έργο έχει εκτιμώμενη αξία με ΦΠΑ 124 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 100 εκατ. ευρώ) και Αναθέτουσα Αρχή είναι ο ΑΔΜΗΕ. Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου και την ίδια ημέρα θα αποσφραγιστούν και οι προσφορές.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος «sourceONE» ηλεκτρονικών διαγωνισμών της εταιρείας cosmoONE για λογαριασμό του Α.Δ.Μ.Η.Ε..

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 20 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης. Αν αυτό συμβεί μέχρι το καλοκαίρι του 2021, τότε το έργο θα μπορεί να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023. Θα λύσει δε οριστικά το πρόβλημα ηλεκτροδότησης που αντιμετωπίζει κάθε καλοκαίρι η Σαντορίνη λόγω του πολύ μεγάλου αριθμού τουριστών που επισκέπτονται το νησί.

Στο ίδιο πλαίσιο ο ΑΔΜΗΕ προκηρύσσει και τον διαγωνισμό για τον νέο υποσταθμό Σαντορίνης που κατασκευάζεται για τις ανάγκες του έργου της Δ`Φάσης. To κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε ποσό με ΦΠΑ 34,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 27,7 εκατ. ευρώ). Η δημοπράτηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου και η διάρκεια του ορίστηκε σε 22 μήνες.

Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η μελέτη, προμήθεια εξοπλισμού και εγκατάσταση («έργο με το κλειδί στο χέρι») του νέου υποσταθμού Υ/Σ Θήρας GIS 150 kV/ΜΤ, και ενός συγκροτήματος αντιστάθμισης αέργου ισχύος 100 MVAr επαγωγικής/50 MVAr χωρητικής («SVC») στο γήπεδο του Υ/Σ Θήρας, στο πλαίσιο της Δ’ φάσης διασύνδεσης των Κυκλάδων.

Τα δύο έργα έχουν προταθεί για χρηματοδότηση από τον «Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Recovery and Resilience Facility)». Είναι τα πρώτα έργα που προκηρύσσονται ως πιθανά χρηματοδοτούμενα έργο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πηγή: https://energypress.gr

Προηγούμενο άρθροTelegraph: Η κρουαζιέρα στην Ελλάδα στις 34 κορυφαίες περιπέτειες για το 2021
Επόμενο άρθροΓ. Λεονταρίτης για την ανακατασκευή του γηπέδου στον Καρτεράδο: “Σε αυτή την ιστορική συγκυρία για το ποδόσφαιρο της Σαντορίνης και των Κυκλάδων η Περιφέρεια δηλώνει παρούσα”