ΟΙ ΝΗΣΙΩΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ:

 Μείωση και όχι αύξηση του ποσοστού πληρότητας των πλοίων

 Δρομολόγηση περισσότερων και ασφαλών πλοίων

 Προστασία της υγείας των επιβατών, των ναυτεργατών και των νησιωτών και όχι της κερδοφορίας των εφοπλιστών

Προκαλεί και είναι επικίνδυνη η απόφαση της κυβέρνησης, την ώρα όπου εξαπλώνεται η πανδημία του κορωνοϊού, να αυξήσει το όριο στην πληρότητα επιβατών στα πλοία της ακτοπλοΐας στο 80% και στο 85%.

Τη στιγμή μάλιστα όπου τον μέγιστο αριθμό επιβατών σε κάθε πλοίο τον καθορίζουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές και όταν υπάρχουν πολλές καταγγελίες για έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τους επιβάτες και τα πληρώματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ αναλαμβάνει πολύ μεγάλες ευθύνες, όπως έκανε και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να υπηρετήσει τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εφοπλιστών. Διαμορφώνει συνεχώς χειρότερες συνθήκες και τώρα πιο επικίνδυνες για την εξάπλωση του κορωνοϊού σε επιβάτες, πληρώματα και τους κατοίκους των νησιών.

Επίσης είναι απαράδεκτο ότι οι οργανικές συνθέσεις στα πλοία (αριθμός πληρώματος και ειδικότητες) να παραμένουν σύμφωνα με το χειμερινό πρωτόκολλο, μειωμένες περίπου κατά 50%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, ενώ πολλοί ναυτεργάτες παραμένουν άνεργοι , περιμένοντας να ζήσουν από τα ψίχουλα της αναστολής εργασίας.

Ακόμα η κυβέρνηση ελέγχεται για τη διαμορφωμένη κατάσταση όπου οι εφοπλιστές τηρούν κατά γράμμα τη συμφωνία τους για το μοίρασμα γραμμών και δρομολογίων και στην περίοδο της πανδημίας με την κρατική επιδότηση των 30.000 ευρώ ανά εκτελούμενο δρομολόγιο! Οι νησιώτες απαιτούν:  Την άμεση ανάκληση αυτής της απόφασης και τη μείωση του ποσοστού· πληρότητας των πλοίων στο κατώτατο όριο  Την δρομολόγηση περισσότερων, σύγχρονων και ασφαλών πλοίων, ώστε να· καλυφθεί η ζήτηση και να τηρηθούν οι κανόνες προάσπισης της δημόσιας υγείας.

Πλήρη μέτρα προστασίας της υγείας επιβατών, ναυτεργατών και νησιωτών.·  Ουσιαστικούς και καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση πρωτοκόλλων στα· πλοία από δημόσιες υπηρεσίες και όχι τυπικούς ελέγχους.  Δραστική μείωση της τιμής των εισιτηρίων στο 50%·  Άμεση και πλήρη στελέχωση της δημοσίας υγείας στα νησιά με βάση τις· σημερινές ανάγκες. 3/8/2020

Προηγούμενο άρθροΤο νέο ΔΣ της Ένωσης Πολυτέκνων Σαντορίνης μετά τη διενέργεια των εκλογών της 2ας Αυγούστου 2020
Επόμενο άρθροΠΝΑΙ: Προέγκριση υπογραφής σύμβασης με τον ανάδοχο για τα εξωτερικά δίκτυα ύδρευσης Καλλονής, Υστερνίων και Πανόρμου Τήνου