Τη Σαντορίνη του “χθες” δεν τη χάσαμε ποτέ! Τη συναντάμε στα “γκρεμνά” της καλντέρας, στα ριμίδια των χωριών, στις Εκκλησιές, στα λαγκάδια…

Η Σαντορίνη του “χθες” είναι μπρος τα μάτια μας, τη φανταζόμαστε από τις διηγήσεις των παλιών Σαντορινιών, είναι μπρος στα μάτια μας και από την «αναπόφευκτη» αναδρομή στο παρελθόν μέσα από στιγμές, που απαθανάτισε κατά καιρούς ο φωτογραφικός φακός, πριν και μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1956.

Ο Robert Mc Cabe, επισκέφτηκε το νησί στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και αποτύπωσε τις ομορφιές του.

Οι φωτογραφίες αυτές, συνθέτουν ένα όμορφο ταξίδι σε ‘κείνη τη Σαντορίνη μέσα από ένα βιβλίο που τιτλοφορείται ” ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – Εικόνες μια άλλης εποχής”. Τις λεζάντες επιμελήθηκε ο αρχαιολόγος Λευτέρης Ζώρζος, ενώ κείμενα για τη γεωλογική ιδιαιτερότητα του νησιού έγραψε η  Εύη Νομικού.

Μια ακόμα Σαντορινιά, που κι εκείνη μέσα από τις διηγήσεις της γιαγιάς της γνώρισε το νησί της, η Μαργαρίτα Πουρνάρα, έγραψε ίσως τα πιο συγκινητικά κείμενα που διάβασα για τη Σαντορίνη και τους ανθρώπους της.

Κάθε φωτογραφία, χίλιες λέξεις. Μα και οι λέξεις, συνθέτουν ιστορίες… σαν τα παραμύθια που καθηλώνουν τα μικρά παιδιά και θέλουν να τα ακούν ξανά και ξανά.

Ξεφύλλισα πολλές φορές το βιβλίο γιατί ήθελα να κάνω αυτό το μαγικό ταξίδι στη Σαντορίνη μιας άλλης εποχής. Ταξίδι, που ξεκινά από την πρώτη σελίδα.

Η κα Μαργαρίτα Πουρνάρα, μας μιλά γι αυτό το βιβλίο, για το νησί της, για τη Σαντορινιά γιαγιά της, τους ανθρώπους του μόχθου σε μια άλλη εποχή, στην εκπομπή «Θηραϊκές καλημέρες».

Προηγούμενο άρθροVIDEO: Η κα Μαρία Αργυρού στην εκπομπή “Θηραϊκές καλημέρες”
Επόμενο άρθροVIDEO: Ο Έπαρχος Θήρας κ. Χαράλαμπος Δαρζέντας στην εκπομπή “Θηραϊκές καλημέρες”