Με αφορμή την πρόσφατη ολοκλήρωση και τα εγκαίνια του πολύ σημαντικού για το νησί έργου της επέκτασης και αναβάθμισης του βιολογικού καθαρισμού των Φηρών, που πλέον, και μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας, μπορεί να εξυπηρετεί τα Φηρά, το Ημεροβίγλι, τον Καρτεράδο και τον Βουρβούλο, αναρωτιόμαστε για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται το έργο της υδροδότησης των οικισμών του Εμπορείου, της Περίσσας, του Αγίου Γεωργίου, του Εξωμύτη και της Βλυχάδας, καθώς και τους λόγους για τους οποίους ένα έργο που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί υδροδοτώντας για πρώτη φορά από το δημοτικό δίκτυο, την ευρύτερη περιοχή του Εμπορείου από την πλατεία και κάτω, βρίσκεται ακόμη σε φάση εκτέλεσης, ύστερα από πολλές παρατάσεις, με την ολοκλήρωσή του να μην γνωρίσουμε πότε θα πραγματοποιηθεί, δεδομένης της Β φάσης του, που αφορά στα μηχανήματα της αφαλάτωσης, ο διαγωνισμός των οποίων κατακυρώθηκε τον Απρίλη του 2022.

Πολλοί ίσως να μην το γνωρίζουν αλλά και να δυσκολεύονται να το πιστέψουν. Ποιο; Το ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δημοτικής Κοινότητας  Εμπορείου και συγκεκριμένα αυτό από την πλατεία προς Περίσσα, με τις χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα beach bars κ.α. στερείται νερού, με αποτέλεσμα σπίτια και επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν βυτία και γεωτρήσεις, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την ταλαιπωρία, το κόστος αλλά και την ποιότητα του νερού, με πολλά ξενοδοχεία να έχουν εγκαταστήσει εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μείωση της αλατότητας και τη βελτίωση της ποιότητάς του, όντας υποχρεωμένα να το κάνουν δεδομένων των ελέγχων στους οποίους υπόκεινται. Κατά συνέπεια, το θέμα της ύδρευσης ολόκληρης της Δ.Κ. του Εμπορείου είναι πολύ σημαντικό για την υγεία και οικονομία καταναλωτών και επιχειρήσεων, ενώ το πέρας ενός ακόμη καλοκαιριού με τα βυτία και τις γεωτρήσεις μόνο ταλαιπωρία κι έξοδα προσθέτει στις επιχειρήσεις. Για τους λόγους αυτούς, θα ήταν πολύ χρήσιμο  εάν από πλευράς ΔΕΥΑΘ ανακοινωνόταν η επικαιροποιημένη πορεία του έργου ώστε κάτοικοι κι επιχειρηματίες να γνωρίζουν πότε αναμένεται να συνδέσουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους με ότι αυτό συνεπάγεται και τις δικές τους προετοιμασίες. Ενώ έντιμο θα ήταν να μαθαίναμε γιατί προέκυψαν τελικά τόσο μεγάλες καθυστερήσεις, με μέρος των εργασιών που περνάει από το κέντρο του οικισμού και γύρω από την πλατεία του Εμπορείου, να προγραμματίζεται την χειρότερη εποχή, πρίν δηλαδή το Πάσχα και να αναβάλλεται προκειμένου να μην διαταραχθεί η εμπορική κίνηση, με τις εργασίες να ξεκινούν μετά το Πάσχα και να συνεχίζονται σε αυτή την περιοχή έως σήμερα, στα μέσα Ιουνίου.

Ως προς το έργο και για να γίνουν κατανοητοί οι χρόνοι των καθυστερήσεων, αξίζει να αναφέρουμε ότι δημοπρατήθηκε στις 28/12/2018, η σύμβαση με τον εργολάβο υπεγράφη στις 05/06/2019, με την εγκατάσταση των σωληνώσεων να έχει ξεκινήσει και ολοκληρωθεί «περιφερειακά» σε Περίσσα, Άγιο Γεώργιο, Εξωμύτη και Βλυχάδα και να συνεχίζεται αυτή την περίοδο στο κέντρο του οικισμού με το συνολικό μήκος των βαρυτικών δικτύων να φτάνει τα 30.000 μέτρα.

Τα παραπάνω αφορούν το «Υποέργο 1» κόστους 3.271.000 ευρώ του συνολικού έργου που είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Νοτίου Αιγαίου συνολικού προϋπολογισμού 5.255.000 ευρώ, ενώ σχετικά με το «Υποέργο 2» που αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 2 νέων μονάδων αφαλάτωσης προϋπολογισμού 1.984.000 ευρώ, η δημοπράτηση έγινε στις 18/1/2022 και η κατακύρωση στις 24/4/2022.

Προηγούμενο άρθροΠαραλαβή νέας μονάδας αφαλάτωσης για τις ανάγκες της Δ.Κ. Οίας
Επόμενο άρθροΔΤ ΙΝΣΕΤΕ : Πρόσκληση ενδιαφέροντος κατάρτισης 1.940 νέων ανέργων με αντικείμενο το ψηφιακό μάρκετινγκ στον Τουρισμό