Ο ΔΗΜΟΣ ΘΗΡΑΣ και το  ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΟ-ΡΩΣΙΚΩΝ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΚΕΡΙΕ), στα πλαίσια του επίσημου εορτασμού του «2021 Έτους Ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας», συνδιοργανώνουν επιστημονικό συνέδριο, με την υποστήριξη
του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας, του Συλλόγου Ελληνο-Ρωσικής Φιλίας, του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, του Λαογραφικού Μουσείου Σαντορίνης «Εμμ. Α. Λιγνός», του Ναυτικού Μουσείου Οίας, της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών, του Ψηφιακού Αρχείου Θήρας, της Εστίας Πύργου,
στη Σαντορίνη με θέμα: «Σαντορίνη και Ρωσία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά, στις 2 & 3 Οκτωβρίου 2021.
Το συνέδριο έχει τεθεί Υπό την Αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και θα τιμήσει με την παρουσία του εκπρόσωπος της Πρεσβείας.

Οι μακροχρόνιες και παλαιές στενές σχέσεις της Σαντορίνης με τη Ρωσία, ειδικά κατά το 18ο μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, στους τομείς της Εκκλησίας, των εμπορικών και ναυτιλιακών συναλλαγών, όπως επίσης η εγκατάσταση σημαντικών Θηραίων επιχειρηματιών στη Ρωσία, αποτελούν τη βάση διερεύνησης και παρουσίασης επιστημονικών ανακοινώσεων στο συνέδριο.

Στις εκδηλώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνεται και ειδική ξενάγηση σε εκκλησίες της Σαντορίνης, όπου σχετική έρευνα του ΚΕΡΙΕ εντόπισε και κατέγραψε έναν σπάνιο πλούτο ρωσικής προέλευσης  ιερών σκευών και κειμηλίων.

  • Στο συνέδριο θα τηρηθούν αυστηρά τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΗΡΑΣ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΙΓΑΛΑΣ

Προηγούμενο άρθροΗ κα Εύη Νομικού για τις σεισμικές δονήσεις βορειοανατολικά της Σαντορίνης και την Κρήτη στην εκπομπή “Θηραϊκές καλημέρες”
Επόμενο άρθροΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ρεύματος την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου στο Καμάρι