Υπάρχει μια γνωστή φράση που λέει πως οι επαναλαμβανόμενες συμπτώσεις παύουν να αποτελούν συμπτώσεις, αλλά μάλλον το άθροισμα αιτιών που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα.
Σε αυτή τη σκέψη εμφανίζεται να οδηγείται πολύς κόσμος βλέποντας και ακούγοντας για τα ατυχήματα που συμβαίνουν καθημερινά χωρίς σταματημό  στους δρόμους του νησιού μας, κρίνοντας πως εκτός από το ανθρώπινο λάθος, ίσως, υπάρχουν ευθύνες και αμέλειες της Πολιτείας οι οποίες επικουρούν στα δυστυχήματα.

Χωρίς το παραμικρό ίχνος εργαλειοποιητικής αντιμετώπισης των τροχαίων δυστυχημάτων στο νησί μας που και φέτος είναι πολλά, αναρωτιόμαστε για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της σήμανσης του οδικού δικτύου της Σαντορίνης καθώς και το γιατί εξαγγελθείσες παρεμβάσεις των τοπικών αρχών για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών του νησιού, και μάλιστα με το επιχείρημα της αναπότρεπτης “αστικοποίησης” της Σαντορίνης, όχι μονο δεν πραγματοποιήθηκαν, αλλά μοιάζει να έχουν ξεχαστεί. Το επιχείρημα της “αστικοποίησης” πάντως αντιλαμβανόταν τη Σαντορίνη ως αστικό ή ημιαστικό περιβάλλον, πράγμα που σημαίνει οτι η σήμανση και η λειτουργικότητα του οδικού της δικτύου θα αντιμετωπίζονταν ως τέτοια. Μια τέτοια αντίληψη θα περιλάμβανε τη δημιουργία κόμβων, τη λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών ρύθμισης της κυκλοφορίας έστω τους καλοκαιρινούς μήνες, την πλήρη σήμανση του συνόλου του οδικού δικτύου, την μελέτη της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου του νησιού, την ύπαρξη τροχονόμευσης σε περισσότερα σημεία της ώρες αιχμής κ.α.

Επιπλέον δε, θα μπορούσαν να έχουν υπάρξει πρωτοβουλίες, πάλι από την Πολιτεία, διότι δεν μπορεί, όλο και κάπου θα εμπίπτουν αυτές οι αρμοδιότητες, για την ενημέρωση των εκμισθωτών ενοικιαζόμενων οχημάτων, σχετικά με την ασφαλή χρήση τους και την προσοχή που οφείλουν να δείχνουν οι επισκέπτες στις ιδιαιτερότητες του οδικού δικτύου του νησιού. Ακόμη και η διανομή ενός φυλλαδίου με οδηγίες, από όλους τους επαγγελματίες που νοικιάζουν διαφόρων τύπων οχήματα πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ξαναχρησιμοποιήσει οι ενοικιαστές τους, που σημαίνει οτι δεν είναι διόλου εξοικειωμένοι στη χρήση τους, θα μπορούσε να συντελέσει στη μείωση των τροχαίων συμβάντων.

Με τα παραπάνω, αν μη τι άλλο, η Πολιτεία θα αντιμετώπιζε καλύτερα τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις της και το πιο πιθανό θα περιορίζονταν τα τροχαία ατυχήματα στους δρόμους. Είναι πολλά όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει τα δυό προηγούμενα χρόνια της μειωμένης τουριστικής κίνησης στο νησι ώστε να δοθεί η σημασία που αξίζουν οι ζωές όλων μας.

Προηγούμενο άρθροΣε επίπεδα ρεκόρ για τις Κυκλάδες η τουριστική κίνηση – Δύσκολη εξίσωση η εξεύρεση δωματίου τον Αύγουστο – Τι είπαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ φορείς των νησιών
Επόμενο άρθροΜε 20% αύξηση έκλεισε ο Ιούλιος στο Νότιο Αιγαίο σε σχέση με το 2019. Μέχρι τις 31 Ιουλίου επισκέφθηκαν τα νησιά 3εκ. διεθνείς επισκέπτες, αγγίζοντας το σύνολο της περσινής τουριστικής περιόδου