Του Γιάννη Βλασερού

Στην περιοχή Χείμαρρος Φιλωτίου Νάξου ορθώνεται υπερήφανα ο ομώνυμος Πύργος ένα θαυμάσιο ελληνιστικό μνημείο.

Πριν από 25 περίπου χρόνια το μνημείο μπήκε σε μια διαδικασία διάσωσης και ανάδειξης του.Δυστυχώς οι εργασίες αποκατάστασης του διακόπηκαν αιφνιδιαστικά μετά από την πραγματοποίηση ανασκαφικών εργασιών στον περιβάλλοντα χώρο.

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το μνημείο είναι αισθητικά απαράδεκτη αλλάκαι δομικά επικίνδυνη. Η εξωτερική του επιφάνεια περιβάλλεται από σιδερένιες σκαλωσιές. Η εσωτερική τουεικόνα απαρτίζεται από ένα δάσος σιδερένιων δοκών που λειτουργούν και υποστηρικτικά σε τμήματα του τοιχώματος του Πύργου.

Από εξαετίας υφίσταται εγκεκριμένη μελέτη αναστήλωσης του Πύργου η οποία προβλέπεται να πραγματοποιηθεί υπό συγκεκριμένους όρους.

Στο διάστημα που μεσολάβησε δεν υπήρχε ουσιαστική εξέλιξηπαρά τις διαπιστώσεις για το κίνδυνο πού διατρέχει το μνημείο και τις όποιες  διαμαρτυρίες.

Πριν μερικούς μήνες το Κίνημα Αλλαγής μετά από προσωπική μου παρέμβαση κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή για την τύχη του έργου.Στην απάντηση της η υπουργός Πολιτισμού κυρία Μενδώνη ανέφερε ότι το έργο είναι σε φάση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου του μνημείου μετά την πραγματοποίηση της οποίας θα αναζητηθεί τρόπος χρηματοδότησης του έργου

Απάντηση που μόνο σε αισιοδοξία δεν προδιαθέτει.

Με αυτά τα δεδομένα υποστήριξα την ανάγκη να πάρει πρωτοβουλία ο Σύλλογος Φιλωτιτών Νάξου για να μεθοδεύσει ενέργειες και πιέσεις για την έναρξη της συνέχισης τού έργου. Στην προ διμήνου πραγματοποιηθείσα συγκέντρωση του Συλλόγου στην οποία συμμετείχαν συλλογικά μέλη ,φορείς,εκπρόσωπος του Δήμου Νάξου και εκπρόσωποι των κομμάτων ο έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων κ.Αθανασούλης έκανε μια ουσιαστική ανάλυση του θέματος και αναγνώρισε την ανάγκη της μεμονωμένης σωστικής αποκατάστασης του κτιρίου του Πύργου ανεξάρτητα από το συνολικό έργο.

Έκτοτε αναμένουμε δραστικές ενέργειες…

Η προ ολίγων ημερών επίσκεψή μου στο χώρο του μνημείου με προβλημάτισε ακόμη περισσότερο για την τύχη του.

Ο Πύργος δεν είναι μόνο «σιδηροδέσμιος» περιβεβλημένος από τις σιδερένιες σκαλωσιές αλλά και « πάσχων». Ή εικόνα που αντίκρυσα εισερχόμενος στο εσωτερικό τουμε κάποια ετοιμόρροπα τμήματα του να υποστηρίζονται πρόχειρα με ανησύχησε ιδιαίτερα για

την ασφάλεια του.

Απαιτείται άμεση έναρξη των σωστικών εργασιών του Πύργου.

Η Πολιτεία είναι υποχρεωμένηχωρίς καμία καθυστέρηση να κάνει το καθήκον της απέναντι στο κινδυνεύον περικαλλές αυτό αρχαίο μνημείο της Νάξου.

Ο Γιάννης Βλασερός είναιΙατρός καρδιολόγος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑθηνών         Αν γραμματέας Τομέα Υγείαςτου Κινήματος Αλλαγής

 

Δρ Ιωάννης  Βλασερός Ιατρός Καρδιολόγος
τ. Δ/ντής Καρδιολογικού Τμήματος Ιπποκράτειου Γ. Ν. Αθηνών
Αν Γραμματέας του Τομέα Υγείας του  Κινήματος Αλλαγής

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη – περιοδεία Νίκου Συρμαλένιου στην Τήνο
Επόμενο άρθροΠΝΑΙ – Π.Ε. ΘΗΡΑΣ – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Οδηγίες για τη χρήση μάσκας