Συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚ από τη Attica Group, με ανταλλαγή μετοχών σε αναλογία μία κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚ προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA, καθώς και την καταβολή 80 εκατ. ευρώ για την εξόφληση του δανεισμού της ANEK προβλέπει η συμφωνία της Attica Group με τους πιστωτές της ΑΝΕΚ.

Ενα βήμα πριν από την ολοκλήρωσή του βρίσκεται το deal διάσωσης της ΑΝΕΚ δι’ απορρόφησής της από την «Αττικα Συμμετοχών», μετά τη συμφωνία μεταξύ όλων των πιστωτών να αποδεχθούν τη σχετική πρόταση που κατέθεσε η «Αττικα» πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με πηγές της «Κ», το σύνολο των πιστωτών της ΑΝΕΚ (τραπεζών και servicers και μεμονωμένων επενδυτών) αναμένεται να υπογράψει εντός των αμέσως επομένων εικοσιτετραώρων, ενδεχομένως και σήμερα, μνημόνιο αλληλοκατανόησης (MoU) με το οποίο δεσμεύονται να εκχωρήσουν τις απαιτήσεις τους, συνολικής ονομαστικής αξίας της τάξης των 260 εκατ. ευρώ, στην «Αττικα Συμμετοχών», έναντι ποσού της τάξης των 80 εκατ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι πιστωτής και παράλληλα μέτοχος της ΑΝΕΚ (28,1298%) αλλά και της «Αττικα Συμμετοχών» (11,8445%) –και έτσι αναμένεται να επωφεληθεί και μετοχικά από τον νέο ενοποιημένο όμιλο–, νωρίτερα φέτος συμφώνησε να εξαγοράσει και τα δάνεια της Alpha Bank προς την ΑΝΕΚ. Σύμφωνα με τον υπό υλοποίηση σχεδιασμό, μαζί με τους υπολοίπους πιστωτές, θα αναχρηματοδοτήσει τον εναπομείναντα απομειωμένο δανεισμό και θα τον μεταφέρει στη νέα, μεγεθυμένη «Αττικα Συμμετοχών».

Πιστωτές της ΑΝΕΚ, εκτός από την Πειραιώς και την Alpha Bank, είναι επίσης η Attica Bank, με πολύ μικρό ποσοστό συνεταιριστικές τράπεζες και το επενδυτικό κεφάλαιο Cross Ocean, το οποίο είχε εξαγοράσει παλαιότερα (με σημαντικό discount) τα δάνεια της Εθνικής προς την ΑΝΕΚ.

Οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν περίπου το 10% της νέας, μεγαλύτερης «Αττικα Συμμετοχών».

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, μετά την αποστολή του εν λόγω MoU των πιστωτών προς την «Αττικα Συμμετοχών» και την ΑΝΕΚ, το θέμα εναπόκειται στην αξιολόγηση και αποδοχή ή μη από τα διοικητικά τους συμβούλια. Εξέλιξη η οποία επίσης αναμένεται εντός του αμέσως επομένου διαστήματος. Σημειώνεται πως με βάση την αρχιτεκτονική της συμφωνίας που έχουν συγκροτήσει οι πιστωτές, όλοι οι σημερινοί μέτοχοι της ΑΝΕΚ θα λάβουν περίπου το 10% της νέας, μεγαλύτερης «Αττικα Συμμετοχών». Παράλληλα, οι μη τραπεζικές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ προς προμηθευτές και τρίτους θα αναληφθούν και θα εξυπηρετηθούν από την «Αττικα».

Ο νέος όμιλος θα ελέγχει τα εμπορικά σήματα της BlueStar, της SuperFast, της Hellenic Seaways και της ΑΝΕΚ. Στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής θα ανταγωνίζεται τον ιταλικό όμιλο Γκριμάλντι, ενώ στις γραμμές των Κυκλάδων και του βορείου Αιγαίου «πανσπερμία» μεγάλων, μεσαίων και μικρών ακτοπλοϊκών εταιρειών, αναφέρουν πηγές της αγοράς, θυμίζοντας πως «Αττικα» και ΑΝΕΚ λειτουργούν ήδη κοινοπρακτικά στις γραμμές της Κρήτης και της Αδριατικής.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την υλοποίησή της καθίσταται δυνατή η ανάταξη της ιστορικής ελληνικής ακτοπλοϊκής ΑΝΕΚ. Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, αναμένεται να ωφεληθεί τόσο από τη μετοχική της συμμετοχή στην ΑΝΕΚ όσο και από τη μετοχική της συμμετοχή στην «Αττικα» και κυρίως από την επαύξηση της συνολικής αξίας της τελευταίας, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει τον ισολογισμό της μητρικής της «Αττικα», Marfin Investment Group, στην οποία η Πειραιώς ελέγχει ποσοστό 31,1935% ενώ είναι και ο βασικός πιστωτής της.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσει τις ελληνικές ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις σε μια δύσκολη στιγμή λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης των τιμών των καυσίμων, η οποία έχει εκτινάξει τα λειτουργικά τους έξοδα, έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να απελευθερωθούν οι απαραίτητες πιστώσεις και να προχωρήσει το υπουργείο στην εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου, που είναι της τάξης των 60 εκατομμυρίων, προς το σύνολο των ελληνικών ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων. Πρόκειται για απαιτήσεις των ακτοπλοϊκών οι οποίες προκύπτουν από την εκτέλεση δρομολογίων δημόσιας υπηρεσίας των τελευταίων ετών.

Πηγή : www.kathimerini.gr/economy/562052185/stin-teliki-eytheia-i-aporrofisi-tis-anek-apo-attika-symmetochon/

 

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ATTICA έχει ως εξής : 

H «ATTICA A.E. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ» (εφεξής η «ATTICA» ή η «Εταιρία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Εταιρίας και των μεγαλυτέρων πιστωτών («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ASTIR NPL FINANCE 2020-1 DESIGNATED ACTIVITY COMPANY», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I») και μετόχων που εκπροσωπούν ποσοστό 57,70% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου («ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε.», «ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.», «ATTICA BANK», «CROSS OCEAN AGG COMPANY I» και «VΑRΜΙΝ Α.Ε.Β.Ε.») της «ΑΝΩΝΥΜΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ» (εφεξής η «ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00%») με περιεχόμενο:

α) τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00% από τη Εταιρία με σχέση ανταλλαγής μία (1) κοινή ή προνομιούχο μετοχή της ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00% προς 0,1217 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της ATTICA και

β) την καταβολή του ποσού των 80.000.000 ευρώ προς πλήρη και ολοσχερή εξόφληση του δανεισμού της ΑΝΕΚΑΝΕΚ 0,00% προς τους ανωτέρω πιστωτές (ανεξόφλητο κεφάλαιο ύψους € 236.419.251,23 ευρώ πλέον του συνόλου ανεξόφλητων τόκων ως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής) από το ενοποιημένο σχήμα που θα προκύψει κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης.

Η συμφωνία απεστάλη χθες (20.9.2022) από τους νομικούς συμβούλους προς υπογραφή από τους εκπροσώπους των συμβαλλόμενων μερών.

Προέλευση : www.tornosnews.gr/permalink/58804.html

 

Προηγούμενο άρθροS.O.S. εκπέμπουν τα ξενοδοχεία λόγω της ενεργειακής κρίσης. Το μεγάλο πλήγμα φέρουν τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, που με μικρές πληρότητες προσπαθούν να τα καταφέρουν.
Επόμενο άρθροΤο 2022 αναμένεται πως η κρουαζιέρα θα αγγίξει αριθμούς ρεκόρ για την Ελλάδα