Νόμους του κράτους αποτελούν απο τις 21 Μαρτίου τα όσα περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, μεταξύ των οποίων και η χωροθέτηση της “ενδιάμεσης λύσης” σε συγκεκριμένη περιοχή στη θέση “Αλωνάκι” του Δήμου Θήρας.

 

Το συγκεκριμένο άρθρο, με την ψήφισή του πλέον απο τη Βουλή, επιτρέπει σε συγκεκριμένο χώρο της περιοχής “Αλωνάκι”, εκεί, δηλαδή, όπου σήμερα λειτουργεί ο ΧΑΔΑ, να εγκατασταθούν οι μη μονοιμες κατασκευές και ο εξοπλισμός της μονάδας για την διαχείρηση των απορριμμάτων της Σαντορίνης. Η μονάδα αυτή, που δεν αποτελεί τη μόνιμη λύση, αλλά μεταβατική κατάσταση συγκεκριμένου χρόνου, απο 2 έως το πολύ 5 έτη, θα μπορεί να επεξεργάζεται σύμμεικτα αστικά απορρίμματα αλλά και “προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα”.
Το νομοσχέδιο “πέρασε” με τις ψήφους 156 βουλευτών της πλειοψηφίας, παρόντων και ψηφισάντων 211, με 55 εξ αυτών να ψηφίζουν αρνητικά. Από την ψηφοφορία απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πλέον, εκκρεμεί η έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ώστε να μπορεί ο χώρος να χρησιμοποιηθεί γι αυτή τη χρήση, εάν όμως κι εφόσων δεν προκύψουν ενστάσεις και προσφυγές απο όμορους ιδιοκτήτες και άμεσα θιγόμενους.

Σε ανακοίνωσή του για το γεγονός ο Δήμος Θήρας ανακοίνωσε τα ακόλουθα :

Η Βουλή άναψε «πράσινο φως» για το έργο της μεταβατικής φάσης στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Με νομοθετική διάταξη, που ψήφισε η Ελληνική Βουλή, άναψε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση του έργου της λεγόμενης «ενδιάμεσης φάσης» για τη διαχείριση  των απορριμμάτων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά στο τεκμηριωμένο αίτημα του Δήμου Θήρας και στην επιτακτική ανάγκη να δοθεί σύγχρονη λύση στο χρονίζον πρόβλημα της ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων στη Σαντορίνη.
Τόσο ο Υπουργός κ. Κ. Σκρέκας όσο και ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Ν. Ταγαράς καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ κ. Ε. Μπακογιάννης, με ρεαλισμό, ευαισθησία και αποφασιστικότητα εισηγήθηκαν και υποστήριξαν τη λυτρωτική για τα νησιά μας διάταξη, η οποία ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή.
Σύμφωνα με αυτήν οριοθετείται συγκεκριμένος χώρος στη θέση «Αλωνάκι», εντός του οποίου μπορεί να τοποθετηθούν οι φορητές εγκαταστάσεις της μερικής επεξεργασίας και δεματοποίησης των απορριμμάτων που θα ανακτώνται από τον υπερκορεσμένο και παράνομο ΧΑΔΑ του νησιού.
Όπως ήταν αναμενόμενο αυτή η διάταξη βρέθηκε στο στόχαστρο εκείνων που συστηματικά θεωρητικολογούν, καταγγέλλουν, κατακρίνουν, αλλά ουδέποτε προτείνουν. Πρόκειται για τους μόνιμους «εραστές» της απραξίας και του «όχι σε όλα».
Γι αυτούς που δεν εξεγείρονται μπροστά στην απαράδεκτη κατάσταση του επί εικοσαετία παράνομα λειτουργούντος ΧΑΔΑ, διαρρηγνύουν όμως τα ιμάτιά τους γιατί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και η ενδιάμεση φάση θα γίνουν στο χώρο που σήμερα δεσπόζει η ανεξέλεγκτη χωματερή!
Η συντριπτική πλειοψηφία όμως των Σαντορινιών απαιτεί την πλήρη εξάλειψη αυτής της περιβαλλοντικής και αισθητικής ασχήμιας, και αυτό θα κάνει η σημερινή Δημοτική Αρχή.
Έχοντας ως μοναδική πλέον εκκρεμότητα την σχετική έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, ο Δήμος Θήρας είναι έτοιμος να προχωρήσει στην παράλληλη δημοπράτηση των έργων της Αποκατάστασης του ΧΑΔΑ και  της ενδιάμεσης φάσης. Έργα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των απαιτούμενων μελετών και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.
Χαιρετίζουμε την αποφασιστική και υποστηρικτική προς την Σαντορίνη στάση της κυβέρνησης και προχωράμε.
Η αποφασιστικότητα της Δημοτικής Αρχής για εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο πρόβλημα των απορριμμάτων και η βούληση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου  Περιβάλλοντος και Ενέργειας να συμβάλει καθοριστικά στην άρση των διαδικαστικών εμποδίων, έφεραν αποτέλεσμα!
Έτσι, μετά από μακρά περίοδο διαβούλευσης, με πρωτοβουλία του Υ.Π.ΕΝ, εισάγεται προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή νομοθετική διάταξη, με την οποία επιτρέπεται σε τμήμα της περιοχής «Αλωνάκι», το οποίο οριοθετείται, να εγκατασταθεί μονάδα μεταβατικής διαχείρισης αστικών αποβλήτων (η λεγόμενη μεταβατική φάση).
Η συγκεκριμένη μονάδα, της οποίας οι εγκαταστάσεις θα είναι μη μόνιμες, θα λειτουργήσει μέχρι την υλοποίηση και την έναρξη της λειτουργίας του έργου της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης και Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) και για διάστημα μέχρι 5 χρόνια.
Μετά από αυτή τη θετική εξέλιξη ο Δήμος Θήρας θα προχωρήσει άμεσα στη δημοπράτηση της ενδιάμεσης φάσης της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αποκατάστασης του ΧΑΔΑ.
Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί τεκμηριωμένα, επιτυγχάνει συναινέσεις και υλοποιεί σταθερά το Στρατηγικό Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης.

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

Προηγούμενο άρθρο140.000 ευρώ για 40 μέρες η κατεπείγουσα παροχή υπηρεσίας Χωματουργικών εργασιών Διάστρωσης στον Χ.Α.Δ.Α.
Επόμενο άρθροΦ. Φόρτωμας: «Να στελεχωθεί πλήρως το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδων)»