Έρευνα σχετικά με τον φόρο “επισκέπτη” ή “τουρισμού” πραγματοποίησε το euronews.com στην οποία αναφέρονται οι χώρες που τον έχουν καθιερώσει καθώς και το ύψος του. Στη χώρα μας, την Ελλάδα ο συγκεκριμένος φόρος επί του τουρισμού βασίζεται στον αριθμό των αστεριών του κάθε ξενοδοχείου – καταλύματοςμ με “οροφή” τα 4 ευρώ ανα διανυκτέρευση σε δωμάτιο στα πλέον πολυτελή ξενοδοχεία. Ο φόρος θεσπίστηκε απο το Υπουργείο Τουρισμού ως έσοδο για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο τουρισμός στην μετά κόβιντ εποχή επιστρέφει δυναμικά στα προ κόβιντ επίπεδα με την τάση να είναι διαρκώς αυξανόμενη, ενώ οι δημοφιλής προορισμοί ξεκινούν και πάλι μετά απο δύο χρόνια, να ταλαιπωρούνται απο τον υπερτουρισμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχουν αρκετοί προορισμοί που εισάγουν το φόρο τουρισμού για πρώτη φορά φέτος, με το τέλος της πανδημίας.

Σύμφωνα με το eurοnews,
Πολλά μέρη έχουν ήδη ισχύοντες τουριστικούς φόρους και αν έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό, πιθανότατα έχετε πληρώσει έναν στο παρελθόν. Μπορεί να μην το έχετε προσέξει ποτέ – καθώς μερικές φορές χρησιμοποιείται στα αεροπορικά εισιτήρια ή στους φόρους που πληρώνετε στο ξενοδοχείο σας, και μπορεί να έχει περάσει απαρατήρητος.

Κάναμε όλη την έρευνα για εσάς: εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις χώρες που πρέπει να πληρώσετε για να εισέλθετε.

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον τουριστικό της φόρο το 2023
Ο τουριστικός φόρος της Βαρκελώνης θα αυξηθεί τα επόμενα δύο χρόνια, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της πόλης.Από το 2012, οι επισκέπτες της καταλανικής πρωτεύουσας έπρεπε να πληρώσουν τόσο τον περιφερειακό τουριστικό φόρο όσο και μια επιπλέον επιβάρυνση σε όλη την πόλη.
Την 1η Απριλίου, οι δημοτικές αρχές αύξησαν το δημοτικό τέλος στα 2,75 ευρώ.
Μια δεύτερη αύξηση θα γίνει το επόμενο έτος την 1η Απριλίου 2024, όταν το τέλος θα ανέλθει στα 3,25 €.
Ο φόρος ισχύει για επισκέπτες που διαμένουν σε επίσημα τουριστικά καταλύματα.Το συμβούλιο είπε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της υποδομής της πόλης, συμπεριλαμβανομένων βελτιώσεων σε δρόμους, υπηρεσίες λεωφορείων και κυλιόμενες σκάλες.

Η Βαλένθια θα επιβάλει τουριστικό φόρο το 2023
Η Βαλένθια ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει τουριστικό φόρο για ταξιδιώτες που διαμένουν σε όλους τους τύπους καταλυμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, ξενώνων, διαμερισμάτων και κάμπινγκ. Θα τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024. Οι επισκέπτες θα πρέπει να πληρώσουν μεταξύ 50 σεντς και 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με το κατάλυμα που θα επιλέξουν, για έως και επτά διανυκτερεύσεις. Οι αρχές λένε ότι το τέλος θα διατεθεί για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα της περιοχής. Τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν επίσης για την παροχή πιο οικονομικά προσιτών κατοικιών στους ντόπιους σε τουριστικά hotspots.

Το Olhão της Πορτογαλίας θα εισαγάγει τουριστικό φόρο το 2023
Το Olhão, μια πορτογαλική πόλη ψαρέματος δημοφιλής στους τουρίστες, θα αρχίσει σύντομα να χρεώνει τους επισκέπτες 2 ευρώ τη βραδιά μεταξύ Απριλίου και Οκτωβρίου. Ο φόρος θα μειωθεί στο 1 ευρώ μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Δεν θα ισχύει για παιδιά κάτω των 16 ετών και θα περιοριστεί σε πέντε διανυκτερεύσεις – άρα μέγιστο 10 € – ανά ταξίδι. Το τέλος θα χρησιμοποιηθεί για την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων του τουρισμού στην πόλη Αλγκάρβε, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της καθαριότητας και της ασφάλειας, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Δύο από τους 16 δήμους του Αλγκάρβε χρεώνουν ήδη τουριστικό φόρο: ο Φάρο (1,5 € ανά διανυκτέρευση έως επτά διανυκτερεύσεις μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου) και η Vila Real de Santo António (1 € ανά ημέρα έως επτά ημέρες).

Η Ταϊλάνδη ενδέχεται να εισαγάγει τουριστικό τέλος το 2023
Η Ταϊλάνδη συζητά για την εισαγωγή τουριστικού τέλους 300 μπατ (8 ευρώ). Αρχικά αναμενόταν να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2022, αλλά η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του οδήγησε σε καθυστερήσεις. Με τις εκλογές στην Ταϊλάνδη να πλησιάζουν, το τέλος εξακολουθεί να κρέμεται.  Ο διοικητής της Τουριστικής Αρχής της Ταϊλάνδης είπε στο Reuters πέρυσι ότι μέρος του τέλους θα «χρησιμοποιηθεί για τη φροντίδα των τουριστών», καθώς υπήρξαν φορές που η ασφάλιση υγείας δεν τους κάλυπτε.  Θα βοηθήσει επίσης στη χρηματοδότηση περαιτέρω ανάπτυξης τουριστικών αξιοθέατων, όπως το Μεγάλο Παλάτι στην Μπανγκόκ.

Η Βενετία θα εισαγάγει τουριστικά τέλη το 2023 ή το 2024
Η Βενετία θα μπορούσε σύντομα να αρχίσει να χρεώνει τους τουρίστες που επισκέπτονται. Το τέλος είχε αρχικά προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και στη συνέχεια το καλοκαίρι του 2023, αλλά έχει αναβληθεί πολλές φορές. Δεν είναι σαφές πότε θα τεθεί σε ισχύ, αλλά φαίνεται απίθανο να είναι φέτος.  Η ιταλική εφημερίδα La Stampa ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο ότι έχουν προταθεί πολλά μέτρα για τον έλεγχο του αριθμού των τουριστών, όπως ένα ηλεκτρονικό σύστημα κρατήσεων. Ωστόσο, πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για τον περιορισμό των αριθμών – συμπεριλαμβανομένου ενός τέλους για την είσοδο στην πόλη.  Η προτεινόμενη εισφορά θα κυμαίνεται μεταξύ 3 και 10 ευρώ, ανάλογα με το αν είναι χαμηλή ή υψηλή περίοδος.

Η ΕΕ εφαρμόζει τουριστική βίζα το 2024
Από το 2024, πολίτες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, Αυστραλών, Βρετανών και άλλων ταξιδιωτών εκτός της ζώνης Σένγκεν, θα πρέπει να συμπληρώσουν μια αίτηση 7 ευρώ για να μπουν μέσα.  Όσοι είναι κάτω των 18 ή άνω των 70 ετών δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν το τέλος. Το καθεστώς έπρεπε να εφαρμοστεί έως τον Νοέμβριο του 2023, αλλά αντιμετώπισε καθυστερήσεις σχετικά με το νέο Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (ΣΕΣ) της ΕΕ.

Αυστρία
Στην Αυστρία πληρώνετε φόρο διανυκτέρευσης, ο οποίος ποικίλλει ανάλογα με την επαρχία στην οποία βρίσκεστε. Στη Βιέννη ή το Σάλτσμπουργκ, θα πληρώσετε επιπλέον 3,02 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου ανά άτομο.  Η τουριστική εισφορά είναι επίσης γνωστή ως Tourismusgesetz και Berherbergungsbeiträge.

Βέλγιο
Ο τουριστικός φόρος στο Βέλγιο εφαρμόζεται και στα καταλύματα, για κάθε βράδυ που μένετε εκεί.  Η χρέωση περιλαμβάνεται μερικές φορές στην τιμή του δωματίου του ξενοδοχείου, αλλά ορισμένες διαχωρίζουν το κόστος και την καθιστούν μια συμπληρωματική χρέωση, επομένως πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά τον λογαριασμό σας. Η Αμβέρσα και η Μπριζ χρεώνουν μια τιμή ανά δωμάτιο. Η τιμή στις Βρυξέλλες ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και τη βαθμολογία του ξενοδοχείου.  Γενικά είναι περίπου 7,50€.

Μπουτάν
Ενώ τα τουριστικά τέλη των περισσότερων χωρών είναι κάτω από περίπου 20 ευρώ, ο φόρος του Μπουτάν είναι υψηλός σε σύγκριση. Η ελάχιστη ημερήσια χρέωση για τους περισσότερους αλλοδαπούς είναι: 250 $ (228 €) ανά άτομο ανά ημέρα κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου και ελαφρώς μικρότερη στη χαμηλή περίοδο. Αλλά καλύπτει πολλά, όπως διαμονή, μεταφορά στη χώρα, οδηγό, φαγητό και τέλη εισόδου.

Βουλγαρία
Η Βουλγαρία επιβάλλει τουριστικό τέλος για διανυκτερεύσεις.  Είναι πολύ χαμηλό και ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή και την ταξινόμηση του ξενοδοχείου – έως περίπου 1,50 €.

Νησιά της Καραϊβικής
Στα περισσότερα νησιά της Καραϊβικής προστίθενται τουριστικοί φόροι στο κόστος του ξενοδοχείου ή τέλος αναχώρησης. Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μποναίρ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Νήσοι Κέιμαν, Δομινίκα, Δομινικανή Δημοκρατία, Γρενάδα, Αϊτή, Τζαμάικα, Μονσεράτ, Σεντ Κιτς και Νέβις, Αγία Λουκία, Αγ. Το Maarten, ο Άγιος Βικέντιος και οι Γρεναδίνες, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο και οι Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ έχουν όλα κάποιας μορφής χρέωση για τους επισκέπτες.  Τα τέλη κυμαίνονται από 13 € στις Μπαχάμες έως 45 € στην Αντίγκουα και Μπαρμπούντα.

 Κροατία
Η Κροατία αύξησε τον τουριστικό φόρο της το 2019. Ωστόσο, ο αυξημένος συντελεστής ισχύει μόνο κατά την περίοδο αιχμής το καλοκαίρι.  Οι επισκέπτες πληρώνουν περίπου 10 kuna (1,33 €) ανά άτομο ανά διανυκτέρευση.

Τσεχική Δημοκρατία
Χρειάζεται μόνο να πληρώσετε ένα τουριστικό τέλος στην Τσεχική Δημοκρατία όταν επισκέπτεστε την πρωτεύουσα, την Πράγα.  Είναι πολύ μικρό (κάτω από 1€) και πληρώνεται ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση, έως και 60 διανυκτερεύσεις. Ο φόρος δεν ισχύει για παιδιά κάτω των 18 ετών.

Γαλλία
Υπάρχει ένα «taxe de séjour» που πρέπει να πληρώσετε στη Γαλλία. Προστίθεται στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας και ποικίλλει ανάλογα με την πόλη στην οποία βρίσκεστε.  Οι τιμές κυμαίνονται από 0,20€ έως περίπου 4€ ανά άτομο, ανά διανυκτέρευση.  Τα τουριστικά hotspots όπως το Παρίσι και η Λυών χρησιμοποιούν τα χρήματα για να διατηρήσουν την τουριστική υποδομή.

Γερμανία
Η Γερμανία έχει αυτό που αποκαλούν «φόρο πολιτισμού» (a kulturförderabgabe) και επίσης «φόρο κρεβατιού» (a bettensteuer), σε πόλεις όπως η Φρανκφούρτη, το Αμβούργο και το Βερολίνο.  Η χρέωση είναι περίπου 5 τοις εκατό του λογαριασμού του ξενοδοχείου σας.

Το Portofino έχει εισαγάγει «ζώνες απαγόρευσης αναμονής» για να εμποδίσει τους τουρίστες να ποζάρουν για selfies

Ουγγαρία
Τα τουριστικά τέλη στην Ουγγαρία ισχύουν μόνο στη Βουδαπέστη. Οι ταξιδιώτες πρέπει να πληρώνουν επιπλέον 4 τοις εκατό κάθε βράδυ με βάση την τιμή του δωματίου τους.

Ινδονησία
Οι τουριστικοί φόροι στην Ινδονησία ισχύουν μόνο στο Μπαλί. Το 2019, ένας νέος νόμος ορίζει ότι οι ξένοι επισκέπτες στο νησί της Ινδονησίας πρέπει να πληρώσουν ένα τέλος της τάξης των 9 ευρώ.  Τα έσοδα από τον φόρο φέρεται να πηγαίνουν σε προγράμματα που συμβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος και του μπαλινέζικου πολιτισμού.

Ιταλία
Οι τουριστικοί φόροι στην Ιταλία εξαρτώνται από το πού βρίσκεστε. Η Βενετία ενδέχεται να εισαγάγει τον δικό της φόρο το καλοκαίρι του 2022.  Εν τω μεταξύ, η χρέωση της Ρώμης κυμαίνεται από 3 έως 7 € ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με τον τύπο του δωματίου, αλλά ορισμένες μικρότερες πόλεις χρεώνουν περισσότερο.

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία έρχεται με τη μορφή φόρου αναχώρησης. Οι επισκέπτες στην Ιαπωνία πληρώνουν 1.000 γιεν (περίπου 8 ευρώ) καθώς φεύγουν από τη χώρα.  Ο επίσημος τουριστικός ιστότοπος ισχυρίζεται ότι αυτός ο μικρός φόρος κάνει «σημαντική διαφορά» στην οικονομία.

Μαλαισία
Ο τουριστικός φόρος της Μαλαισίας είναι ένας σταθερός συντελεστής και εφαρμόζεται ανά διανυκτέρευση.  Δεν είναι πολύ περισσότερο από περίπου 4 € τη βραδιά.

Νέα Ζηλανδία
Πολλοί τουρίστες, άτομα σε διακοπές εργασίας και μερικοί φοιτητές και εργαζόμενοι που έρχονται στη Νέα Ζηλανδία πρέπει να πληρώσουν Διεθνή Εισφορά Διατήρησης και Τουρισμού Επισκεπτών (IVL) όταν φτάσουν.  Αλλά οι άνθρωποι από την Αυστραλία εξαιρούνται.  Είναι 35 $ δολάρια Νέας Ζηλανδίας που είναι περίπου 21 €.

Ολλανδία
Η Ολλανδία έχει φόρο τουριστών γης και τουριστικό φόρο νερού.  Στο Άμστερνταμ, αυτό ανέρχεται στο 7 τοις εκατό του κόστους ενός δωματίου ξενοδοχείου. Ονομάζεται toeristenbelasting.

Πορτογαλία
Ο χαμηλός τουριστικός φόρος της Πορτογαλίας καταβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά άτομο και ισχύει μόνο για επισκέπτες ηλικίας 13 ετών και άνω.  Είναι περίπου 2 € και ισχύει επί του παρόντος σε 13 από τους 308 δήμους της Πορτογαλίας, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων του Πόρτο, της Λισαβόνας και του Φάρο.  Πρέπει να το πληρώσετε μόνο τις πρώτες επτά ημέρες της διαμονής σας.

Σλοβενία
Ο τουριστικός φόρος στη Σλοβενία ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία και την βαθμολογία του ξενοδοχείου. Είναι ελαφρώς υψηλότερο σε μεγαλύτερες πόλεις και παραθεριστικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Λιουμπλιάνας και του Bled – περίπου 3 €.

Ισπανία
Αν κατευθύνεστε προς την Ίμπιζα ή τη Μαγιόρκα, θα πρέπει να πληρώσετε τουριστικό φόρο.  Ο Βιώσιμος Τουριστικός Φόρος, που ισχύει για διαμονή διακοπών στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας (Μαγιόρκα, Μενόρκα, Ίμπιζα, Φορμεντέρα), ισχύει επίσης για κάθε παραθεριστή ηλικίας 16 ετών και άνω.  Κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου, ο φόρος μπορεί να φτάσει και τα 4 € ανά διανυκτέρευση.

Ελβετία
Ο τουριστικός φόρος στην Ελβετία ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Το κόστος είναι ανά διανυκτέρευση και ανά άτομο και είναι περίπου 2,20€.   Οι προσφορές για διαμονή συνήθως δεν περιλαμβάνουν τον τουριστικό φόρο – καθορίζεται ως ξεχωριστό ποσό, επομένως είναι πιο εύκολο να παρακολουθείτε.  Και ισχύει μόνο για διαμονές κάτω των 40 ημερών.

ΗΠΑ
Φόρος ξενοδοχείου ή κατάλυμα φόρος για ταξιδιώτες που νοικιάζουν καταλύματα χρεώνεται στις περισσότερες Ηνωμένες Πολιτείες. Ονομάζεται επίσης φόρος κατοχής. Οι χρεώσεις ισχύουν σε ξενοδοχεία, μοτέλ και πανδοχεία. Το υψηλότερο ποσοστό φέρεται να πληρώνεται στο Χιούστον, με φόρο 17 τοις εκατό στον λογαριασμό του ξενοδοχείου σας.

https://www.euronews.com/travel/2023/05/24/tourist-taxes-all-of-the-countries-you-will-have-to-pay-to-enter-in-2022

 

 

Προηγούμενο άρθροΜεγάλα τα κενά σε γιατρούς και προσωπικό στα Νοσοκομεία των νησιών
Επόμενο άρθροΠοιές οι προβλέψεις για τη φετινή τουριστική χρονιά; Μειώνεται η αρχική δυναμική των “ρεκόρ”.