Αν τώρα στη θέση του “Γιάννη” της γνωστής παροιμίας βάλετε τον “Αντώνη”, τον Δήμαρχο Θήρας, σε οτι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί μας, η παροιμία μοιάζει να ταιριάζει. Όπως επίσης μοιάζει να ταιριάζει και το “εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι”.

Αυτά τουλάχιστο μας ήρθαν στο μυαλό διαβάζοντας την πρόσφατη ανάρτηση του δημάρχου Θήρας κ. Σιγάλα στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μετά την πραγματοποίηση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συγκλήθηκε με μοναδικό θέμα την ενημέρωση του σώματος από πλευράς της δημοτικής αρχής για το σοβαρότατο πρόβλημα της μη επιχωμάτωσης των απορριμμάτων στη χωματερή του νησιού, γεγονός που οδήγησε την εισαγγελία της Νάξου να εκδώσει εντάλματα σύλληψης του δημάρχου και του αρμόδιου αντιδημάρχου ως υπεύθυνους για την κατάσταση.

Μετά λοιπόν το εν λόγω Δημοτικό Συμβούλιο για το οποίο δημοσιεύσαμε ένα άρθρο κρίνοντας πως ο δήμαρχος κακώς δεν ξεκαθάρισε απο την αρχή παρά στο τέλος της πολύωρης συνεδρίασης το οτι “βρίσκεται κοντά” στο να βρει εργολάβο για να θάψει τα εδω και μήνες άταφα σκουπίδια, ακολούθως λοιπόν, διαβάζουμε σε ανάρτησή του οτι συνδέει  την απαράδεκτη κατάσταση στη χωματερή, με την περηφάνια του για το οτι η Σαντορίνη έχει  112.700 μηνιαίες αναζητήσεις στο Google και είναι επίσημα το πιο δημοφιλές νησί της Ελλάδας για το 2023.

Κι αναρωτιόμαστε, τι σχέση έχει η μία κατάσταση με την άλλη; Τα μήνες άταφα σκουπίδια που κινητοποίησαν εισαγγελέα, με την υψηλή δημοτικότητα της Σαντορίνης. Είναι καινούργια και πρωτοφανής η υψηλή αυτή δημοφιλία του νησιού; Δεν την γνωρίζουμε; Μα, επειδή την γνωρίζουμε και βλέπουμε ήδη τους πρώτους επισκέπτες για φέτος, μια χρονιά που περιμένουμε το νησί να υποδεχτεί τουλάχιστο 3 εκατομμύρια επισκεπτών, αγωνιούμε για το παρόν και το μέλλον του. Τι θα δούν, αλλά και τι ήδη βλέπουν οι επισκέπτες του νησιού διασχίζοντας τον δημοφιλέστερο δρόμο του; Τι δεν κρυβεται πια όπως τα προηγούμενα χρονια; Τι σχέση έχουν οι λόφοι από πολύχρωμες σακούλες που τις παίρνει ο αέρας και δυσωδούν αποτελώντας εστία μόλυνσης, με την υψηλή διαδικτυακή ζήτηση του νησιού; Είπε κανείς οτι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη Σαντορίνη; Το οτι περιμένουμε 3 εκατομμύρια επισκέπτες και τα σκουπίδια είναι άταφα δίπλα στο δρόμο, είναι που μας ανησυχεί σοβαρά, κι αυτό λέμε.

Υπάρχει όμως και κάτι με το οποίο θα συμφωνήσουμε με τον κύριο Σιγάλα. Ότι όπως “Τα όμορφα χωριά όμορφα καίγονται”, φοβόμαστε πολύ πια, μη και “το όμορφο νησί μας, όμορφα καεί” απο την απαράδεκτη και προσβλητική για το περιβάλλον και τους ανθρώπους κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε λόγω της αδυναμίας εδω και μήνες ο Δήμος Θήρας να διαχειριστεί τα σκουπίδια του νησιού.

Αλήθεια, ποιός φταίει που από το Σεπτέμβρη του 2022 ο Δήμος Θήρας δεν μπορεί να βρεί τρόπο να θάβει τα σκουπίδια για το διάστημα που υπολείπεται μέχρι την ενδιάμεση λύση διαχείρισης των απορριμμάτων; Ποιός εμποδίζει το Δήμο Θήρας; Και ποιός άραγε εκθέτει το νησί; Αν δυσκολεύεται και αντιμετωπίζει προβλήματα ο κ. Σιγάλας, θα μπορούσε να ζητήσει βοήθεια, μιας και δεν φανταζόμαστε οτι θα του την αρνηθούν οι εκλεγμένοι του τόπου μας, για το καλό του τόπου μας. Αλλά να μας λέει από το Σεπτέβρη οτι όλα είναι καλά, και να φτάνει στο σημείο να αναρωτιέται για το πως “το θέμα των απορριμμάτων που ενώ βρίσκεται υπό διευθέτηση, ξαφνικά αναδεικνύεται ως μείζον πρόβλημα και μάλιστα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου”, αυτό νομίζουμε οτι το απαντά η πραγματικότητα.

Αν δεν ήταν τραγικό και προκλητικό πάντως, θα ήταν αστείο να διαβάζουμε πως “Ως Δημοτική Αρχή δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιο κίνητρο και αν έχει, να βλάψει το νησί μας σε μια εποχή που σαρώνουμε σε δημοφιλία.”

Επειδή λοιπόν όντως το νησί μας “σαρώνει σε δημοφιλία”, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες του που δεν έχουν τίποτε προσωπικό με τον κύριο Σιγάλα, αλλά αγωνιούν για το πως θα βγάλουν το ψωμάκι τους, αναρωτιούνται το πότε θα “σαρωθεί” και η χωματερή του αλλά και οι δρόμοι των οικισμών του, γιατί η κατάστασή τους είναι που “φθηναίνει” τη Σαντορίνη και όχι οι “παράγοντες” που βλέπει ο κ. Σιγάλας.

Τέλος, είναι κρίμα κι αδικεί τον ίδιο και το έργο του, να δηλώνει ο Δήμαρχος οτι καταδιώκεται και οτι αυτό είναι “φυσιολογικό” επειδή είναι προεκλογική περίοδος. Κανείς δεν φαίνεται να καταδιώκει τον κύριο Σιγάλα επειδή αναμένονται σε έξι μήνες εκλογές. Η αγωνία όλων προκαλείται από την κατάσταση της χωματερής. Τώρα αν αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει ο δήμαρχος Θήρας και βλέπει “παράγοντες” που διαφημίζουν το νησί στην προσπάθειά τους να δυσφημίσουν εκείνον, του προτείνουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον να προσπαθήσει να καταλάβει οτι είναι οι λόφοι εκτεθειμένων σκουπιδιών κατά μήκος του κεντρικού του δρόμου, που προβληματίζουν και προκαλούν τους κατοίκους του οι οποίοι τίποτε προσωπικό δεν έχουν μαζί του, πέρα απ’ το οτι του ζητάνε μήνες τώρα να λύσει το πρόβλημα, για να μπορέσει το νησί να σταθεί στο ύψος της δημοφιλίας του.

Και για να το θέσουμε διαφορετικά, τώρα που οι επισκέπτες ήδη ρωτούν με απορία για το τι συμβαίνει στο χώρο αυτό, βλέποντας οτι κάτι δεν πάει καλά, μιας και τα σκουπίδια δεν κρυβονται πια, τι θα πρέπει κατ’ αντιστοιχία να απαντούν ξεναγοί, συνοδοί, ξενοδόχοι κ.λπ. “οτι είμαστε πρωτοπόροι στις αναζητήσεις και στη δημοτικότητα” και να κοιτούν αλλού; Κι όταν θα είναι οι επισκέπτες που θα αναρτούν διεθνώς τις εικόνες της χωματερής εκφράζοντας απογοήτευση, μήπως και τότε θα πρόκειται για “παράγοντες” που “βαράνε το σαμάρι ν’ ακούσει ο γάιδαρος;”

Προηγούμενο άρθροΕκοιμήθει ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Γαβαλάς, Καθηγούμενος της Ι.Μ. Προφήτου Ηλιού Θήρας
Επόμενο άρθροΠερισσότερα από 4.250 παιδιά αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση στο Ν. Αιγαίο μέσω ΕΣΠΑ