Λίγοι θα μπορούσαν να διαφωνήσουν στο ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν φέρει μεγάλες αλλαγές σε κάθε δραστηριότητα και τομέα, με αυτόν των μεταφορών να μην αποτελεί εξαίρεση.

Μιλώντας συγκεκριμένα για τις αερομεταφορές, τα ελικόπτερα αποτελούσαν ένα σχεδόν άγνωστο μέσο για τον Έλληνα, τα οποία γνώριζε κυρίως από τις υπηρεσίες  τους στα Σώματα Ασφαλείας και δευτερευόντως ως εξαιρετικά ακριβά μέσα μεταφοράς -τουλάχιστο- «V.I.P.» προσώπων.

Πλέον όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τα ελικόπτερα να συνεχίζουν να αποτελούν μια επιλογή αυξημένου κόστους, πλην όμως κατά πολύ χαμηλότερου απ’ ότι στο παρελθόν, ενώ παράλληλα οι πολλές κι ολοένα περισσότερες εταιρείες που τα διαχειρίζονται, προσφέρουν μια ποικιλία επιλογών τόσο για επαγγελματικές και επιχειρηματικές μετακινήσεις όσο και για ταξιδιωτικές, αλλά ακόμη και υγειονομικές, το κόστος των οποίων σε όλες τις περιπτώσεις μπορούν να μοιραστούν πολλά και διαφορετικά άτομα.

Άλλωστε, και στο ίδιο πλαίσιο, τα ελικόπτερα αποτελούν τη μοναδική σε πολλές περιπτώσεις δυνατότητα πρόσβασης και μάλιστα σύντομη, τόσο στη νησιωτική Ελλάδα όσο και μεταξύ πόλεων και περιοχών της ηπειρωτικής. Ειδικά όμως για τα νησιά, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν μοναδική επιλογή.

Αφήνοντας κατά μέρος ζητήματα νομοθεσίας σχετικά με τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις τους τόσο σε ότι αφορά το πτητικό μέρος όσο και αυτό των χώρων προσγείωσής τους δεδομένου ότι το δεύτερο παραμένει σε αρκετά σημεία ρευστό, με προσφυγές στη δικαιοσύνη λόγω των οχλήσεων που προκαλούνται από την προσεδάφιση ελικοπτέρων σε σημεία στα οποία κατά τους ενάγοντες δημιουργούν προβλήματα και ζημιές.

Ως προς το κομμάτι της δυνατότητας, επιλογής και κινητικότητας, είναι γεγονός ότι οι ιδιωτικές πτήσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, με την τάση, παρά τη σοβαρή ενεργειακή κρίση, να εμφανίζεται αυξητική. Η ιδέα άλλωστε μιας πτητικής ταξιδιωτικής εμπειρίας με ελικόπτερο πάνω από τα νησιά του Αιγαίου, αποτελεί μια εξαιρετικά ποιοτική και ιδιαίτερη επιλογή.

 

Τι ισχύει όμως με τις τιμές και τις υπηρεσίες; Οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με τις υπηρεσίες οι οποίες είναι ιδιαίτερα προσωποποιημένες και «στα μέτρα» και τις απαιτήσεις του κάθε ενδιαφερόμενου, ατόμου ή ομάδας. Τα ελικόπτερα μπορούν να ναυλωθούν κάθε ώρα και για απεριόριστο χρόνο του 24ώρου 7 μέρες την εβδομάδα, με τους ενδιαφερόμενους μισθωτές να μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διάφορους τύπους και μεγέθη ελικοπτέρων, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Οι δημοφιλέστεροι αυτή τη στιγμή προορισμοί των ελικοπτέρων στην Ελλάδα είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως, με τους δύο κύριους λόγους χρήσης τους να είναι η αναψυχή και η υγεία. Οι τουριστικές δηλαδή πτήσεις το κόστος των οποίων μοιράζονται αναλογικά οι επιβάτες, και οι υγειονομικές πτήσεις για την επείγουσα μεταφορά ασθενών από την περιφέρεια προς μεγάλα Νοσοκομεία της χώρας ή και του εξωτερικού, με τις τιμές σε κάθε περίπτωση να διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες όπως οι χρόνοι πτήσεις και αναμονής, ο αριθμός των ατόμων, η απόσταση κ.α.

Σε κάθε περίπτωση και από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι τόσο λόγο της γεωμορφολογίας της χώρας μας όσο και του τουριστικού της μοντέλου, η χρήση των ελικοπτέρων θα αποτελεί μια ολοένα και αυξανόμενη δραστηριότητα.

 

Ενδεικτικά, οι τιμές για την ενοικίαση ελικοπτέρου ανά προορισμό, έχουν ως εξής:

 

Αθήνα προς Μύκονο, από 2.300 ευρώ

 

Αθήνα προς Σαντορίνη, από 3.500 ευρώ

 

Αθήνα προς Πάτμο, από 4.885 ευρώ

 

Μύκονο προς Σαντορίνη, από 2.015 ευρώ

 

Προηγούμενο άρθροΔιαδικτυακή Ημερίδα “My Data & ηλεκτρονική Τιμολόγηση” για επαγγελματίες τουριστικών καταλυμάτων
Επόμενο άρθροΟ Μητροπολίτης Θήρας στην Θηρασιά για την εορτή των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης