Το ισχυρό και δραματικό φαινόμενο είχε προειδοποιήσει από το μεσημέρι της προηγούμενης μέρας, της 8ης Ιουλίου, με έναν σεισμό 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος είχε επίκεντρο το θαλάσσιο τμήμα νότια της Αμοργού. Ωστόσο από αυτή την προειδοποίηση δεν φαίνεται να ανησύχησαν οι κάτοικοι των Κυκλάδων , οι οποίοι συνέχισαν την ημέρα τους σαν όλες τις προηγούμενες.

Την επόμενη μέρα όμως, σε μία ανύποπτη στιγμή για τους κατοίκους της Σαντορίνης, που μάλιστα βρίσκονταν στα σπίτια τους, τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956, στις 05:11, εκδηλώθηκε ο κύριος σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και έντασης 9 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι που προκάλεσε τεράστιες ζημιές στα κτήρια του νησιού και δεκάδες ανθρώπινες απώλειες.

Η ένταση του σεισμού αποδεικνύεται από τις καταγραφές του Τύπου της εποχής ο οποίος ανέφερε ότι η σεισμική δόνηση ήταν ισοδύναμη με την έκρηξη 10.000 ατομικών βομβών.

Αυτή την «αποφράδα μέρα» για την Σαντορίνη, ο σεισμός άφησε με το πέρασμά του 53 νεκρούς και σοβαρές ζημιές.

Απο τον ισχυρότατο σεισμό, το 35% των σπιτιών της Σαντορίνης καταστράφηκαν ολοσχερώς και το 45% παρουσίασαν τεράστιες ζημιές.

Σε ολοκληρωτικό βαθμό καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια.

Εκτός από τη Σαντορίνη σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν στην  Αμοργό, την Ανάφη, την Αστυπάλαια, την Ίο, την Πάρο, τη Νάξο, την Κάλυμνο, τη Λέρο, την Πάτμο και τους Λειψούς.

Ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως». Ο σεισμός αποτέλεσε την αιτία που ένα δεύτερο «τσουνάμι», αυτό της εσωτερικής μετανάστευσης, ξεκίνησε από τις Κυκλάδες με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Ο σεισμός προκάλεσε διεθνές κύμα συμπαράστασης. Πολλές χώρες πρόσφεραν τη βοήθειά τους προκειμένου να ανακουφιστούν οι σεισμόπληκτοι. Υπήρξε, ωστόσο, και μια χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα. Η χώρα αυτή ήταν η Μεγάλη Βρετανία και αιτία της άρνησης ήταν πως εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη ο απελευθερωτικός αγώνας των Κυπρίων κατά των Βρετανών. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την ξεκάθαρη στήριξή της στον αγώνα της ΕΟΚΑ.

Προηγούμενο άρθροΦίλιππος Φόρτωμας : Τρία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ!
Επόμενο άρθροΤο κόστος διαμονής καθορίζει τον προορισμό διακοπών των Βρετανών- Πρώτη επιλογή τo all-inclusive