Κατα καιρούς, και συγκεκριμένα κάθε φορά που παρατηρείται κάποιος σεισμός στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, εμφανίζονται δημοσιεύματα σχετικά με την ενδεχόμενη σχέση τους μαζί του αλλά και γενικότερα την κατάστασή τους, κατά το πως το .. αντιλαμβάνεται ο κάθε συντάκτης και την ένταση που επιθυμεί να δώσει στο κείμενό του.
Το γεγονός, προφανώς και δεν ανησυχούσε τους κατοίκους του νησιού, ενώ επειδή οι ειδήσεις αυτές περιορίζονταν στα όρια της εγχώριας δημοσιογραφίας, δεν αποτελούσαν δυσφήμιση για το νησί, δεδομένου οτι δεν «έφταναν» στο κοινό των διεθνών επισκεπτών του. Με την έλευση όμως και τις σημαντικές έρευνες που πραγματοποιεί από τις αρχές του Δεκεμβρίου του 2022 το ερευνητικό σκάφος Joides στο οποίο επιβαίνουν δεκάδες επιστήμονες απ όλο τον κόσμο, το ενδιαφέρον τόσο του εγχώριου Τύπου όσο και τους διεθνούς, αυξήθηκε. Κι η αύξηση αυτή ήταν αναμενόμενη και είναι καλοδεχούμενη απ’ τη στιγμή που παρουσιάζει τα σημαντικά νέα επιστημονικά δεδομένα που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα έρευνες που έχουν γίνει στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου, πλην όμως τι γίνεται όταν τα επιστημονικά συμπεράσματα εργαλειοποιούνται στο βωμό της αναγνωσιμότητας και των «κλίκ»; Κι ακόμη χειρότερα, τι γίνεται και τι πρέπει να γίνεται όταν η εργαλειοποίηση αυτή καταλήγει να πλήττει την ασφάλεια και τον τουρισμό, την οικονομική δηλαδή δραστηριότητα, ενός νησιού;
Σε αυτό το σημείο θεωρούμε οτι βρισκόμαστε. Στο σημείο που τα συμπεράσματα των επιστημονικών ερευνών που γίνονται στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης, παρουσιάστηκαν ολοκληρωτικά ή εν μέρει από τον ελληνικό Τύπο και σε αναδημοσιεύσεις από τον διεθνή, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και δημιουργώντας κλίμα φόβου αναμενόμενης ηφαιστειακής έκρηξης. Μάλιστα δε, η παραπληροφόρηση φτάνει σε σημείο τέτοιο που υπάρχει σαφής σύγχυση μεταξύ του -γνωστότερου σε όλους- ηφαιστείου της καλντέρας και του λιγότερο γνωστού ως αθέατου, υποθαλάσσιου του Κολούμπου!
Με αυτά τα δεδομένα κι επειδή οι εντυπώσεις αυτές ξεπερνούν τα όρια της χώρας μας όπου λίγο έως πολύ όλοι καταλαβαίνουμε οτι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, θα ήταν χρήσιμο, απο το να αφεθεί το γεγονός (της παραπληροφόρησης) στην τύχη του, επιστημονικοί και πολιτικοί φορείς, να συνέτασαν μια ανακοίνωση που θα αποστέλλονταν απο πλευράς πολιτείας στα Μέσα ενημέρωσης της χώρας μας και όχι μονο, ενημερώνοντάς τα για την κατάσταση, αλλά και για τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν στην περίπτωσή μας απο τη διάδοση ανυπόστατων πληροφοριών σχετικά με την κατάσταση και επικινδυνότητα των ηφαιστείων. Αν μη τι άλλο, μια ξεκάθαρη ανακοίνωση από πλευράς τοπικών αρχών θα έβαζε τα πράγματα στην θέση τους αποκαθιστώντας την αλήθεια και την πραγματικότητα.