ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φίλες & φίλοι, 

Το πρώτο τρίμηνο του 2021 μας βρήκε αντιμέτωπους με πολλές προκλήσεις, όπως άλλωστε και η χρονιά που μας πέρασε, με αρκετούς περιορισμούς και σκέψεις για την πορεία της πανδημίας και την ελπίδα ότι σύντομα θα τα αφήσουμε όλα αυτά πίσω μας. Είναι γεγονός πως οι αντοχές τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας δοκιμάστηκαν πολύ τους τελευταίους 13 μήνες. Η πρωτόγνωρη κατάσταση την οποία βιώσαμε όλοι από το Μάρτιο του 2020 με το ξέσπασμα της πανδημίας, δημιούργησε συνθήκες που απαιτούσαν διαχείριση, υπευθυνότητα, σύνεση, δύσκολες αποφάσεις, κι εγρήγορση από όλους. Οι προκλήσεις πολλές, κυρίως για τη δημόσια υγεία αλλά και την οικονομία. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέδειξε πως διαθέτει άμεσα αντανακλαστικά και στήριξε με 27 δις ευρώ την ελληνική οικονομία, προσφέροντας ουσιαστική βοήθεια σε επιχειρήσεις και εργαζομένους με σκοπό τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και την θωράκιση της εθνικής οικονομίας. Με μια νέα δέσμη μέτρων στήριξης ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή μας συνεχίζει να βρίσκεται δίπλα στους πολίτες που κάνουν μεγάλο αγώνα για να σταθούν στα πόδια τους.

Από την αρχή της θητείας μου και μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση είμαι δίπλα στους Κυκλαδίτες και τις Κυκλαδίτισες στηρίζοντας και παρεμβαίνοντας δυναμικά προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματά, είτε αφορούν μεμονωμένα το κάθε νησί είτε αφορούν συνολικά στις Κυκλάδες, θέματα όπως οι δασικοί χάρτες, το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και η εφαρμογή της νησιωτικής πολιτικής στην πράξη. Μαζί, ενωμένοι μπορούμε να αλλάξουμε τη χώρα  και τα νησιά μας!

Σας ευχαριστώ για την στήριξη σας, μου δίνετε  δύναμη να συνεχίσω!

Φίλιππος Φόρτωμας

Βουλευτής Κυκλάδων

Δασικοί Χάρτες
Πρόταση σχεδίου νομοθετικών βελτιώσεων για τους δασικούς χάρτες
Ενημερωτική επιστολή στους οργανισμούς Α΄ και Β΄ βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων γνωστοποιώντας τους την πρόταση σχεδίου νομοθετικών βελτιώσεων για τους δασικούς χάρτες και το Σχέδιο Βουλευτικής Τροπολογίας που κατέθεσε τον Δεκέμβριο του 2020 στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δηλώνοντας συγχρόνως ότι η επίλυση του θέματος των δασικών χαρτών αποτελεί προτεραιότητά του, απέστειλε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας.
Συνάντηση του Φ. Φόρτωμα για τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις
Συνάντηση εργασίας με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, συνοδευόμενος από την Έπαρχο Μήλου κ. Έλλη Χωριανοπούλου, πραγματοποίησε ο Φίλιππος Φόρτωμας, στο πλαίσιο των άμεσων πρωτοβουλιών του για αντιμετώπιση αυτού του τόσο σοβαρού ζητήματος. Κατά την συζήτησή τους,  έθεσε υπόψιν του Υπουργείου την ανησυχία του σχετικά με την εξίσωση των χορτολιβαδικών εκτάσεων με τις δασικές και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί, ιδιαίτερα στο Νομό Κυκλάδων, ενώ έκανε αναφορά και στο μείζον θέμα των ήδη αναρτηθέντων και κυρωθέντων δασικών χαρτών και στη δημιουργία μικτών εκτάσεων.
Συμμετοχή Φ. Φόρτωμα στην τηλεδιάσκεψη του Υφυπουργού Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες
Στην τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, παρόντος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και αρμόδιου για τα θέματα των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, κ. Γεωργίου Αμυρά και του Γενικού Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνου Αραβώση, συμμετείχε ο Φίλιππος Φόρτωμας, όπου συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών και της διαχείρισης των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτών και του Δημοσίου. Ο κ. Φόρτωμας, έθεσε υπόψη του Υπουργείου το θέμα της επίλυσης του ιδιοκτησιακού ζητήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων στις περιοχές που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου.
Τουρισμός
Δημιουργία πλατφόρμας τουριστικής εκπαίδευσης για νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων
Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης των επιχειρηματιών τουρισμού και εστίασης που δραστηριοποιούνται σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων και να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό κατά του covid-19 πριν από την έναρξη της φετινής σεζόν, πρότεινε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη συνάντηση εργασίας τους, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της νησιωτικότητας και την προστασία της κοινωνικής συνοχής.
Φ. Φόρτωμας στο ΘΕΜΑ 104.6: Με σχέδιο το άνοιγμα του τουρισμού
Στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 μίλησε ο Φίλιππος Φόρτωμας και τον Γιάννη Μακρυγιάννη για το άνοιγμα της Τουριστικής περιόδου. Δήλωσε αισιόδοξος για την επερχόμενη τουριστική περίοδο, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση προγραμματίζει το άνοιγμα με προσοχή και σχέδιο και αναμένεται αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών για φέτος. Η Κυβέρνηση με πλάνο και πρόγραμμα θα κερδίσει και το στοίχημα της φετινής περιόδου.
Άνοιγμα προ των πυλών:
Η έναρξη του ελληνικού τουρισμού
Για την έναρξη του ελληνικού τουρισμού χαρακτηρίζοντας την ως μια πολύ σημαντική στιγμή για τη χώρα μας και την ελληνική οικονομία, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας στην ιστοσελίδα Nextdeal.gr αλλά και για τις ενέργειες της Κυβέρνησης, η οποία κινήθηκε με σχέδιο και στρατηγική για το άνοιγμα, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τον προορισμό αλλά και τη φήμη της χώρας μας.
Πανδημία και Τουρισμός: Αλλαγή σελίδας
Για την πανδημία και τα νέα δεδομένα που δημιούργησε για τον Τουρισμό στη Χώρα μας, αρθογράφησε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην ιστοσελίδα Thepresident.gr. Αναφέρθηκε στις αντοχές που επέδειξε η Ελλάδα στον Τουρισμό κατά την περσινή χρονιά  και το κατόρθωμά της να κερδίσει σημαντικό μερίδιο της αγοράς, στηριζόμενη στην μοναδική μας φιλοξενία.
Με στρατηγική και πλάνο το άνοιγμα του Ελληνικού τουρισμού
Στο σταδιακό και ασφαλές άνοιγμα όλων των τομέων της οικονομίας και τη μετάβαση στην κανονικότητα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, ο Φίλιππος Φόρτωμας, με εκτενή αναφορά στους υπεύθυνους χειρισμούς της Κυβέρνησης και τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει αναφορικά με την πορεία της πανδημίας.
Rapid Tests όλων των αφιχθέντων σε Μύκονο και Σαντορίνη με πρόταση του Φ. Φόρτωμα
Την υποχρεωτική υποβολή σε έλεγχο Rapid Test όλων των αφιχθεντων στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες των νησιών αυτών από την εξάπλωση της πανδημίας, ενόψει και της επικείμενης τουριστικής περιόδου, ζήτησε ο  Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, με αναφορά του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια. Η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την έναρξη του τουρισμού, προτεραιότητά μας.
Νησιωτική Πολιτική
Με παρέμβαση του Φ. Φόρτωμα ο κατά προτεραιότητα εμβολιασμός των ναυτικών
Η αναγνώριση των ναυτικών μας ως κατηγορία πρώτης προτεραιότητας στην εθνική στρατηγική για τον εμβολιασμό, καθώς και η ανάγκη να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διευκόλυνση στην αλλαγή των πληρωμάτων, τον επαναπατρισμό και την παροχή ιατρικής βοήθειας προς αυτά, αποτέλεσε αντικείμενο της παρέμβασης του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη.
Νησιωτική πολιτική για πρώτη φορά στην πράξη
Για την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης που στοχεύει στη στήριξη και ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας εμπράκτως, με σχέδιο και στρατηγική, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο, αναφέρθηκε ο Φίλιππος Φόρτωμας στην Ομιλία του.
Σύγχρονες αναπτυξιακές πολιτικές και ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική στο νησιωτικό χώρο
Στις νέες αναπτυξιακές προοπτικές που δημιουργούνται για τη νησιωτική Ελλάδα, μέσα από το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με αντικείμενο την εφαρμογή ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής στο νησιωτικό χώρο, αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο Φίλιππος Φόρτωμας.
Παρέμβαση Φ. Φόρτωμα για την οικονομική στήριξη των λεωφορειούχων άγονων γραμμών στα νησιά
Την πρόθεση του Υπουργείου να προβεί στην απαραίτητη εισήγηση προς το Υπουργείο Οικονομικών για να συμπεριληφθούν οι επιχειρήσεις που εκτελούν δρομολόγια άγονων γραμμών στις νησιωτικές περιοχές σε αυτές που λαμβάνουν ήδη έκτακτη επιδότηση, όπως γίνεται για ΚΤΕΛ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα, έκανε ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Αναφορά του Φ. Φόρτωμα για την άρση απαγόρευσης κυνηγιού
Την άρση απαγόρευσης μετακίνησης κυνηγών και την δυνατότητα πραγματοποίησης της δραστηριότητας της θήρας όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα κράτη, κατέθεσε αναφορά προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ.Κωνσταντίνο Σκρέκα ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας.
Παρέμβαση του Φ. Φόρτωμα για την επίλυση της μετακίνησης των νεφροπαθών της Πάρου
Το σοβαρό πρόβλημα μετακίνησης των πασχόντων από νεφρική ανεπάρκεια της Πάρου, κατέθεσε με ερώτηση προς τους Υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη και Υγείας, Βασίλη Κικίλια ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας. Η νησιωτικότητα αποτελεί προτεραιότητα όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση της κοινωνίας μας.

Με παρέμβαση του Φ. Φόρτωμα η αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής μετάβασης των νεφροπαθών της Πάρου προς τη Νάξο

Μετά από ερώτηση του Βουλευτή Κυκλάδων κ. Φίλιππου Φόρτωμα για το θέμα της μετάβασης των νεφροπαθών κατοίκων της Πάρου στο νησί της Νάξου, ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης,  σε συνεργασία με την Blue Star Ferries, προέβη στην αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών Πάρου και Νάξου.
Αναφορά για το πρόβλημα εκπομπής της Digea στην Άνδρο
Το πρόβλημα των «λευκών περιοχών» της Άνδρου οι οποίες αδυνατούν να κάνουν λήψη του ψηφιακού σήματος της Digea, κατέθεσε με ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη ο Φίλιππος Φόρτωμας. Ένα θέμα που απασχολεί το νησί και είναι μεγάλης σημασίας για την τοπική κοινωνία.
Πολιτικές Παρεμβάσεις
Ενίσχυση της ασφάλειας και της αξιοκρατίας στα πανεπιστήμια
Στη νέα μεταρρύθμιση που επιχειρείται στα ελληνικά πανεπιστήμια, στην οποία κεντρικός άξονας είναι η αξιολόγηση, η ασφάλεια και η αξιοκρατία, ώστε τα πανεπιστήμια να προσφέρουν ισχυρές προοπτικές κοινωνικής κινητικότητας στους φοιτητές και να διασφαλιστεί η πολυδιάστατη υποστήριξή τους από το κράτος, όπως συμβαίνει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκε ο  Βουλευτής Κυκλάδων, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις».
Η επανεκίννηση της σύμβασης με τον Ελληνικό Χρυσό Α.Ε., επένδυση εθνικής σημασίας για τον ορυκτό μας πλούτο
Εθνικής σπουδαιότητας η τροποποίηση και επανεκκίνηση της  σύμβασης με την Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. η οποία μεγιστοποιεί τα οφέλη για την εθνική οικονομία, την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον, ανοίγοντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας,  ενισχύοντας τα κρατικά ταμεία και στηρίζοντας έμπρακτα τον τομέα των επενδύσεων. Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Φίλιππος Φόρτωμας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας  με αντικείμενο την κύρωση σύμβασης τοποθετήθηκε σε βάθος για το θέμα και  άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, για την στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργώντας ως εμπόδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αναμόρφωση των δημόσιων συμβάσεων με στόχο τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα
Στην καινοτομία του νομοσχεδίου που θα επιλύσει χρόνιες παθογένειες, αναμορφώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο των δημόσιων συμβάσεων, επιταχύνοντας και απλοποιώντας τις διαδικασίες, βελτιώνοντας την ποιότητα των υπηρεσιών και των έργων, με σκοπό τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυριότερων χρηματοδοτικών προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης, τον Αναπτυξιακό νόμο και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων ο Φίλιππος Φόρτωμας.

Ομιλία στη Βουλή για το ζήτημα των ετοιμόρροπων κτιρίων και την επένδυση του Ελληνικού
Στην επένδυση στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη ρύθμιση που αφορά στα ετοιμόρροπα-εγκαταλελειμμένα κτήρια της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου αναφέρθηκε στην ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση για το Ελληνικό, ο Φίλιππος Φόρτωμας.  Ο Βουλευτής πρότεινε στις  Κυκλάδες, η έδρα της συγκεκριμένης Επιτροπής να βρίσκεται στην Ερμούπολη αλλά και την ίδρυση ενός Διευρυμένου Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής («one stop shop») στην περιοχή για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών πολιτών. Για την επένδυση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ο κ. Φόρτωμας τόνισε τα πολλαπλά οφέλη της τόσο σε οικονομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, ενώ άσκησε κριτική στην Αντιπολίτευση για την χρόνια αντιαναπτυξιακή της πολιτική.

Μήνυμα για την έναρξη των τελετών των 200 χρόνων από
την επανάσταση

εδώ

Προηγούμενο άρθροΝα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα ζητούν οι οδηγοί τουριστικών λεωφορείων
Επόμενο άρθροΤουρισμός 2021: Το 95% των πολιτών έτοιμοι να ταξιδέψουν μόλις αρθούν οι απαγορεύσεις – Τι πιστεύουν για τεστ, καραντίνα και εμβόλια